Matias Lahti
Kahdelle lapsellemme tapahtui peräkkäisinä päivinä pahin mahdollinen: puhelin hajosi. Totesin hetkeni koittaneen, keräsin samoilla vauhdeilla loputkin laitteet pois ja perheessämme julistettiin alkavaksi multimedialaitepaasto. Iltoihin jätettiin kuitenkin puolen tunnin mittainen humanitaarinen käytävä – striikkien tietoinen katkaiseminen olisi toki ollut rinnastettavissa ihmisoikeusloukkauksiin.
Kokeilun tulokset olivat alkuvaiheessa tyrmäävät. Ilmeni motorista levottomuutta, ovien paukuttelua, kyyneltyneitä silmiä, sopertelevaa puhetta, apaattisia katseita ja hermoromahduksia. Ihminen on kuitenkin sopeutuvainen eläin, ja niinpä elämä alkoi vähitellen sujua – jos ei aivan entiseen tapaan, niin ainakin jotenkin kitkutellen. Unen määrä lisääntyi tietenkin merkittävästi. Mitä järkeä ihmisen on olla hereillä, jos ei voi edes olla puhelimella?
Myös moni aikuinen joutuu minun laillani myöntämään, että puhelin hakeutuu käteen kiusallisen usein. Kuten joku tutkija asian sanoitti, elämämme valuu nettiin. Olemuksestamme tuntuu puuttuvan perälauta, johon mielijohteet pysähtyisivät. Jostakin mielemme rakosista pujahdamme itsemme ja läsnä olevan reaalimaailman ulkopuolelle jopa satoja kertoja päivässä. Olemme olevinamme fiksuja ja tiedostavia, mutta valitettavasti ohjelmistojen algoritmit ovat vielä fiksumpia.
Muutama vuosikymmen sitten toteutettiin Pohjois-Karjala-projekti, jonka tavoitteena oli parantaa ihmisten elämäntapoja ja terveyttä ja ehkäistä ennenaikaisia kuolemia. Voi ja kerma olivat aikanaan ylellisyystuotteita, ja kun niiden saatavuus parani, niitä myös käytettiin reilusti. Ihmisen elimistöä ei ole kuitenkaan tarkoitettu vastaanottamaan suunnattomia rasvamääriä. Projektissa lisättiin ihmisten tietoisuutta terveellisistä elämäntavoista ja saavutettiinkin merkittäviä tuloksia.
Vielä jokin aika sitten elektroniikka oli niin kallista, ettei sitä riittänyt kaikkien eikä varsinkaan lasten käsiin. Lisäksi monien kohdalla työ ja arkiaskareet haukkasivat niin ison siivun elämästä, ettei aikaa loputtomalle nopean mielihyvän hakemiselle yksinkertaisesti ollut. Nyt näyttää käyneen kuin voille ja kermalle aikanaan: elintason nousun myötä laitteita, kanavia ja informaatiota on niin paljon, ettei elimistömme kestä sitä. Bittivirta tarttuu mielemme kanaviin ja tukkii ne kuin konsanaan rasva sepelvaltimot.
Puhelimesta on tullut keuhkot, joiden kautta maailmaa hengitetään. Oma veikkaukseni on, että esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen kytkeytyy ilmiöön. Olisiko aika uudelle projektille, jossa kaikin keinoin pyrittäisiin jälleen kohtuullistamaan elintapojamme? Terveydestä – edes mielenterveydestä – ei tule tehdä epäjumalaa, mutta huonoilla elintavoilla aiheutettu kärsimys on paitsi surullista myös tarpeetonta.
Lastemme rikkoutuneet puhelimet on jo korvattu toimivilla, ja muutenkin laitepaasto on rauennut omia aikojaan. Arki jatkuu tällä saralla niin kuin arvelen sen jatkuvan monessa muussakin lapsiperheissä eli sopivasta ruutuajasta kinastellen. Omalla kohdallani kysymys puhelimen liikakäytön syvimmästä merkityksestä on edelleen ratkaisematta. Mihin se osuu, mitä tyhjiötä se paikkaa, mitä se palvelee? Se on pohtimisen arvoinen kysymys.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys