Timo Kinnunen
Reisjärvi
Opistotyö on kehittynyt yhteiskunnallisen kehityksen mukana – opistotaivalta on Reisjärvellä takana jo 70 vuotta.
Reisjärven kristillisellä opistolla vietettiin lauantaina 12. huhtikuuta Opistopäiviä, eli tasavuosikymmeniä sitten opiskelleiden opistolaisten kurssia. Samalla muisteltiin opiston 70-vuotista historiaa. Mukana olivat myös tämän talven opistolaiset ja muita opiston ystäviä sekä opiston nykyistä ja entistä henkilökuntaa.
Merkittävä kansankorkeakoulu
Ohjelmassa oli Ari-Pekka Palolan esitelmä opiston historiasta. Hän oli koonnut monipuolisen esityksen opiston perustamiseen liittyvistä vaiheista tähän päivään saakka.
Palolan mukaan merkittävä asia opiston historiassa perustamisen jälkeen on ollut kansankorkeakoulu, joka toimi vuosina 1969–1984.
– Se laajensi mahdollisuuksia yliopistotason opintoihin ja houkutteli opistoon siten myös ylioppilaita, Palola selvensi.
1970-luvulla opiskelijamäärät vähenivät huomattavasti, mutta aktiivisen esillä pitämisen ansiosta opistoon alettiin tulla suoraan peruskoulun jälkeen ja opiskelijamäärät alkoivat kasvaa.
Tärkein on pysynyt
Esitelmästä selvisi, että vuosien saatossa opistoa on kehitetty rakentamalla asuntoloita, laajentamalla päärakennusta, uudistamalla opintolinjoja ja kehittämällä oppilaskuntatoimintaa. Maksuttoman oppivelvollisuuskoulutuksen myötä hakijamäärät ovat kasvaneet, ja opiskelijapaikkoja on laajennusten ja lisärahoituksen turvin voitu lisätä.
– Merkittäviä taustayhteisöä koskettavia toimintoja ovat olleet myös opistoseurat ja loppiaispäivät sekä uusimpina asioina yläkouluikäisille suunnattu Miniopisto ja nuorille tarkoitettu Opari, joka on lyhytkurssimuotoinen vaihtoehto opistotalvelle, Palola kuvaili.
Hänen mukaansa opistotyö on kehittynyt ja muuttunut yhteiskunnan kehityksen mukana:
– Vaikka lähes kaikki opistossa on muuttunut 70 vuoden aikana, opetuksen uskonnollinen sisältö on kuitenkin säilynyt samana. Opiston ydintavoitetta kuvaa edelleen Antti Räisälän toivomus, että ‘edes yksi tämän toimen kautta pelastuisi’.
Historiikkiesitelmän videotallenne on katsottavissa Reisjärven kristillisen opiston YouTube-kanavalla.
Voit lukea lisää aiheesta viikolla 18 ilmestyvästä Päivämiehestä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys