Matias Lahti
Koulujen alettua monen nuoren stressitaso nousee. Varsinkin lukiolaisia saattavat vaivata voimakas suorituspakko ja koettuihin vaatimuksiin liittyvä ahdistuneisuus. Tämä on inhimillistä, harmillista ja suurelta osin turhaa. Toisaalta monen nuoren tuntuu olevan vaikeaa saada langan päästä kiinni, eivätkä opinnot etene, mikä sekin on kuluttavaa ja stressaavaa.
Olen itsekin elänyt nuoruuteni, ja lisäksi minulla on ollut työni puolesta mahdollisuus seurata läheltä monien nuorien elämää. Niinpä kokosin havaintojeni ja itse tekemieni virheiden pohjalta opiskelijan huoneentaulun.
1. Hyväksy, ettet voi olla kaikessa paras, ja mikä parasta: sinun ei tarvitse olla edes toiseksi paras. Miksi pitäisi?
2. Aseta rima sopivalle korkeudelle. On epätodennäköistä, että juuri sinusta tulisi maailmanluokan menestyjä. Elämän tarkoitus ei ylipäätään ole menestyminen, eikä ulkoisesta menestyksestä seuraa läheskään aina onnea. Kuulostele itseäsi ja etsi sinulle sopivaa ja mielekkäältä tuntuvaa ammattia ja työtä.
3. Älä juokse rahan perässä – ahneen elämä on raskasta, koska hän ei saa ikinä tarpeeksi. Syvintä tyydytystä tuovia asioita ei saa rahalla.
4. On parempi tehdä asioita sinne päin kuin jättää ne tekemättä kokonaan. Jos et ehtinyt lukea kokeeseen mielestäsi riittävän hyvin, mene siihen silti. Voit korottaa numeroa myöhemmin, jos siltä tuntuu. Tekemättä jätetyistä asioista kertyy ajan saatossa vuori, joka alkaa tuntua ylittämättömältä.
5. Omaksu aktiivinen elämäntapa. Yleensä on hyödyllisempää tehdä jotain mielekästä kuin jättää se tekemättä. Absoluuttistakin lepoa tarvitaan, mutta sen merkitystä liioitellaan. Hyvä keino levätä yhdestä askareesta on tehdä toista.
6. Pidä kiinni vuorokausirytmistä. Älä jää aamuisin sänkyyn, vaikka väsyttäisi. Nuku öisin.
7. Panosta sosiaaliseen elämään. Nimenomaan yhdessä tekeminen, kuten pelaaminen, retkeily ja musisointi, on hauskaa, ja usein virkistävämpää kuin pelkkä hengailu.
8. Liiku. Terve sielu asuu terveessä ruumiissa.
9. Harrasta. Yksipuolinen elämänsisältö näivettää. Älä huijaa itseäsi väittämällä, että koska panostat opiskeluun, et ehdi tehdä muuta. Kun opit minkä tahansa asian tai taidon, se helpottaa muidenkin asioiden oppimista.
10. Varsinkin jos mietit, miten aika riittää kaikkeen edellä mainittuun, vähennä älylaitteiden käyttöä. Hyppää enin some-hömppä suoraan yli. Jos olet puhelimella kaksi tuntia päivässä, se tarkoittaa, että käytät puhelinta vuodessa noin puolitoista kuukautta hereillä oloajastasi.
11. Älä harrasta tv-sarjojen seuraamista äläkä käytä TikTokia; pääsääntöisesti niiden välittämät arvot ja piilo-opetussuunnitelmat eivät tue uskonelämääsi eivätkä muutakaan hyvinvointiasi. Yletön lyhytvideoiden katsominen tyhmistää ihmistä. Rentoudu ennemmin lukemalla hyvää kirjallisuutta.
12. Käy seuroissa. Hengellisen sisällön lisäksi on henkisesti hyväksi lisätä hetkeksi lentokorkeutta ja rauhoittua. Pidä vaikka mekaanisestikin kiinni siitä, että sunnuntai on pyhäpäivä.
13. Usko ja luota. Elämäsi on Jumalan kädessä. Jumalalla on sinulle varattuna polku, jota et osaa ennustaa. Tekemätöntä työtä ei Jumalakaan voi siunata, mutta kun teet kohtuudella parhaasi, se riittää. Tee sinä oma osuutesi ja jätä loput Jumalan huoleksi.
Jos kaikesta huolimatta uuvahdat, se ei ole maailmanloppu vaan mahdollisuus pysähtyä hetkeksi. Hyvä nuori, ajattelen sinua lämmöllä!
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys