Inkeri Haulos
– Vielä vanhoilla päivilläni olen saanut ihanan lahjan, olen saanut parannuksen ja paluun armon lapsuuteni uskoon ja Jumalan valtakuntaan. Olin välillä hukannut tärkeimpäni elämän kuluessa. Olen onnellinen, kertoi Tyyne Meriläinen, joka sai nukkua vanhurskasten lepoon 95-vuotiaana, 10. marraskuuta 2015. Meriläisen elämäntarina on puhutteleva:
Oli heinäkuun alku vuonna 1943, kahdeksankymmentä vuotta sitten. Nuori, 23-vuotias oululainen terveyssisaropiskelija Tyyne Lahdenperä (syntynyt 22.6.1920) oli komennettu sodan vuoksi töihin kahdeksi kuukaudeksi Säräisniemelle. Laajassa pitäjässä ei ollut sodan aikana lääkäriä eikä apteekkiakaan. Näitä vaativia tehtäviä Tyynen piti alkaa yksin hoitamaan siellä. Säräisniemeläinen hevosmies haki Tyynen Vaalan rautatieasemalta ja kuljetti hänet vähäisine tavaroineen kunnantalon yläkerran pieneen asuntoon.
Illalla Säräisniemen terveyslautakunnan puheenjohtaja, viipurilaislähtöinen kanttori August Telkki kutsui kokouksen jälkeen aran näköisen Tyynen kotiinsa: ”Tuuthan sie jonnain ehtoon meill´ iltasell´. Meill´ on muitakin nuorii.”
Tyyne pyöräili jo seuraavana iltana kanttorilaan. Pirtin pöydän ääressä istui Katri-äiti, joka oli Säräisniemen alakansakoulunopettaja, August-kanttori-isä sekä Martti-poika, joka oli vasta valmistunut Kajaanin seminaarista kansakoulunopettajaksi ja sodasta lomille päässyt vänrikki. Perheen Auvo-poika oli tällöin sotilaspappina rintamalla.
Illan mittaan oli tultu tutuiksi, musisoitu ja puhuttu uskomisen tärkeydestä erityisesti raskaana sota-aikana. Vänrikki Martti lähti Tyynelle esittelemään kirkonkylää ja saattamaan häntä kotiin. Jo sinä iltana he rakastuivat toisiinsa.
Sota yhdisti Tyynen ja Martin, mutta vei heitä myös erilleen. Sota vei Martin Kannakselle ja Tyynen korvaamaan pitäjän lääkäriä ja huolehtimaan lääkityksistä.
Kesällä Tyyne pyöräili talosta taloon hoitamassa potilaitaan. Uudella ja pidemmällä komennuksellaan talvella matkat taittuivat suksilla tai isäntien hevoskyydillä jäitsekin aina Manamansalon saareen asti. Kurkkumätää oli paljon, ja vaikeimmat tapaukset hän ohjasi Kajaaniin sairaalaan. Taloissa yöpyessään hän taisteli syöpäläisiä vastaan.
Välillä Tyyne pääsi jatkamaan terveyssisaropintonsa loppuun Oulussa, kunnes sai taas komennuksen Säräisniemelle. Asunnokseen hän sai nyt kansakoulunopettajan asunnon, jonka seinänaapurina asui koulun johtajaopettaja Martti Meriläinen vaimonsa Siirin ja lastensa kanssa. Naapurit ottivat Tyynen lämpimästi vastaan ja lämmittivät saunankin hänelle pitkien pitäjämatkojen päätteeksi.
Iltaisin Tyyne vastasi kirjeillään Martilta saamiinsa, paljon odottamiinsa kirjeisiin. Nuoret jakoivat tunteitaan, ikäväänsä ja sodanpelkoja. Martti sai käydä lomillaan tapaamassa Tyyneä sekä Säräisniemellä että Oulussa tammikuussa 1944. Yhteinen salaisuus kantoi heitä, sillä he olivat sopineet kihlautuvansa kesäkuun alussa Martin lomalla sodasta.
Vuoden 1944 kesäkuun alkupäivinä Karjalan Kannaksella elettiin pelon ja epätietoisuuden aikoja. Oltiin saatu vihiä, että Venäjä oli suunnittelemassa suurhyökkäystä. Samassa pataljoonassa vänrikki Martti Telkin kanssa toimi talouspäällikkönä Martti Meriläinen, tuttu säräisniemeläinen kansakoulun johtajaopettaja. Toista Marttia odotti kotona perhe ja toista Marttia melkein valmis morsian. Miehet saivat jakaa asioitaan iltaisin korsussaan.
Venäläiset aloittivatkin Kannaksen suurhyökkäyksensä kesäkuun 8. päivä. Vaarallisimmissa etujoukoissa taistelivat vänrikki Telkin joukot. Valkeasaaren tietämillä Martti tähysteli juoksuhaudoistaan sotatilannetta, viimeisen kerran. Hän sai luotisuihkun rintaansa. Martin viimeiset sanat eloonjääneiden kertoman mukaan olivat: ”Juoskaa pojat, kun vielä voitte!” Martin ruumista ei voitu koskaan tuoda kotikirkkomaan multiin.
Suruviestiä ei saatu pitkiin aikoihin omaisille. Martti Meriläinen oli kertonut sen kyllä vaimolleen, joka ei pystynyt sitä Tyynelle eikä Telkeille kertomaan. Tyyne ihmetteli kyllä valkoista, kukkivaa pelargoniaa, jonka hän sai yllättäen Siiri Meriläiseltä, naapuriltaan.
Sotarintamalta tulleet tiedot olivat hälyttäviä myös Telkkien kodissa. Yhtenä yönä huolestunut Katri-äiti oli näkevinään unen rajamailla sänkynsä alla verisen sotilaan. Herättyään hän oli varma, että Martti on kaatunut. Pian tulikin virallinen suruviesti Martin kaatumisesta. Telkkien ja Tyynen suru oli suuri.
Tyynen suru Martista ei jäänyt ainoaksi. Hän oli jo saanut kuulla oman sukunsa puolelta useita suruviestejä. Tyyne kuvasi sitä aikaa, että oli kuin olisi elänyt suruharson läpi.
Vuodet vierivät kuitenkin eteenpäin, ja aika antoi armahdustaan. Tyyne piti yhteyttä ”appivanhempiinsa” ja Martin sisarusten perheisiin. Kun Martin Aulis-veljen (minun isäni) perheeseen syntyi vuonna 1947 pieni poika, hänen nimekseen tuli Martti ja kummitädiksi Tyyne-täti, meidän lasten rakas ja hyväsydäminen täti. Yhteinen usko oli voimavaramme.
Työ ja opiskelu jopa ulkomailla asti antoivat sisältöä Tyynen elämään. Tyyne eteni urallaan Oulun sairaanhoito-
oppilaitoksen lehtoriksi ja myöhemmin apulaisrehtoriksi.
Säräisniemeläinen Martti Meriläinen jäi leskeksi Siiri-vaimostaan vuonna 1963. Myöhemmin näiden kahden aikuisen, Tyynen ja Martti Meriläisen tiet yhdistyivät. Heidän häänsä vietettiin vuonna 1965. Avioliitto kesti 20 vuotta, vuoteen 1985 saakka, jolloin Tyyne jäi leskeksi. Tyyne eli sen jälkeen yksin terveenä, pirteänä ja valoisana.
Juttu on julkaistu tämän viikon Päivämies-lehdessä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys