Missä ihmisen mahdollisuudet loppuvat, siellä Jumalan mahdollisuudet vasta alkavat, muistutettiin naistenillassa.
Maija Korhonen
Missä ihmisen mahdollisuudet loppuvat, siellä Jumalan mahdollisuudet vasta alkavat, muistutettiin naistenillassa.
Maija Korhonen
Eveliina Kanniainen, Outokumpu
Vaikka henkisyyskin on tärkeää, kestävä rauha löytyy vain Jumalan valtakunnasta armon ja anteeksiantamuksen evankeliumin kautta.
– Tuntuu kuin kotiin olisi tullut, tuumasi naistenillan alustaja Juho Lehtola, kun saapui ensimmäistä kertaa Outokummun Rauhanyhdistykselle. Kokemuksen taisi jakaa illan useampikin osanottaja.
Tunnelma oli tosiaan kotoisa, yhteisöllinen ja turvallinen, kun erilaiset elämäntilanteet, -tarinat ja kokemukset kohtasivat lokakuisena perjantai-iltana.
– Monipuolisessa keskustelussa kuului sekä vanhempien naisten elämänkokemukset että nuorempien näkökulmia siihen, mitä on elää uskovaisena naisena tässä ajassa, pohti Juho Lehtola.
Usko tuo tarkoituksen
Lehtola toi esille hyvinvoinnin neljä näkökulmaa: fyysisen, sosiaalisen, hengellisen ja henkisen. Hengellisyys määritellään uskonnollisuudeksi, kun taas henkisyys nähdään kiinnostuksena arvoihin ja merkityksiin elämässä. Henkisyys liittyy ajalliseen elämään ja maallisiin asioihin, hengellisyys iankaikkisuuteen ja Jumalan läsnäoloon.
Nyky-yhteiskunnassa vaikuttaa usein siltä, että hengellinen osa ihmistä pyritään häivyttämään ja monia hengellisyyteen oleellisesti liittyviä asioita liitetään sosiaaliseen tai henkiseen hyvinvointiin. Usko on kuitenkin se hyvinvoinnin perusasia, joka tuo ihmisen elämään yhteyttä ja elämän tarkoitusta, joka voi täyttää monelta osin henkisen ja sosiaalisenkin hyvinvoinnin tarpeita.
Hengellisyyden tilalle saattaa alkaa hiipiä henkisyys. Ajassamme on vahvassa nosteessa uushenkisyys.
– Itsensä kehittäminen ja henkinen kasvu ovat parhaimmillaan voimavaroja esimerkiksi työelämässä, mutta missä kohtaa henkisen kasvun tiellä on vaarana ajautua uskon kanssa törmäyskurssille, kyseli Lehtola.
Uushenkisyydessä usein uskotaan johonkin korkeampaan voimaan. Usein voi esiintyä myös vahvaa uskoa omaan itseen ja selviytymiseen omalla voimalla, kunhan vain riittävästi tutkii itseään ja kasvaa ihmisenä. Myös ihmisen yhteys luontoon ja erilaiset mytologian hahmot voivat nousta jumalan kaltaiseen asemaan. Nykyaikana on helppo ajautua sosiaalisessa mediassa erilaisiin “kupliin”, joissa samanhenkiset ihmiset kohtaavat ja jakavat ajatuksia.
Rauha löytyy evankeliumista
Alustaja muistutti, että Raamatussakin kuvataan samanlaisia ilmiöitä kuin nyt. Paavali kirjoitti: ”Pitäkää varanne, ettei kukaan houkuttele teitä harhaan tyhjillä ja pettävillä viisauden opeilla, jotka nojautuvat ihmisten perinnäisiin käsityksiin ja maailman alkuvoimiin eivätkä Kristukseen” (Kol. 2:8). Paavali viittasi viisauden nimissä kulkeneeseen uudestisyntymisen oppiin, gnostilaisuuteen, jonka tavoitteena oli korkeamman itsen löytäminen. Siinä kristinuskon sanomaa ja perinnettä oli yhdistetty mysteeriuskontoihin ja kansanfilosofioihin.
Juho Lehtola lainasi myös Erkki Alasaarelan alustusta:
– Uushenkisyyden suurin vaara on siinä, että sen kautta voi huomaamattaan omaksua itselleen vieraan, ei-kristillisen ajattelutavan. Raamatusta vieraantuneet hakevat hengellisyyden tilalle arvoja ja maailmankatsomusta henkisyydestä, tieteestä tai somevaikuttajilta.
Henkisyys ei koskaan vastaa ihmisen perimmäisiin kysymyksiin. Vaikka ajallista ja henkistä hyvinvointia voi eri tavoin saavuttaakin, kestävä rauha löytyy vain Jumalan valtakunnasta armon ja anteeksiantamuksen evankeliumin kautta.
Jumala auttaa
Lehtola haastoi kuulijoitaan pohtimaan, miten usko näkyy elämän eri osa-alueissa, meissä henkilökohtaisesti, työelämässä tai läheisten keskellä.
– Mitä merkitsee se, että usko antaa turvaa ja toivoa? Jaksammeko luottaa Jumalan voimaan?
Illan aikana kuulimmekin monia koskettavia elämäntarinoita, miten Jumala on erilaisissa isoissa ja pienissä tilanteissa auttanut ja ihmeellisesti johdattanut eteenpäin. Raamatun opetukset ja sukupolvien esimerkit turvautumisesta Jumalan voimaan auttavat meitä tässäkin hetkessä. Jeremian kirjassa sanotaan: “Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” (Jer. 29:11).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys