Hanna-Maria Jurmu
Niilo Rauhalan vuonna 1975 sanoittama Siionin laulu Herra, lahjanasi sain nuoren elämäni on minun konfirmaatiolauluni. Siionin laulujen uudistus oli tapahtunut paria vuotta ennen rippikouluani, joten meillä oli leirillä laulettavana uusia, raikkaita lauluja, joista tämä rippilauluksemme valikoitunut laulu teki leiriläisiin varmaankin voimakkaan vaikutuksen. Laulussa on seitsemän säkeistöä. Sen jokainen säkeistö on edelleen tuoreen oloinen ja hämmentävällä tavalla kipeän ajankohtainen.
Ensimmäisessä säkeistössä laulurunoilija kirjoittaa, kuinka elämä on Jumalan lahja, ja laulun minänuori pyytää, että ”pidä joka askel vain kiinni kädestäni”. Mitä se on? Se on sitä, että elämä on askeleita. Nuoren askeleet ovat välillä kepeän iloisia ja lapsenmielisen onnellisia, välillä taas askeleet voivat viedä harhaan oikealta tieltä. On tärkeä muistaa kulkea käsi ojennettuna Jumalan puoleen. Nuorella – ja meillä kaikilla – saa olla ainainen rukous: ”Pidä kiinni minun kädestäni! Purista minun kättäni! Taluta minua!” Laulun minä kuvailee vielä elämän tiellä loistavan toivon kirkkautta ja sitä, kuinka tämä kirkkaus on mahdollista vain Jumalan johdolla.
Laulun kolmas säkeistö on hätkähdyttävä. Sen sanat kuuluvat näin: ”Maailman kun täyttää nyt saaste, sodan uhka, ihmiskunta näyttää nyt hauraalta kuin tuhka. Synnin tulva kuitenkin tuhoisimmin kulkee, nuoret valheen verkkoihin suurin joukoin sulkee.” Sodan uhka. Mitä se on? Se on sitä, että ihminen voi olla toiselle ihmiselle susi. Maailman täyttää saaste. Mitä se on? Se on sitä, että ihminen voi olla itsekäs ja itsekkyydessään ajatella vain omaa hetkeään.
Tänäkin vuonna ihminen on näyttänyt hauraalta kuin tuhka. Mitä se on? Meidän tulee ymmärtää, että ihminen on pieni eikä mitään suuren Jumalan edessä. Maapalloa kohdannut koettelemus ja uhka näyttää röyhistelevälle ja kaikessa viisaalle ihmiselle hänen pienuutensa. Tuhkanhauras ihminen on ehkä oppinut jotain – unohtaakseen pian oppimansa. Miten Jumala voikaan jaksaa rakastaa luomaansa ihmistä!
Saastetta ja sodan uhkaa suuremmaksi laulurunoilija toteaa synnin tulvan, joka kietoo nuoret valheen verkkoihin. Laulun loppusäkeistöt luovat kuitenkin toivoa ja luottamusta nuoren elämään. Niissä puhutaan Jumalan valtakunnan tarjoamasta turvasta, syntien anteeksiannon vapauttavasta saarnasta ja siitä, kuinka Jumalan sana kannattelee ihmistä.
Viidennessä säkeistössä kerrotaan kauniisti, kuinka Jeesus näyttää tarkoituksen elämään. Säkeistö päättyy suloiseen pyyntöön, että Jeesus siunaisi toiveet, opinnot ja työn, ja että päivät ja yöt olisivat hänen siunauksensa alla. ”Siunaa Jeesus toiveeni.” Mitä se on? Nuorena on ihana haaveilla, uneksia ja toivoa kaikkea maallistakin hyvää. Kauneimmillekin haaveille saa pyytää siunausta. Silloin on turvallista haaveilla.
Laulun loppupuolella puhutaan vielä nuoruuden kultamaljasta, sydämen rakkaudesta ja tunnon puhtaudesta. Viimeinen säkeistö päättyy lupaukseen haluta uskoa ja pyyntöön, että uskosta heijastuisi Jumalan rauha ja totuus.
Mitä tästä laulusta puuttuu? Ei mitään.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys