Vaula Eskeli
Vaula Eskeli
Vaula Eskeli
Herään sunnuntaiaamuna naapureista kantautuviin ääniin. Toisessa naapuritalossa isäntä katkoo polttopuita sirkkelillä, ja toisen naapurini pihasta kuuluu ruohonleikkurin ja trimmerin äänet. Otsikon kysymys panee miettimään jokaisen henkilökohtaista asennetta pyhäpäivän viettoon. Usein tuntuu siltä, että monet kasaavat sunnuntaille paljon tekemättömiä töitä, joiden parissa kuluu koko päivä.
Elämäntavat ovat muuttuneet omasta lapsuudestani, ja ero on vielä suurempi omien vanhempieni elinaikaan nähden. Lapsuudessani sunnuntai erottui arkipäivistä siten, että tehtiin vain välttämättömät askareet. Tuolloin vain harva naapuri saattoi sunnuntaina ahkeroida heinänkorjuutyössä tai tehdä polttopuita liiteriin tai lähteä sienimetsälle ja marjastamaan.
Lapsuudesta muistiin nousee myös erityisesti sunnuntaiaamuinen riisipuuron tuoksu. Äidin riisipuuro ja mustikkasoppa maistuivat aina uskomattoman hyvältä ja juhlavalta. Lisänsä tuohon sunnuntaiaamun merkitykseen toi myös se, kun isä laittoi aina radion auki jumalanpalveluksen ajaksi.
Monet ihmiset ovat nykyisinkin sitä mieltä, että sunnuntaiaamu on arjesta poikkeava hetki. Silloin aamupäivässä on edelleen paljon lepo- ja pyhäpäivän piirteitä.
Töiden tekeminen sunnuntaina on monilla aloilla välttämätöntä ja kuuluu asiaan. Sunnuntain muuttuminen arkisemmaksi ei itsessään tee meistä nykyajan ihmisistä välinpitämättömiä alussa esitettyyn kysymykseen. Olennaista on se, miten suhtaudumme siihen ja mihin meidän sydämemme on kiintynyt. Näemmekö arkiset askareet tärkeämmiksi kuin sydämen uskon ja pysähtymisen lepopäivän viettoon kiireisen arkiviikon jälkeen?
Jumala on suuressa viisaudessaan antanut meille sekä levon että työn. Ihmisen keho ja mieli tarvitsevat välillä palautumista ja voimien uudistamista. Lepopäivän merkitys valottuu luomiskertomuksen perusteella. Lepopäivän pyhittäminen merkitsee sitä, että kun arkiset askareet saavat väistyä, löytyy tilaa levolle ja voimme uudistua asettuessamme Jumalan sanan alle. ”Tulkaa minun tyköni kaikki työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.” (Matt. 11:28.)
Luomistyön päätteeksi Jumala lepäsi seitsemäntenä päivänä ja pyhitti sen lepopäiväksi (2. Moos.20: 11). Sunnuntailepo kuvastaa myös sitä lepoa, joka koittaa, kun ihmisen kilvoitus on päättynyt täällä ajassa.
Lapsuudesta otin mukaani
vastakeitetyn mustikkakiisselin
ja valkean riisipuuron tuoksun.
Muistelen niitä
kun pilvet putoavat oksille
ja äänet peittyvät
sateen kohinaan.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys