Kotipesä-sarja (vas.) ja Maailman ääriin -sarja ovat SRK:n Kuule-sovelluksen uusia podcasteja.
Kotipesä-sarja (vas.) ja Maailman ääriin -sarja ovat SRK:n Kuule-sovelluksen uusia podcasteja.
Saara Kolehmainen
Päivämies
Opettajakaksikko toimittaa kasvattamiseen liittyvää sarjaa etsien hyviä ja arvokkaita näkökulmia haasteiden keskellä eläville. Kurkistus lähetysmatkoille tuo lähetystyötä tutummaksi ja paremmin osaksi Suomen uskovaisten elämää.
Kuulen podcast-tarjonta laajenee uusiin teemoihin. Torstaina 8. elokuuta julkaistaan ensimmäinen jakso Kotipesä-sarjaan, jossa käsitellään kasvamiseen ja kasvattamiseen liittyviä aiheita. Kotipesän kanssa vuoroviikoin julkaistavassa Maailman ääriin -sarjassa kuullaan lähetyspuhujien kokemuksia lähetysmatkoilta ja matkustetaan heidän mukanaan kuudessa eri kohteessa.
Kasvatuksen haasteet puheeksi
SRK:n podcast-työryhmään kuuluva vaasalainen Pauliina Pasanen kertoo, että kasvamiseen ja kasvattamiseen liittyvän sisällön tarve nousi esiin työryhmän keskustelussa, jossa mietittiin tulevien podcastien aiheita.
– Omasta työelämästäni katsoen kasvatuksen haasteet kasvavat ja lisääntyvät nopeasti, kertoo opettajana työskentelevä Pasanen, jota pyydettiin toimittamaan teemaan liittyvää podcast-sarjaa.
Hän pyysi sarjan toiseksi toimittajaksi myös opettajana työskentelevän espoolaisen Reetta Lindforsin, joka painottaa, että haasteiden käsittelystä huolimatta Kotipesässä pyritään pitämään yllä toivoa.
– Emme voi poissulkea sitä, että myös uskovaisissa perheissä on monenlaisia haasteita. Haluamme tuoda esiin sen, miten niiden kanssa voi elää hyvää ja arvokasta elämää.
Kristillinen näkökulma esiin
Pasanen ja Lindfors pitävät tärkeänä, että haasteista uskalletaan puhua oikeilla nimillä, avoimesti ja rohkeasti, mutta kuitenkin niin, ettei ketään syyllistetä. Jokaisessa jaksossa tuodaan jollain tavalla esille kristillinen näkökulma.
– Mietitään muun muassa, miten uskovaiset voisivat toimia tukena toisilleen arvokkaassa kasvatustehtävässä.
Sarja on suunnattu vanhemmille, isovanhemmille, sisaruksille ja kummeille – oikeastaan kaikille, luettelee Lindfors.
– Sarja lisää vastaanottavuutta, ymmärrys laajenee ja rohkaisee puhumaan.
Sarjassa tullaan käsittelemään muun muassa arvostavaa kohtaamista, vuorovaikutusta, kodin ja koulun yhteistyötä sekä tunnetaitoja. Vieraina on asiantuntijoiden lisäksi kokemusasiantuntijoita.
Kokemuksia lähetysmatkoista
Ymmärryksen laajentumista tarjoaa myös Maailman ääriin -sarja, jonka kahdentoista jakson aikana vieraillaan kuudessa SRK:n lähetyskohteessa: Pohjois-Amerikassa, Ruotsissa ja Ecuadorissa sekä Sierra Leonessa, Togossa ja Keniassa.
Toimittajaksi pyydetyllä Vesa Tahkolalla on kokemusta lähetystyöstä jo parinkymmenen vuoden ajalta. Hän muistaa esimerkiksi Afrikan lähetystyön alkuajat, jolloin toimintaa ei oltu juurikaan vielä organisoitu.
– Meillä oli tapana, että kävimme porukalla kaupassa ostamassa ruokatarpeita, koska ei tunnettu vielä turvallista reittiä toimittaa sinne rahaa. Sitten menimme kylään, jossa naiset alkoivat valmistaa meille ruokaa ja me kävimme odotellessa kävelyllä.
Nykyään paikallisten kanssa on saatu sovittua erilaisista jouhevoittavista järjestelyistä ja muun muassa seurapaikat ovat lisääntyneet.
– Uskon, että kuulijoita kiinnostaa kuulla matkoista. Minuakin on kiinnostanut kuulla veljien kokemuksista.
Lähetystyö tutuksi
Tahkola toivoo, että Maailman ääriin -sarjan jaksot toisivat lähetystyötä tutuksi kaikenlaisille kuulijoille ja lähetystyöstä tulisi entistä enemmän osa uskovaisten elämää Suomessa.
– Kukaan meistä ei pystynyt aavistamaan, että usko lähti leviämään juuri korona-aikana Afrikassa niin voimakkaasti, Tahkola huomauttaa.
Hän muistelee liikuttuneena parhaaksi kokemaansa palautetta lähetysmatkalta.
– Yhden matkan lopuksi afrikkalaiset veljet sanoivat, että he ovat kiitollisia siitä, että me emme tule ylhäältä päin saarnaamaan heille, vaan kohtaamme heidät samalla tasolla.
Uudet podcast-sarjat ilmestyvät Kuulessa 8. elokuuta alkaen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys