Olen Kinnusen Markus Torniosta. Perheeseeni kuuluu vaimo Sirpa sekä yhdeksän lasta. Meille muutti myös juuri lyhytkarvainen saksanseisojan pentu.
Olen ollut poissa työelämästä jo vuosia terveystilanteeni vuoksi.
Tornio on äärimmäisen hyvä paikka harrastaa lintuja. Tornio on joenvarsikaupunki, jossa joki yhtyy mereen. Alueelta löytyy myös peltoalueita, vanhaa merenpohjaa. Alue on otollinen paikka seurata muuttavia lintuja.
En miellä itseäni lintubongariksi, kutsun itseäni mieluummin lintuharrastajaksi. Oma tavoitteeni on saada joka vuosi kokoon 100 tunnistettua lintulajia. Tämä täyttyy meidän alueella kohtalaisen helposti.
Lintuharrastus on ympärivuotista, vaikka painottuukin kevääseen. Liakan kyläläisille lienen varsin tuttu näky tienvarrella keväisin. Monet mukavat keskustelut on käyty tämän myötä. Usein minulta pyydetään tunnistusapua sekä lintujen kuviin että ääniin.
Kevätmuutto on lähinnä sydäntäni. Sitä jaksaa ihmetellä vuodesta toiseen, aina uudelleen ja uudelleen. Kevät on lintuharrastajan joulu.
Minulla kevääseen kuuluu myös linnunpönttöjen huoltaminen ja uusien ripustaminen.
Suosikkilintuni on kirjosieppo. Se ilmestyy laulamaan meille vapun tienoilla. Tämä mustavalkoinen pikkulintu jaksaa laulaa aamusta iltaan tänne saapuessaan. Minulla kevään odotus kulminoituu kirjosiepon sekä pajulinnun saapumiseen.
Kirjosieppo pesii pöntöissä. Pajulintu sen sijaan on näkymättömämpi – sen ennemmin kuulee kuin näkee. Nämä molemmat kuuluvat ehdottomasti suosikkeihini.
Toki myös ”Hannun ja Kertun”, sepelkyyhkypariskunnan, joka pesii takametsässä, saapuminen tuo oman säväyksensä.
Itse en niin perusta harvinaisten lintujen bongauksesta. Minulle suurempi riemu on tavallisten lintujen saapuminen.
Täytyy erikseen mainita yksi mieleenpainuva vuosi elämäni varrella. Pääsin linturengastajan mukaan. Näin talvilintujen rengastusta. Lisäksi kävimme rengastamassa pöllöjä: helmipöllö, lapinpöllö, hiiripöllö, suopöllö. Samoin rengastimme kanahaukkoja ja tuulihaukkoja.
Lapsille on varmasti jäänyt mieleen, kun rengastaja kävi kotipihassamme rengastamassa Suomen pienimmän linnun, pajulinnun poikaset.
Lintuharrastus on siitä mukava, ettei se vaadi paljoa. Vaatetus säiden mukaan. Kiikarit olisi hyvä olla. Hurahtaneilta löytyy usein kaukoputki, jolla näkee kauempana olevia lintuja.
Nykyään löytyy myös lajien tunnistamiseen sovelluksia puhelimeen ladattavaksi. Helpoin tapa opetella tunnistamaan lintuja on pystyttää linnuille talviruokinta. Lajimäärä talvella on huomattavasti pienempi.
Kiitos kotiväen, oma kiinnostukseni lintuihin ja luontoon on peräisin jo lapsuuden ajoista. Olen harrastanut metsästystä, marjastusta ja kalastusta aivan pikkupojasta lähtien. Muistan jo lapsuudesta linturetket isän ja sisarusten kanssa Liakan pellolle. Metsästys harrastuksena on tukenut lintujen tunnistusta.
Pelkän katselemisen sijaan linnut tarvitsevat myös ihmisen apua. Vesistöjen ja metsien hoito on isossa roolissa lintujen hyvinvoinnissa. Ripustamalla pönttöjä ja ruokkimalla lintuja paitsi ilahdutamme itseämme, myös autamme lintuja.
Paras hyttysmagneetti on pihapiirini ripustettavat linnunpöntöt. Hyttynen jos toinenkin katoaa pienten linnunpoikasten ravinnoksi.
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lintuharrastusta. Mukaan iIoinen ja utelias mieli, ja ihmettelemään Luojan töitä.
Minua puhuttelee erityisesti Siionin laulun 127 ensimmäinen säkeistö: ”Ihmettelen Luojan töitä: kesäkukkain hehkua, poutapilven valkeutta, tähtitaivaan suuruutta.”
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys