Monen kodin joulukoristeista löytyy jossakin muodossa seimiasetelma, joka ilmentää jouluevankeliumin tapahtumia. Tähän lehteen sisältyvä artikkeli avaa katolilaista perua olevan asetelman pitkää historiaa, joka on kuitenkin Suomessa verrattain lyhyt. Täällä seimiasetelmasta tuli yleinen näky vasta 2000-luvulla.
Viime vuosina seimiasetelmia on näkynyt ilahduttavasti useiden kaupunkien katukuvassa. Erilaisia asetelmia voi katsella esimerkiksi Helsingin keskustassa loppiaiseen saakka. Vaikka seimiasetelmat merkitsevät monille lähinnä kulttuurista tai esteettistä elämystä, joulun kristillinen sanoma on niiden myötä läsnä siellä, missä ihmiset liikkuvat ja hoitavat jouluostoksiaan.
Seimiasetelmassa Jeesuksen seimen ympärille kokoontuneet hahmot, ihmiset ja eläimet, kehystävät kaiken ydintä eli ihmiseksi syntynyttä Jumalan Poikaa. Jouluevankeliumin tapahtumia kuvaava seimiasetelma on sisältörikas koriste – olipa se muodoltaan minkälainen tahansa. Sen lisäksi, että se kertoo Jumalan pelastussuunnitelmasta ja joulun ilouutisesta, se tuo esiin monia muitakin uskon kannalta keskeisiä asioita.
Seimiasetelmaan liittyy Marian nöyrä ja uskollinen asenne Jumalan edessä. Samoin Joosefin inhimillinen epäilys ja usko enkelin ilmoitukseen. Myös paimenten todistus ja ilouutisen välittäminen eteenpäin liittyvät asetelmaan. Usein mukana ovat tietäjätkin, viisaat ihmiset, jotka pitäytyivät lupauksen sanassa, vaikka se johti heidät pieneen kylään ja mitättömien puitteiden äärelle. Lisäksi tallissa olleet eläimet näkivät, miten Vapahtaja syntyi maailmaan.
Ilman henkilökohtaista uskoa seimiasetelma jää pelkäksi koristeeksi. Siionin laulussa 14 on sanoitettuna toive, että Jeesuksen syntymä saisi tulla henkilökohtaiseksi ilouutiseksi. Silloin Jeesus saisi syntyä oman sydämen asukkaaksi ja tuoda mukanaan todellisen jouluilon ja -rauhan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys