Hanna-Maria Jurmu
Yksi lapsuuteni mukavista paikoista oli kotini pihalla kasvava suuri koivu. Usein istuskelin paksun rungon ja vankan oksan muodostamassa kolossa. Mitä lie siellä mietiskelin. Ehkä kaipasin jo lapsena omia hetkiä, jolloin sain olla itsekseni omien ajatusteni kanssa.
Kiipeilin muutenkin paljon puissa. En ollut mitenkään rämäpäinen tai erityisen vahva – ehkä korkeintaan notkeanketterä ja pelkäämätön. Vielä aikuisiällä olen silmäillyt puita arvioidakseni niiden ”kiipeilyllisyyttä”. Edelleen minulla on myös haave saada maja puuhun. Vähän on tunne, että saisinkin sen joskus.
Halusin lapsena huoneeni seinälle koristeeksi suuren tuulenpesän, joka oli kotimme pihapiirin koivussa. Isäni, jonka kanssa olimme varmaan myös sukulaissielut, kiinnitti sen toivomuksestani sänkyni yläpuolelle seinään. Minusta se oli valtavan kaunis risumuodostelma. Vasta myöhemmin isä tiedusteli minulta, että tiedänkö, minkälaisen ötökkäyhteisön alla olen nukkunut. Ei ollut onneksi tullut mieleenkään, mikä kuhina siellä on käynnissä. Isä oli ymmärtäväinen, kun ei pilannut lapseniloani.
En ole puidenhalaaja, mutta olen puidensilmäilijä. Autossa istuessani ihailen tienvarsien kuusien taivasta vasten piirtyviä ääriviivoja. Eräänä kuutamoyönä muutama päivä sitten ihailin puita, jotka olivat käsittämättömän kauniita voimakkaan kuutamon valaistuksessa.
Pihlaja on mielestäni yksi kauneimmista asioista, mitä luonnossa kasvaa. Pihapihlaja on lempisanojani. Se vie ajatukset ihanaan pihapiiriin, punaiseen torppaan ja ikkunasta pilkistäviin kesäverhoihin. Olenkohan joskus nähnyt jotain sellaista? Vai odottaakohan minua jossakin sellainen ihanuus?
Kun ajamme Tervolasta muutaman tunnin pohjoiseen, puusto pienenee ja tunturissa se katoaa olemattomaksi. Kun lähdemme ajelemaan kotoa etelää kohti, varmaankin joka kerta kommentoimme puuston koon suurenemista. Jo Keski-Suomen kohdalla ero Meri-Lappiin on merkittävä. Olemme päässeet myös nauttimaan jyväskyläläisten omenatarhojen sadosta. Eräs ihana Anja lähetti meille menneenä syksynä oman puutarhansa omenoita, itse tehtyä hilloa ja teetettyä omenamehua. Iloitkaamme kiitollisina me pohjoisen ihmiset muiden ihmisten puutarhojen hedelmällisyydestä!
Tyttäremme perheineen asuu Espoon Lippajärvellä kävelymatkan päässä kulttuurihistoriallisesti merkittävästä Träskändan puistosta. Olemme päässeet useaan kertaan ihmettelemään tuon vanhan kartanon pihapiirin ja metsän valtavia puita. Puistoalueeseen liittyy luonnonsuojelualue, jossa luonto on pyritty pitämään koskemattomana. Tosin tänä syksynä siellä kävellessämme näimme, että puita oli jouduttu jo kaatamaan. Erään kaadetun, paksun puun kanto näyttikin aivan laholta. Ehkä osa puista aiheutti jo turvallisuusriskin puistossa kulkijoille.
Kun kävelemme luonnontilaisen metsän halki edelleen pienelle purolle, valkoisen sillan toisella puolella aukeaa Träskändan kartanon puistometsä. Näkymä on joka kerta häkellyttävä. Tuntuu kuin astuisi vanhaan maailmaan. Puita ihaillessa ei voi olla miettimättä, kuinka monina eri vuosikymmeninä ja vuosisatoina eläneet ihmiset ovat kulkeneet noiden valtavien puiden katveessa. Puut ovat seisoneet paikallaan, ja ihmiset ovat vaihtuneet.
Suomen taiteen kultakaudella taiteilijat kuvasivat runsaasti luontoa. Puut ja metsät valikoituivat useiden taiteilijoiden maalausten aiheiksi. Puut olivat luonnollinen osa sitä maisemaa, joka oli silmien edessä. Nämä samat taidemaalauksiin vangitut näkymät koskettavat edelleen meitä suomalaisia. Metsänäkymät rauhoittavat mieltä ja tarjoavat esteettisiä elämyksiä. Puut ovat olleet aina selittämättömällä tavalla lumovoimaisia.
Sibeliuskin inspiroitui puista. Hänen pianosävellyksensä Puusarja alkaa osalla Kun pihlaja kukkii. Voi, miten sen kaunis melodianpätkä sattuu sisimpään! Se on kuin sävelkuva haaveideni torpan pihapihlajasta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys