Vaula Eskeli
Vaula Eskeli
Nuorempana haaveilin omasta perheestä seuratessani sisarusteni perheiden ja heidän lastensa elämää lähietäisyydeltä. Taivaan Isän suunnitelmat minua varten olivat kuitenkin toisenlaisia.
Elämä jatkui, ja tuo haave näytti yhä kaukaisemmalta mitä enemmän ikää karttui. Vaihdoimme ajatuksia toisten samanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Niin itselle kuin monille ystävillenikin erityisesti äitienpäiväjuhla toi kipeän tunteen lapsettomuudesta, kun näki ympärillä olevien perheiden ilon ja onnen.
Olin jo yli 40:n ikäinen, kun kohtasin tulevan puolisoni ja muutin uudelle paikkakunnalle. Avioliiton alusta asti oli selvää, ettemme saisi omia lapsia. Siitä huolimatta olemme joutuneet käsittelemään lapsettomuutta ja sen tuomaa pettymystä. Myös oman paikan löytyminen uuden paikkakunnan uskonystävien joukosta ja tasavertaisuuden kokeminen suurten perheiden keskellä tuntui aluksi vaikealta.
Kaikessa on saanut kuitenkin luottaa Jumalan huolenpitoon ja viisauteen. Olemme ainutkertaisia ja arvokkaita juuri sellaisina kuin taivaan isä meidät on luonut ja minkälaisen elämän hän meille antanut.
Niin yksin eläessä kuin avioliiton alkuvaiheista lähtien sisarusten lapset ja kummilapset ovat olleet tärkeitä sekä minulle että puolisolleni. Olemme tehneet yhteisiä matkoja sisarusteni lasten ja nykyisin myös heidän lastenlastensa kanssa. Monet heistä ovat olleet meillä lomien aikana. Olemme saaneet jakaa rakkautta ja välittämistä, mutta olemme vastavuoroisesti saaneet kokea sitä runsain määrin myös itse.
Vähitellen aloimme mieheni kanssa miettiä ajatusta sijaisvanhemmuudesta. Huomasin seuraavani esimerkiksi suviseuroissa muita tuntemiani perheitä, joilla oli sijaislapsia, ja asia alkoi kiinnostamaan enemmän. Erään kerran etsin työpaikallani jotain puhelinnumeroa ja selasin kaupungin yhteystietoja. Katseeni osui otsikkoon ”Kaupunki etsii sijaisperheitä, ryhtyisitkö sijaisvanhemmaksi”.
Tuo otsikko jäi mieleeni pitkäksi aikaa, kunnes viimein luin asiasta lisää ja laitoin sähköpostiviestin perhehoidon sosiaalityöntekijälle. Jonkin ajan kuluttua sain vastauksen viestiini, jossa hän kehotti ilmoittautumaan samana syksynä alkavalle adoptio- ja sijaisvanhemmuuden valmennuskurssille.
Kotona keskustelimme puolisoni kanssa asiasta monenlaisin ajatuksin. Välillä tuntui, että olemme ottamassa askeleen kohti suurta tuntematonta, emmekä osanneet päättää mitä tekisimme. Valmennuspäivän koittaessa istuimme kuitenkin ison pöydän äärellä muiden samanlaisissa tuntemuksissa olevien ihmisten kanssa.
Valmennuksessa kävimme läpi omaa elämänhistoriaamme, parisuhdettamme sekä valmiuksiamme mahdollisena sijaisvanhempana tai tukiperheenä toimimiseen. Valmennusjakson aikana ja sen päättyessä arvioitiin perhehoidon työntekijöiden kanssa omaa käsitystä sijaisvanhemmuudesta omasta ja lapsen näkökulmasta. Eri vaiheiden ja selvittelyjen jälkeen saimme kuulla, että meidät oli hyväksytty sijaisvanhemmiksi.
Muutamien viikkojen kuluttua valmennuksen päättymisestä saimme sosiaalityöntekijältä puhelun tukiperhetarpeesta. Kokoonnuimme kodissamme perhehoidon työntekijöiden sekä leikki-ikäisen lapsen ja hänen äitinsä kanssa. Lapsi kulki huoneet ympäriinsä ja teki heti tuttavuutta. Tapaamisen jälkeen aloitimme heidän tukiperheenään ja jatkamme tehtävässä edelleen nyt jo murrosikään ehtineen kanssa.
Joidenkin kuukausien päästä tukiperheeksi ryhtymisestä saimme uuden puhelun perhehoidontyöntekijältä. Hän kysyi, alkaisimmeko sijaisvanhemmiksi perhehoitoa tarvitsevalle murrosikäiselle. Muutamien neuvotteluiden ja tapaamisten jälkeen jäimme miettimään tätä. Jossain vaiheessa eräässä puhelussa kuulin läheiseltäni sanat: ”Oletteko nyt ihan järjissänne ja miettikää nyt vielä”.
Mietintäjakso jatkuikin kevääseen asti, kunnes aloimme sisustaa huonetta nuorelle ja hän asettui asumaan meidän luoksemme. Nyt tämä nuori on jo itsenäistynyt ja muuttanut omaan asuntoonsa. Olemme edelleen hänen elämässään mukana, tapaamme ja pidämme yhteyttä hänen kanssaan.
Olemme avanneet kotimme oven myös tukiperhesisaruksille ja eripituisia sijoituksia tarvitseville lapsille. Tällä hetkellä olemme niin sanottu lyhytaikainen sijoitusperhe, jolloin lapsi otetaan vastaan melko lyhyellä varoitusajalla ja sijoitus päättyy yleensä muutaman päivän tai kuukausien jälkeen. Lisäksi noin kerran kuukaudessa saamme yökylään luoksemme myös lapsen, jota olemme hoitaneet jo silloin, kun hän oli vauva.
Sijaisvanhempana olemme kuulleet usein kommentin ”teette arvokasta työtä”. Olemme tunteneet tehtävässä sekä suuren vastuun, ilon ja onnenhetkiä kuin epäonnistumisenkin hetkiä. Olemme saaneet kurkistaa koululaisen arkeen, istua erilaisissa palavereissa ja tutustua lapsen biologisiin vanhempiin ja läheisiin. Lyhytaikaisena sijaisperheenä olemme saaneet hoitaa vauvaa, opetella yösyöttöjä ja vaipanvaihtoa.
Opiston sijaisvanhempien kursseilta olemme saaneet vastauksia moniin kysymyksiin sekä vertaistukea ja neuvoja. Uskovaisten sijaisperheiden tuki samoin kuin perhetyönohjaajan tuki on ollut korvaamatonta tämän työn vaikeimmissa tilanteissa. Avioliittoa solmiessani en olisi osannut kuvitella itselleni kasvattajan tehtävää, kun seisoin alttarilla tulevan puolisoni vierellä. Voinkin siksi hyvin yhtyä sanoihin ”Jumalan työt ovat ihmeelliset”.
En saanut
pukea ylleni äitiysmekkoa
koululaisen kuvaa kirjahyllyyn,
leikkiä lapsenlapseni kanssa
mutta minua ympäröi
äidin rakkaus
joka opetti
kantamaan ja hoivaamaan
käsivarsillani lasta
joka ohikiitävän ajan
oli luonani
näkemään lapsen ilon
tallin ja seimen
luottamaan ja rakastamaan
niin kuin äidit
joiden sylissä säteilee
lapsensilmien valo.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys