Lukeminen on Laura (vas.), Sanna-Maaria ja Maaria Nissiselle mieluista. – Lähes kaikki SRK:n kirjat löytyvät myös kirjastoista, Sanna-Maaria Nissinen vinkkaa.
Janna-Maija Saarnio
Lukeminen on Laura (vas.), Sanna-Maaria ja Maaria Nissiselle mieluista. – Lähes kaikki SRK:n kirjat löytyvät myös kirjastoista, Sanna-Maaria Nissinen vinkkaa.
Janna-Maija Saarnio
Janna-Maija Saarnio
Sanna-Maaria Nissinen kannustaa tarttumaan kirjoihin ja lukemaan. Lapsen lukeminen ja lapselle lukeminen on tärkeää kehityksen kannalta, koska se opettaa muun muassa tunnetaitoja ja empatiakykyä. Lukeminen myös laajentaa sanavarastoa ja auttaa itseilmaisussa.
Jyväskyläläinen Sanna-Maaria Nissinen työskenteli vuosia luokanopettajana ja sai olla seuraamassa aitiopaikalla lasten lukutaidon kehittymistä ja innostaa lapsia lukemaan.
Tällä hetkellä kirjastossa töissä olevan Sanna-Maarian tytöille on periytynyt äitinsä lukuinto.
– Sain älypuhelimen neljännellä luokalla ja ehdin oppia lukemaan paksuja kirjoja. Käytin aikaani ennen älypuhelinta paljon lukemiseen ja tutustuin kirjojen ihmeelliseen maailmaan, kertoo Maaria.
– Kun opin sen ennen puhelinta, on lukeminen säilynyt tähän päivään asti, jatkaa Maaria.
Monilla lukeminen on jäänyt vähemmälle älypuhelimen myötä. Nykyisin rinnalle ovat tulleet äänikirjat.
– Kirjojen lukeminen mekaanisena suorituksena voi jäädä vieraaksi, jos älypuhelimen saa ennen kuin on oppinut lukemaan kirjoja, Sanna-Maaria pohtii.
Älypuhelimesta nähtävä informaatiotulva on usein nopeatempoista. Kirjan lukeminen vaatii enemmän keskittymistä, mutta se myös rauhoittaa ja pysäyttää sopivasti aloilleen.
– Me aikuisetkin sinkoilemme paikasta toiseen emmekä keskity. Lukemisessa parasta on se, että ei tarvitse samalla tehdä mitään muuta. Ennen vanhaan sitä pidettiin varmaan laiskuutena, mutta minä soisin kaikille, että välillä voisi pysähtyä ja rauhoittua ihan fyysisesti kirjan parissa, hän jatkaa.
Sanna-Maaria kertoo päässeensä vuosia sitten uskovaisten naisten lukupiiriin ja korona-aikanakin he kokoontuivat kuukausittain keskustelemaan lukemistaan kirjoista.
– Se oli ihan huippua! Suosittelen lukupiirin perustamista, kirjoista keskusteleminen on mahtavaa, Sanna-Maaria kannustaa.
Lukutaito on avain kaikkeen
Joskus lapsi tarvitsee kannustimia, että pääsee lukemisen alkuun ja sitä kautta innostuu kirjoista. Jokaiselle yleensä löytyy sopivaa ja mieluista lukemista, kun sitä jaksaa etsiä. Saman perheen sisälläkin voi olla hyvin erilaisia mieltymyksiä kirjallisuuden lajeista.
– Meillä yksi tykkää fantasiasta, toinen sarjakuvista ja jännityksestä, kolmas nuorten elämästä kertovista kirjoista ja neljäs dekkareista. Jollekin sopii useamman aihealueen kirjat, sanoo Sanna-Maaria.
Vanhemmat ovat avainasemassa pienten lasten lukemiseen innostamisessa. Lapselle on tärkeää nähdä, että aikuisetkin lukevat. Kiinnostus kirjoihin herää pienillä lapsilla parhaiten lukemalla heille ääneen.
– Muistan, kun olimme pieniä ja vanhemmat lukivat meille. Ne hetket ovat jääneet mieleen, Maaria kertoo.
– Äitillä oli tapana lukea paksusta kirjasta muutama sivu illassa, mutta kerran iskä vuorostaan luki meille, ja hän luki kerralla koko kirjan. Se oli hauskaa, nauraa Laura.
– Iskällä on hauska lukutyyli, tytöt kehuvat.
– Koskaan ei voi lukea lapsille liikaa. Se tuo levollisuutta sekä lukijaan että kuuntelijoihin, kun lasten kanssa ollaan lähekkäin ja heille luetaan ääneen. Aikuisenkin aivot asettuvat ihan toiseen asentoon yhdessä lukiessa. Silloin ollaan tässä ja nyt. Koulussakin oppilaat riippumatta luokka-asteesta tykkäsivät, kun luin heille ääneen paksujakin kirjoja, muistelee Sanna-Maaria.
Lukemisesta innostuneet Nissisen tytöt harrastavat sanataidekoulua, ja Maaria on toimittajana nuorten valtakunnallisessa kirjallisuuslehdessä Lukufiiliksessä, joka on Lukukeskuksen alainen verkkolehti.
Kirjoista oppii yleissivistystä
Lasten- ja nuortenkirjallisuudessa näkyvät aikuisten kirjoja nopeammin ajankohtaiset ilmiöt ja ajankuva. Jo pienten lasten kuvakirjoissa käsitellään ajankohtaisia asioita kuten koronaa, sotaa ja seksuaalivähemmistöjä.
– Samat asiat joihin koulussa ja ympäröivässä maailmassa törmäämme, näkyvät myös kirjoissa, siltä ei voi välttyä, toteaa Maaria.
– Siksi avoin keskusteluyhteys lasten ja nuorten kanssa on tosi tärkeää, Sanna-Maaria lisää.
Lue edellisestä Päivämiehestä myös haastateltavien kirjavinkit!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys