Hiihtolomaviikkojen aikaan maassamme on monin paikoin saatu nauttia hohtavista talvihangista. Uuden lumen puhtaus ja valkoisuus korostuvat kevätauringon paisteessa. Raamatussa puhtaan valkoinen väri kuvaa Jumalan pyhyyttä ja vanhurskautta, jotka hän lahjoittaa ihmiselle uskon kautta.
Jesaja korostaa syntien anteeksiantamuksen voimaa ja vaikutusta talvisen vertauskuvan kautta: ”Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi” (Jes. 1:18). Kun syntejään katuva ihminen uskoo Jumalan seurakunnasta saarnatun evankeliumin, hän saa kaikki syntinsä anteeksi ja sydämeensä rauhan ja levon. Hän saa ylleen puhtaan valkeat vaatteet ja nimensä elämän kirjaan (Ilm. 3:5).
Uskovainen tarvitsee evankeliumia
Myös uskovainen ihminen tarvitsee suusanallisen evankeliumin kuulemista ja uskomista, sillä heikkoina ihmisinä lankeamme syntiin niin ajatuksissa ja sanoissa kuin teoissakin. Uskovaisen taistelun tiesi myös Heprealaiskirjeen kirjoittaja, joka kehottaa: ”Pankaamme pois kaikki kuorma ja synti, joka aina meihin tarttuu ja hitaaksi tekee” (Hepr. 12:1).
Syntien anteeksiantamus perustuu kokonaan Jeesuksen valmistamaan sovintotyöhön. Heprealaiskirje muistuttaa tästä pelastuksen perustasta: ”Kuinka paljon paremmin puhdistaakaan Kristuksen veri! Ikuisen henkensä voimalla hän on antanut itsensä virheettömänä uhrina Jumalalle, ja hänen verensä puhdistaa meidän omantuntomme kuoleman teoista, niin että voimme palvella elävää Jumalaa” (Hepr. 9:14).
Kokonaan Jumalan työn varassa
Raamattu korostaa, että ihminen ei voi omin avuin ja voimin hankkia itselleen puhtautta ja pyhyyttä Jumalan edessä. Ihmisen turmeltunut luonto ei haluaisi kuulla edes puhuttavan synnistä ja parannuksesta. Se tahtoisi elää vain omien mielihalujensa mukaan ja unohtaa kokonaan Jumalan ja hänen sanansa totuuden.
Jumalan sanasta irtaantuminen näkyy valitettavasti myös rakkaan kansankirkkomme piirissä, jossa ilmenee pyrkimystä mukauttaa kirkon oppi ajan muuttuvien virtausten ja ihmisen rajallisen järkeilyn mukaiseksi. Tällöin opetuksesta katoaa Raamatun sanoma synnistä ja parannuksesta, eikä se enää ohjaa ihmistä Jumalan luokse vaan kauemmas hänestä.
Jumalan seurakunnan julistuksessa kuuluu aina sekä varoitus synnistä että evankeliumin ihmeelliset lupaukset. Kirkkomme tunnustuskirjoihin kuuluvassa Augsburgin tunnustuksen puolustuksessa todetaan, että saarnan varsinainen tehtävä on ”syyttää synneistä ja jakaa syntien anteeksiantamusta ja vanhurskautta Kristuksen tähden” (Apol. XII, 27).
Raamatun keskeisin viesti on sanoma Jeesuksen valmistamasta pelastuksesta. Tämä on lohdullista ja turvallista kuultavaa: ihminen saa jättäytyä kokonaan Jumalan armon ja anteeksiantamuksen varaan. Niin heikkoa Jumalan lasta ei olekaan, etteikö Jumala kantaisi häntä iankaikkisilla käsivarsillaan taivaan kotiin.
Pekka Aittakumpu
Julkaistu Päivämiehessä 8.3.2017
Kuvituskuva: Heta Vesamäki
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys