Kuva: Heikki Vuonokari
Kuva: Heikki Vuonokari
Kuluneena kesänä on esiintynyt harvinaisen vähän voimakkaita ukkosia. Rajut ukkoskuurot herättävät ihmisissä sekä pelkoa että ihailua luonnonvoimia kohtaan.
Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä kertoo, että salamamäärät ovat jäänet tänä kesänä harvinaisen vähäisiksi. Ukkosia on ollut jonkin verran, mutta kuurot eivät ole olleet rajuja. Suomessa ukkoskausi jatkuu syyskuulle saakka. Ei ole harvinaista, että vuoden rajuimmat ukkoset esiintyvät elokuussa
Lyhyt, puhelimella suoritettu kyselykierros osoittaa, että ukkonen herättää ihmisissä monenlaisia tuntemuksia: pelkoa, kunnioitusta ja ihailua. Samalla jyrinä ja salamointi ovat yksi kesän merkeistä. "Me juuri eilen puhuttiin, ettei tänä kesänä ole ukkostanut. Tuntuu oudolta; lapsuuden kesiin kyllä kuuluivat ukkoset."
Jotkut kokevat ukkosen uhkaavana ja hallitsemattomana luonnonvoimana, jolta on suojauduttava kaikin keinoin. "Menen kauas ikkunoista, vaikka sohvalle lukemaan lasten kanssa kirjoja, niin ajatukset pysyvät muualla. Koitan rauhoitella lapsia, vaikka itseäkin pelottaisi."
"Minä laulan ukkosella, musiikki rauhoittaa."
"Varsinkin yöllä ukkonen tuntuu pelottavalta."
"Mieheni rauhallinen ja ihaileva suhtautuminen ukkoseen on lieventänyt minun ukkospelkoa."
Toisille ukkonen on luonnon järjestämä ilmaisnäytös, jota tekee mieli seurata aitiopaikalta. "Ukkosella mieheni hehkuttaa luonnonvoimien mahtavuutta ja ´hienoa näytöstä´."
"Minä menisin mahdollisimman korkean mäen päälle katsomaan mahtavia luonnonnäytelmiä, mutta mieheni ei päästä. ´Ei tarvitse mennä leikkimään hengellään´, hän sanoo."
"Minä nautin!"
"Kyllä sitä salaa mielessään toivoo kunnon ukkosmyrskyä, ainakin komeita salamoita. Mutta silloin kyllä toivoisi miehen olevan lähettyvillä ja lasten unilla."
Kuva: Päivi Peltoniemi
Useimmille ukkonen lienee sekä mielenkiintoa että kunnioitusta herättävä ilmiö, jonka kehittymistä on hyvä tarkkailla ja toimia sen mukaisesti. "Suhtaudun ukkoseen ihailun ja pienen pelonkin sekaisella kunnioituksella. Onhan se tosi komea luonnonnäytös, jonka äärellä tuntee oman pienuutensa."
"Ukonilmaan suhtautuu tietyllä kunnioituksella, onhan se kuitenkin joskus ihmishenkiäkin vienyt."
Ukkosen tullen monessa kodissa tehdään rutiinitoimenpiteet. "Meillä otetaan johtoja irti seinästä ja suljetaan mahdollisesti auki olevat ikkunat ja ovet."
"Ollaan sisällä. Valot laitetaan pois päältä."
Ilmatieteen laitoksen ohjeissa neuvotaan välttämään ukkosella sähkölaitteiden, lankapuhelimen, vesiputkiin liittyvien laitteiden ja tulisijojen käyttöä sekä niiden lähellä oleskelua. Ulkona hyvän suojan antaa auto tai muu kulkuväline, jossa on metallinen kori. Vesillä ei kannata ukkosen puhjetessa oleskella laisinkaan, ja myös vesirajaa on hyvä välttää. Taivasalla olijaa neuvotaan kyykistymään ison puun lähettyville, mutta ei puun alle, eikä aivan aukealle paikalle. Sateenvarjoa ei ole hyvä käyttää ukkosella.
Kuva: Marketta Lumijärvi
Ukkonen ja salamat tunnetaan myös Raamatussa. Useissa raamatunkohdissa viitataan säiden kautta Jumalan kaikkivaltiuteen. ”Kaiken, mitä Herra tahtoo, hän tekee taivaassa ja maan päällä, merissä ja syvyyden vesissä. Hän nostattaa pilvet maan reunamilta, hän lähettää salamat, avaa sateelle tien ja päästää varastoistaan tuulet puhaltamaan.” (Job. 135:5–7.)
Samalla tulee ilmi se, miten Jumala voi vaikuttaa säitä säätelemällä niin yksittäisten ihmisten elämään kuin kansojen kohtaloihinkin. Tällainen kohta löytyy esimerkiksi toisesta Mooseksen kirjasta (9:23): ”Mooses ojensi sauvansa kohti taivasta, ja Herra antoi ukkosen jylistä ja rakeiden ryöpytä, ja salamat iskivät maahan. Herra antoi sataa rakeita kaikkialle Egyptiin.”
Maata järisyttävät luonnonvoimat liitetään Raamatussa myös Jeesuksen toiseen tulemiseen. Matteuksen evankeliumissa (24:27) kuvaillaan: ”Sillä niin kuin salama leimahtaa idässä ja valaisee taivaan länteen asti, niin on oleva Ihmisen Pojan tulo.” Salama on nopea, ja se voi tulla täysin yllättäen. Tällaiseen yllätyksellisyyteen viittaa myös sanonta "kuin salama kirkkaalta taivaalta".
Ukkonen, kuten muutkin luonnonvoimat, saavat ihmisen tuntemaan oman pienuutensa ja voimattomuutensa Luojansa edessä. Samalla voimakkaat sääilmiöt muistuttavat siitä, että kaikkivaltias Jumala johtaa luomakuntaansa sen alusta loppuun saakka.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys