Minulla on ihmeen vahva vertaisverkosto eräällä netin keskustelupalstalla. Siellä on vuosia jaettu ilot ja surut, saavutukset ja pettymykset, naurettu ja keskusteltu. Tiiviissä yhteisössä on myös syntynyt omia perinteitä, yhteisiä projekteja. Eräs niistä on jokavuotinen joulukalenterivaihto, johon olen itsekin osallistunut nyt muutamana vuotena. Ensimmäistä kalenteria tehdessäni jo totesin, että tästä ei ole paluuta.
Joulunodotus alkaa siis osaltani jo syyskuussa, jolloin ilmoittautuminen kalenterivaihtoon tapahtuu. Osallistujat kirjoittavat kirjeen, jossa kertovat itsestään, perheestään, joulunviettotavoistaan ja toiveistaan kalenterin suhteen: harrastukset, lempivärit ja -karkit, musiikkimaku ja mitä ikinä mieleen tulee. Kirjeen alussa kerrotaan omat rajoitteet sen suhteen, kenelle kalenterin haluaa tehdä. Itse en esimerkiksi ole vielä rohjennut yrittää vegaanisen kalenterin tekoa, sillä en välttämättä osaisi ottaa kaikkia asioita huomioon.
Kirje lähetetään vaihdon "emännälle", joka työparin kanssa sumplii, kuka kenellekin kalenterin tekee. Lokakuun ensimmäisinä päivinä yksityisviestilaatikkoon kilahtaa kirje siltä, jonka kalenteri on määrätty minun vastuulleni. Siitä alkaa salapoliisityö ja valmistelu: luetaan vastaanottajan kirjoituksia erilaisin silmin, käydään ehkä kurkistelemassa hänen sometileilleen, tavaillaan saatua kirjettä uudestaan ja uudestaan. Palstalla voi esittää anonyymisti tarkentavia kysymyksiä siihen tarkoitetussa ketjussa.
Yleensä lähden pian kirpparikierrokselle ja kaivelen lankavarastojani miettien, mitä mukavaa neuloisin tai virkkaisin. Budjetti kalenterille on 30–35 euroa, mutta koska kotoa valmiiksi löytyviä tarvikkeita tai työtunteja ei siihen lasketa, todellinen arvo saattaa olla moninkertainen. Kierrätys on useimmiten suorastaan toivottavaa, ja joskus on käynyt niinkin, että edellisvuoden kalenterista on joku osa mennyt eteenpäin seuraavalle.
Mitä luukkuihin sitten piiloutuu? Viime vuonna tein esimerkiksi pienen vihkosen, johon kirjoitin monille uskovaisille tutun Vanhapiika-korttipelin ohjeet (tosin nimesin se Viimeiseksi villahousuksi). Joskus olen neulonut pipon, toisella kertaa säärystimet, kerran virkkasin pieniä lumitähtiä kuusenkoristeiksi. Kynttilöitä, lahjanauhaa, piparinkoristelutarvikkeita. Leipomisohjeita, kirjanmerkkejä. Ja herkkuja, totta kai. Jouluaaton luukkuun olen pyytänyt apua isältäni, ja saanut kaarnasta valmistettuna esimerkiksi lyhdyn led-tuikulle tai joulukuusenkoristeen.
Kalenterin pakkaaminen on oma, värisyttävän ihana osa projektia. Miten toimin tänä vuonna, jotta kalenteri olisi erilainen, saajansa näköinen, kaunis? Mitkä värit valitsen papereihin, minkä sisällön määritän millekin päivälle ja kuinka merkitsen luukun numeron? Viime vuonna tulostin netistä jouluisia värityskuvia, jollaisen kiinnitin jokaisen paketin päälle niin että sen saa irti. Luukun numeron piilotin jonnekin kuvaan. Osan luukuista kätkin kirppiksiltä kerättyihin peltipurkkeihin, sillä kalenterin saaja oli kertonut keräävänsä sellaisia.
Marraskuun puolivälissä kalenterin on aika lähteä matkaan, jotta se ehtii perille ajoissa. Tarkoitus on, että saaja ei tiedä, kuka hänen kalenterinsa on valmistanut. Siksi täytyy lähettäjän paikalle kirjoittaa jonkun muun tiedot (tänä vuonna pyysin siskoni “agentiksi”). Toisinaan käytetään kuriireja – tai ollaan käyttävinään. Itse ajoin vuosi sitten varta vasten Virroille viemään kalenterin ja narrasin, että salainen tonttu oli laittanut sen matkaani kuullessaan, että olen menossa käymään Tuurissa.
Sitten kädet ovat tyhjät ja ei voi muuta kuin odotella. Jonain päivänä kilahtaa puhelimeen viesti, että paketti on noudettavissa. Innosta kihisten asettelen 24 pientä pakettia esille vanhanaikaiseen matkalaukkuun. Totta kai hiukan hypistelen ja arvailen: täällä on ehkä kynttilä, täällä suklaarasia, tässä on varmasti kirja! Voi, tulisi jo joulukuun ensimmäinen päivä!
Tärkeä osa kalenteria on myös yhteinen ilo. Foorumille perustetaan hehkutusketju, johon riemuitaan ensin saapuneesta paketista ja sen jälkeen käydään raportoimassa joka päivä, mitä kustakin paketista on löytynyt. Itse teen aina koosteen, jonka kopioin edelliseltä päivältä seuraavalle ja lisään alimmaksi uusimman luukun sisällön. Näihin lisätään myös aihetunniste, jota käyttäen sivuston haku kertoo seuraavan vuoden tontulle, mikä edellisvuonna on ollut erityisesti mieleen.
Kirjoitan tätä tekstiä marraskuun lopulla. Tekisi hurjasti mieli laittaa kuvia siitä, miten kauniin kalenterin onnistuin saamaan aikaiseksi tänä vuonna, mutta tyydyn viimevuotiseen. Näin en paljasta yhteisön jäsenille vahingossa, mikä tämänvuotisista kalentereista on minun käsialaani. Oma kalenterini odottaa jo paikallaan, ja joka kerta sen nähdessäni muistan: aivan pian on joulu, lämmin, valoisa piste pimeän keskellä!
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys