Olemme varmaan itse kukin seuranneet USA:n presidentinvaaleja. Kohtahan meilläkin on jälleen kansanvallan juhlapäivä eli vaalit, kuntavaalit nimittäin ovat huhtikuun alussa. Olen silloin tällöin miettinyt uutisvirtaa seuratessani, että yhteisten asioiden hoitaminen on varsin epäkiitollista ja kuitenkin vaativaa työtä.
Yhteisiä asioita on minun mielestäni monella eri tasolla. On kotisiionin tehtävät keittiövuorosta pyhäkoulunopettajaksi tai vaikkapa johtokunnan puheenjohtajaksi. On lähikoulun vanhempainyhdistystä, kyläyhdistystä ja metsästysseuraa. On kunnallispolitiikkaa valtuutettuna, lautakunnan jäsenenä tai erilaisissa muissa tehtävissä. Kunnallispolitiikan sitovuus ja työllistävyys tuli lähelle meidän perheessä, kun vaimoni viime vaaleissa lupasi lähteä ehdolle ja valittiin. Sen jälkeen arki-iltoja ovat sävyttäneet lautakunnan, valtuuston, aluevaltuuston, oman ryhmän jne. kokoukset. Viimeisenä ja varmaankin näkyvimpänä tasona yhteiskunnallisissa luottamustehtävissä ovat kansanedustajan ja jopa ministerin tehtävät.
Raamatussa, Vanhassa Testamentissa, profeetta Jeremia opastaa Babyloniaan pakkosiirtolaisuuteen vietyjä uskovaisia seuraavasti: ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.” (Jer. 29:7.)
Tämä profeetan neuvo ei tarkoita pelkästään politikointia vaan kaikenlaista työtä. Äidin ja isän työtä kotona, opiskelua, kaikkien niiden ammattien harjoittamista joita suomalaisen yhteiskunnan pyörittäminen tarvitsee. Kukin tietojensa, taitojensa ja voimiensa mukaan. Parhaansa tehden niillä lahjoilla, jotka Luoja kullekin on antanut.
Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon osallistuvat kansalaisten valitsemat päättäjät joutuvat väistämättä tehtävässään myös julkisuuden valokeilaan. Raamatussa kuvataan, kuinka usko on kuin suola tai lepattava kynttilän liekki pimeässä huoneessa. Usko näkyy ja maistuu uskovaisen päättäjän elämässä ja toiminnassa. Pian päättyvän kunnallisen valtuustokauden aikana meille on ehtinyt syntyä kaksi lasta. Ihmettelyähän se on aiheuttanut, maailmassa, jossa lapsia syntyy yhä vähemmän. Varsinkin, kun lapsia meillä oli jo entuudestaan yli tavanomaisen perheen koon.
Uskovaisena kohtaamme toisinaan elämässämme varsin kriittisiä puheenvuoroja elämästämme ja valinnoistamme. Eihän se hyvältä tunnu. Aina ole sanoja tai voimia korjata virheellisiä luuloja tai edes puolustautua. Vuorisaarnassaan Jeesus opettaa meitä: ”Kaikki mitä tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää te heille" (Matt. 7:12). Hän myös opettaa meitä ”Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin.” (Matt. 5:39.) Varsinkin nuorempana oma ilkeä luonteeni ohjasi vastaamaan samalla mitalla ”silmä silmästä, hammas hampaasta”, juuri siten, mitä Jeesus meitä opettaa välttämään. Eikä tuo samainen ajatuskulku ole vieras, ainakaan minulle, tänäkään päivänä.
Nykymaailmassa on monenlaisia virtauksia, jotka arveluttavat ja jopa kauhistuttavat puhtaalla omallatunnolla kulkevaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että arvokartalla vastakkaiseen kulmaukseen sijoittuva todennäköisesti ihmettelee meidän ajatteluamme aivan yhtä paljon. Hän ei pidä Jumalan sanaa auktoriteettina vaan satuna. Jumalan sanan viisaudet on häneltä kätketty. Kuitenkin ihmisenä olemme saman arvoisia.
En tiedä onko seuraava lyhyt tarina verrannollinen, mutta kerron sen silti. Kadettikoulussa meillä oli harjoitus, jossa rakennettiin linnoitteita, lapiot ja rautakanget olivat pääasialliset työvälineet. Onnistuimme vääntämään yhden rautakangen mutkalle ja kouluttaja sen huomattuaan tuumasi sarkastisesti: ”Niinpä niin, viisaampi antoi periksi”. Uskovaisina meillä on asioita, joista emme voi tehdä kompromisseja. Aina kuitenkin voimme keskustella ja pyytää Taivaan Isältä sanoja ja taitoa selittää asiaa meidän näkökulmastamme.
Politiikka on kovaa peliä. Siinä tehdään ratkaisuja meille jokaiselle tärkeistä asioista. Siinä myös tehdään päätöksiä siitä, mihin suuntaan kotimaatamme ohjataan. Kukaan meistä ei yksinään tuon suuren laivan suuntaan kykene vaikuttamaan. Se pitää tehdä yhdessä. Tätä työtä tehdään kodeissa, kouluissa, töissä ja vasta ihan viimeisenä politiikan kentillä kunnanvaltuustoissa ja eduskunnassa.
On hyvä, että myös politiikan suurissakin saleissa on mukana uskovaisia päättäjiä, valona ja suolana.
Toivotan kaikille teille päättäjille voimia, viisautta ja nöyrää mieltä. Toivon myös rohkeutta teille, jotka pohditte lähtisittekö mukaan tähän työhän, isänmaamme parhaaksi.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys