Kun Aapo Viinamäki toimii Lappajärven Rauhanyhdistyksen seuraisäntänä seuroissa tai myyjäisissä, juontoihin ilmestyy usein mukaan lämmintä huumoria.
Seuramatkoja Aapo on tehnyt lapsuudesta alkaen. Nyt perheen kotoa on vain parin minuutin kävelymatka seuroihin Lappajärven Rauhanyhdistyksen talolle.
Kotiväki on Aapolle iso asia. Hän on vaimonsa Anna-Reetan kanssa remontoinut perheelleen kauniin omakotitalon. Perheeseen kuuluu kuusi lasta. Koulutietä kulkevat Helmiina, Vilma ja Oula, joka juuri on aloittanut ensimmäisellä luokalla. Kotijoukoissa on vielä Tilda, Alpi ja Vieno.
Vanhemmissa lapsissa on hevostyttöjä ja kalastajan alku. Oula-poika nimittäin on innokas kalastaja. Jo 5-vuotiaana hän oli Aapo-isän kanssa kymmenen päivää Ruotsissa kalareissulla.
Kalastus on Aapon mielipuuhaa.
– Osan vuotta voin pitää itseäni melkein ammattikalastajana. Läheisestä jokirannasta voi köryytellä Lappajärven kalapaikoille. Saaliiksi järvestä nousee kuhaa, haukea, madetta ja särkeä. Tukkuliike ostaa kalat.
Aapo on harrastanut metsästystäkin, mutta se on vähentynyt.
– En tiedä, onko sitä jotenkin pehmentynyt, kun eläimen ampuminen on ruvennut tuntumaan jotenkin hankalalta.
Aapo harrastaa mielellään myös työkalujen rakentelua.
– Tykkäisin värkkäillä vaikka kaiken päivää kehittelemällä kaikenlaista kätevää apuvälinettä kalastukseen ja rakentamiseen. Viimeisimpiä keksintöjä on moottorisahalla toimiva yhden miehen sahalaitos, jolla voi tehdä hirsiä ja hirsipaneeleita. Sahasin sillä omaan saunaan paneelit.
Käsillä tekevän Aapon työuran piti suuntautua sähköalalle. Suunnitelmat muuttuivat ja hän lähtikin nuohousoppiin Tampereelle.
Koulutusta kesti kaksi vuotta ja nuohoojan työstä tuli se oikea ammatti. Nyt hän on piirinuohoojan työssä Lappajärvellä ja pitää työstään.
Hän huolehtii siitä, että koko pitäjän talot tulevat kierretyksi joka vuosi.
– Nuohous tehdään asukkaiden turvallisuuden vuoksi ja nuohouksella pyritään estämään nokipalot, Aapo selittää.
– Nuohooja harjaa pois savuhormiin kertyneen noen, joka voi syttyä palamaan. Nokipalo synnyttää kovan kuumuuden, joka helposti särkee savuhormin. Tämä taas voi sytyttää koko talon tuleen.
Aapo tietää miten nokea syntyy ja osaa antaa sen varalle vinkkejä.
– Erityisen paljon nokea ja pienhiukkasia aiheuttaa koivuklapien mukana tuleva tuohi. Hormista näkee, jos on poltettu koivua, ja vielä kituvalkealla. Kun palamatta jääneet savukaasut menevät hormiin, sinne saattaa kertyä monta senttiä nokea ja pikeä.
– Puuta kannattaa polttaa hyvällä liekillä. Olisi hyvä polttaa kuivaa puuta ja antaa tulelle paljon ilmaa.
Vastuu nuohouksen järjestämisestä on kiinteistön omistajalla, Aapo vetoaa.
– Tulipalo saattaa tuhota rakkaan kesäpaikan, jos sen ja rantasaunan savuhormeja ei ole nuohottu. Tavallisen kesämökin ja sen saunan tulisijat hormeineen pitää nuohota joka kolmas vuosi.
Aapo ei myönnä kärsivänsä korkean paikan kammosta, mutta turvavälineet ovat ehdottomasti aina käytössä. Toisaalta myrskyisillä säillä ei kukaan pakota kiipeämään katolle.
– Hyvin tämä homma sujuu, vuosittain noin tuhat rakennusta nuohoava Aapo Viinamäki vakuuttaa.
Teksti: Irma ja Sakari Viinamäki
Kuva: Pihla Viinamäki
Julkaistu Päivämiehessä 23.8.2017
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys