JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nykyiset blogit

Työnhakua ja marjastusta

Nykyiset blogit
30.11.2024 9.00

Juttua muokattu:

29.11. 10:15
2024112910154120241130090000

Ni­mi­merk­ki Tar­mo­kas per­hee­näi­ti

Kes­ki-ikään eh­ti­nee­nä per­hee­näi­ti­nä olen eh­ti­nyt jo osa­ni puo­les­ta ko­kea mo­nen­lais­ta. Ak­tii­vi­se­na tyyp­pi­nä olen työs­ken­nel­lyt use­al­la alal­la. Kor­ke­a­kou­luo­pis­ke­li­ja­na en miet­ti­nyt tai haa­veil­lut var­si­nai­ses­ti mis­tään uras­ta tai am­ma­tis­ta. Nau­tin uu­den op­pi­mi­ses­ta. Olen kul­ke­nut op­pi, in­to ja sy­dän mu­ka­na koh­ti uu­sia haas­tei­ta. Kou­lut­ta­nut it­se­ä­ni, men­nyt ai­na sitä koh­ti, mikä kiin­nos­taa ja mikä pa­ran­tai­si mah­dol­li­suuk­si­a­ni työ­mark­ki­noil­la.

Las­ten var­hai­si­äs­sä hoi­din hei­tä ko­to­na ja kä­vin osa-ai­ka­työs­sä. Sit­tem­min elä­mä on sol­ju­nut niin, et­tä en ole työl­lis­ty­nyt va­ki­tui­siin, pi­tem­piin työ­suh­tei­siin. Mo­nen­lais­ta it­sel­le­ni mie­lui­saa työ­tä olen teh­nyt, mut­ta vain pät­kis­sä, lo­mit­ta­ja­na, keik­ka­lai­se­na, si­jai­se­na ja osa-ai­kai­se­na. Kai­puu ko­ko­ai­kai­seen työ­hön on kas­va­nut it­ses­sä­ni niin suu­rek­si, et­ten ha­lu­ai­si enää toi­mia ”heit­to­pus­si­na”, vaik­ka jous­ta­va olen­kin.

Äi­ti­nä olen saa­nut tar­jo­ta läs­nä­o­le­vaa, osal­lis­ta­vaa ja kan­nus­ta­vaa kas­va­tus­ta lap­sil­lem­me. Olen toi­mi­nut au­to­kou­lun opet­ta­ja­na, tak­si­kus­ki­na sekä di­gi­op­paa­na nuo­ril­lem­me. Jaam­me vas­tui­ta puo­li­so­ni kans­sa. Ko­dis­sam­me val­lit­see avoin ja vä­li­tön il­ma­pii­ri, jos­sa ja­e­taan niin ar­jen ta­pah­tu­mia ja kuu­lu­mi­sia kuin ajan­koh­tai­sia ai­hei­ta sekä sy­väl­li­si­ä­kin tee­mo­ja.

Olen ko­ke­nut myös ajoit­tai­sia ma­sen­nuk­sen tun­tei­ta sekä hen­kis­tä jak­sa­mat­to­muut­ta, joka on on­nek­si ol­lut ohi­me­ne­vää. Toi­min­ta­ni on voi­nut het­kit­täin ”sa­ka­ta”. On pi­tä­nyt tie­toi­ses­ti kek­siä it­sel­le mie­le­käs­tä te­ke­mis­tä. Ky­syä it­sel­tä: mikä mi­nua vir­kis­tää?

Työ­päi­vän jäl­keen olen kai­van­nut no­ko­set. Il­lal­la taas hau­kot­te­len ja koen, et­tä uni voit­taa ja ve­tää pe­tiin. Kun taas työ­tä vail­la ole­va­na kai­paan omaa ti­laa ja ihan konk­reet­ti­ses­ti sitä, et­tä saan ol­la etääl­lä ko­dis­ta. Omis­sa ym­py­röis­sä­ni. Omis­sa aja­tuk­sis­sa­ni. To­teut­taa jol­lain lail­la it­se­ä­ni. Teh­dä it­sel­le­ni mie­lei­siä asi­oi­ta, muu­al­la kuin ko­to­na.

Per­hee­nä olem­me liik­ku­neet luon­nos­sa sekä käy­neet mar­jas­ta­mas­sa. In­nok­kaa­na poi­mi­ja­na olen myös myy­nyt mar­jo­ja. Puo­li­son kans­sa yh­tei­set reis­sut met­sän sii­mek­ses­sä ovat tar­jon­neet tar­peel­lis­ta yh­teis­tä ai­kaa ja jut­te­lu­tuo­ki­oi­ta. Olen ol­lut ai­dos­ti iloi­nen sii­tä, et­tä sain ol­la puo­lu­kas­sa kau­nii­na syys­päi­vi­nä.

Mi­nun päi­vä­ryt­mi­ni on ai­na yh­tä sään­nöl­li­nen. Mie­hen käy­des­sä päi­vä­työs­sä hän nä­kee tär­ke­ä­nä sen, et­tä las­kut tu­le­vat mak­se­tuk­si, au­tos­sa on ben­saa työ­mat­koil­le ja sääs­töön­kin jäi­si va­ro­ja. Hän ky­se­lee mi­nul­ta, mi­ten on työn­ha­ku eden­nyt. Toi­voo ja ru­koi­lee, et­tä työn­ha­ku­ni on­nis­tai­si. On kan­nus­ta­va. Mi­nun vas­tuul­la­ni on usein kau­pas­sa käyn­ti ja ruo­an­lait­to, lau­an­tai­nen imu­roin­ti­päi­vä on säi­ly­tet­ty isäl­le ja lap­sil­le. Täl­löin on mi­nul­la on va­paa­ta, jol­loin läh­den lii­kun­ta­har­ras­tus­ten pa­riin.

Has­sua kyl­lä, mut­ta ra­has­ta pu­hu­taan pal­jon enem­män sil­loin, kun sitä on vä­hän. Näin ai­na­kin mei­dän per­hees­sä. Lap­set lie­ne­vät saa­neet suh­teel­li­sen re­a­lis­ti­sen ku­van, mi­hin ra­haa ta­lou­den­pi­dos­sa ku­luu – ja op­pi­neet myös jär­ke­vää ra­han­käyt­töä. Apua on ai­na tar­jol­la, sitä pi­tää vain ha­kea sin­nik­kääs­ti ja ajal­laan.

Työt­tö­myys on epä­mu­ka­va asia, jota ei toi­voi­si ke­nen­kään osak­si. Elin­kus­tan­nuk­set ovat nou­se­va tren­di, ruo­ka­kin on ny­ky­ään niin kal­lis­ta ja sitä me­nee pal­jon poi­ka­val­tai­ses­sa per­hees­sä. Var­si­nai­ses­ti puu­tet­ta ei ole tar­vin­nut kär­siä, mut­ta kei­not sen­kin vält­tä­mi­seen ovat mo­net.

Työt­tö­myys on yl­lät­tä­vä kään­ne elä­mäs­sä, sen kans­sa on päi­vä ker­ral­laan elet­tä­vä. Ver­tais­tu­ki ja kaik­ki eteen­päin aut­ta­mi­nen, ku­ten ta­lou­del­li­nen tuki ja työn­haun te­hos­ta­mi­nen, vin­kit työ­pai­kois­ta ja ai­to kan­nus­tus­ta­mi­nen aut­taa työ­tön­tä. Vil­pi­tön ym­mär­rys, et­tä ih­mi­nen ha­lu­aa eteen­päin elä­mäs­sä. Se, et­tä joku tar­jo­ai­si työ­tä, oli­si sy­dä­mel­li­nen ele per­hee­näi­dil­le.

Ke­lan tu­kien leik­kauk­set osu­vat lii­an ki­pe­äs­ti työt­tö­mään van­hem­paan. Hä­nen ja per­heen­sä lei­pä ka­ven­tuu puo­lik­kaas­ta sii­vuun. Il­man lap­si­ko­ro­tuk­sia on suo­ras­taan mah­do­ton pär­jä­tä. Työt­tö­myys­tu­ki ei rii­tä kuin hä­din tus­kin asun­to­lai­nan erän ly­hen­nyk­seen. Kil­van kas­va­vat pait­si ko­rot, myös apua tar­vit­se­vien jo­not.

Työn­ha­ku­kaan ei ole ihan hel­poim­mas­ta pääs­tä. Val­mis­tuin vas­ta uu­teen am­mat­tiin ja olin aja­tel­lut löy­tä­vä­ni suo­raan työ­pai­kan op­pi­so­pi­muk­sen kaut­ta. Näin ei käy­nyt. Suh­dan­teet jyl­lää­vät, ja ei­pä ol­lut­kaan töi­tä am­mat­ti­lai­sel­le alal­la, jol­la pu­hu­taan ole­van. Pi­tää roh­je­ta kat­soa osaa­mis­taan laa­jem­min, ha­kea usei­ta paik­ko­ja. Sa­moin ha­ke­muk­siin ja työ­ky­se­lyi­hin vas­tauk­set voi­vat vii­pyä tai jää­dä tu­le­mat­ta. Täl­löin työl­lis­ty­mi­nen voi tun­tua vii­li­pyt­ty­mäi­sen hi­taal­ta.

Olen kui­ten­kin jo sii­nä iäs­sä, et­tä työ­e­lä­mä­tai­to­jen li­säk­si tun­nis­tan omat ky­vyk­kyy­te­ni ja tai­to­ni sekä voi­ma­va­ra­ni. Työ­ka­lu­pa­kis­sa on it­se­tun­te­mus­ta, vas­tuu­not­to­ky­kyä, si­tou­tu­mi­sen tai­toa ja mo­nia mui­ta hy­vei­tä, joi­ta työs­sä­o­lo on jo kar­tut­ta­nut. Mi­nul­la on lah­jo­ja mo­neen.

Kun ta­paan ih­mi­siä seu­rois­sa, kau­pas­sa tai kirp­pu­to­ril­la, usein pu­hu­taan töis­tä ja säis­tä. Ei ai­na tun­nu ki­val­ta vas­ta­ta sen tu­han­nen­nen ker­ran ky­sy­myk­seen, olet­ko ol­lut töis­sä vii­me ai­koi­na. Em­paat­ti­sen ys­tä­vän­kin koh­dal­la huo­maan na­pa­kan vas­tauk­sen jäl­keen poik­ke­a­va­ni jo muu­hun ai­hee­seen.

Har­mit­taa se, et­tä työt­tö­mä­nä jou­tuu ikään kuin se­lit­te­le­mään ti­lan­net­taan. Ti­lan­ne ei ole niin ta­sa­pai­noi­nen kuin työs­sä käy­väl­lä. Se ei sitä syys­tä­kään ole, ai­heut­taa­han työn­puu­te jo it­ses­sään elä­män ka­ven­tu­mis­ta mo­nil­ta osin. Jo­kai­sen elä­mä on kui­ten­kin ihan yh­tä ar­vo­kas, oli sit­ten töi­tä tai ei.

Elä­mä­no­sia aja­tel­les­sa on käy­nyt mie­les­sä, et­tä mik­si tuo toi­nen, vaik­ka­pa oma sis­ko tai veli, saat­to­mies taik­ka naa­pu­ri, saa pors­kut­taa vuo­des­ta toi­seen sa­mas­sa työs­sä. Mie­he­ni­kään ei ole tain­nut teh­dä yh­tään var­si­nais­ta työ­ha­ke­mus­ta, ja minä nii­tä rus­tai­len vii­koit­tain.

Koen kii­tol­li­suut­ta us­kon lah­jas­ta, ter­vey­des­tä, lap­sis­ta ja puo­li­sos­ta. Per­hees­tä ja su­vus­ta. Ys­tä­vis­tä­kin, vaik­ka en niin usein hei­dän luok­se pää­se­kään pit­kien vä­li­mat­ko­jen vuok­si. Yh­tey­den­pi­to­ta­vat ovat mo­net. On läs­nä­o­loa, vä­lit­tä­mis­tä ja rak­kaut­ta.

Koen myös toi­sia tun­te­mi­sia. Jo­na­kin päi­vä­nä olen tar­mok­kaas­ti ha­ke­mus­ten kim­pus­sa, toi­se­na päi­vä­nä le­väh­dän tai puu­hai­len jo­tain muu­ta. Iloi­suu­te­ni ja hup­sut­te­lu­ni soi­sin säi­ly­vän. Lap­set ais­ti­vat her­käs­ti, jos äi­din mie­li­a­las­sa on apeut­ta. Viih­dyn sil­loin mie­luus­ti ihan it­sek­seen, omis­sa olois­sa­ni.

Lap­sil­la on hy­viä har­ras­tei­ta, ku­ten it­sel­lä­ni­kin. Nuo­ret me­nes­ty­vät kou­lus­sa. Pär­jää­vät ja löy­tä­vät alan­sa, työl­lis­ty­vät. Lap­sis­sa on tu­le­vai­suus. Mut­ta on se mi­nus­sa­kin. Kun­han vain sai­sin työ­tä.

Mi­nun mot­to­ni on ”vie­ri­vä kivi ei sam­ma­loi­du”. En ole lan­nis­tu­nut, vaan an­nan it­sel­le­ni ti­laa. Kuu­los­te­len it­se­ä­ni, mikä täl­le päi­väl­le oli­si hyvä rat­kai­su. Kir­joi­tan it­sel­le­ni viik­ko-oh­jel­man, jos­sa jo­kai­sel­le päi­väl­le on joku meno taik­ka te­ke­mi­nen, ku­ten lei­von­ta. Käyn myös kun­to­sa­lil­la ja har­ras­tan mo­ni­puo­lis­ta lii­kun­taa. Kuun­te­len pod­cas­te­ja ja luen kir­jas­tos­sa. Py­syn ajan ta­sal­la. Ke­hi­tän it­se­ä­ni. En­nen kaik­kea ko­e­tan ol­la avoin mah­dol­li­suuk­sil­le sekä lem­peä it­sel­le­ni.

Olen mu­ka­na myös va­paa­eh­tois­työs­sä, voi­ma­va­ro­je­ni mu­kaan. Näin saan si­säl­töä ja mu­ka­vaa vaih­te­lua elä­mää­ni. Koen, et­tä sy­dän oh­jaa sin­ne, mis­sä tar­vi­taan. Lä­him­mäis­tä aut­ta­es­sa­ni koen, et­tä oma ym­mär­rys sai­rauk­sia ja elä­män va­ja­vuuk­sia koh­taan on li­sään­ty­nyt. Ym­mär­rän heik­ko­ja ja sai­rai­ta. Ha­lu­an ol­la hei­dän tu­ke­naan ja rin­nal­laan. Ha­lu­an tuo­da iloa toi­sil­le.

Sii­o­nin työ­hön ei ole lä­hes­kään ai­na help­poa osal­lis­tua. Mo­nes­ti niis­sä­kin tar­vi­taan ajal­li­sia va­ro­ja, kun lei­vo­taan, os­te­taan na­ru­tus­voit­to­ja ja kuk­kia pöy­dil­le. Jol­le­kin saat­taa ol­la jo se, et­tä saa it­sel­leen ja per­heel­leen ruo­an pöy­tään, jär­jes­te­lys­sä. Ai­na­kin se vaa­ti voi­ma­va­ro­ja, kun lä­hes joka ker­ta kau­pas­sa las­kee ra­ho­jen riit­tä­vyyt­tä, jos ti­li­päi­vä ei ole täl­lä vii­kol­la.

Mie­les­tä­ni Sii­o­nin työs­sä pi­täi­si pa­rem­min tun­nis­taa, pu­hua ja myön­tää osal­lis­tu­mi­sen mah­dol­li­suu­det. Luo­da nii­hin jo­kai­sel­le ja eri elä­män­ti­lan­tei­siin so­pi­via mal­le­ja. Työ­muo­dois­sa aja­tel­laan usein, mi­ten yh­des­sä osal­lis­tu­taan. Vaik­ka­pa myy­jäis­vas­tuu­ta voi­si ja­kaa niin, et­tä kus­tan­nuk­sia ai­heut­ta­vien ta­po­jen si­jaan voi­si osal­lis­tua hank­ki­mal­la työn­te­ki­jät vuo­roi­hin.

Ken­ties rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä voi­si ol­la si­säl­lä pos­ti­laa­ti­kon tyyp­pi­nen pie­nem­pi laa­tik­ko? Tä­hän jä­se­net sai­si­vat ha­lu­tes­saan lait­taa pos­tia, ku­ten jä­se­nyy­sil­moi­tuk­sia, ide­oi­ta tai eh­do­tuk­sia toi­mi­kun­nil­le tai ihan vain pa­lau­tet­ta toi­min­nas­ta.

Päivämiehen Vierasblogi
Päivämiehen verkkolehden vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia lehdessämme. Lukijat voivat tarjota tekstejään julkaistavaksi vierasblogiin.