Tuomo A. Komulainen
Jeesuksella, Jumalan pojalla, oli valta sanoa, kuka on tuhon oma, koska hän tulee tuomitsemaan eläviä ja kuolleita Isän oikealta puolelta.
Elämän Herra sai puheenaihetta, kun hänelle kerrottiin uhraamaan tulleiden galilealaisten ikävästä lopusta. Pilatuksen sotilaat olivat surmanneet heidät niin, että heidän verensä oli sekoittunut uhrieläinten vereen. Koska galilealaiset olivat tulleet uhraamaan, heidän saattoi olettaa rikkoneen Mooseksen lakia.
Traaginen tapahtuma oli jäänyt ihmisten mieliin, ja he kokivat ehkä keskinäistä yhteyttä sitä muistellessaan. Juutalaisten ajattelussa onnettoman kohtalon kokeneista etsittiin erityisiä syntejä. Ajateltiin, että jopa aiempien polvien pahoista teoista saattoi joutua kärsimään.
Jeesus avaa tapahtuneeseen näkökulman, joka oli kuulijoille uusi. Hän kertoo, että uhraamaan tulleet galilealaiset eivät olleet sen pahempia kuin muutkaan. Sama päti niihin kahdeksaantoista, jotka saivat surmansa Siloan tornin romahduksessa.
Myös Jobin kirja ja Jeesuksen kohtaaminen sokeana syntyneen miehen kanssa (Joh. 9:1–3) osoittavat, että Jumalan palkanmaksu on iankaikkinen eikä pääteltävissä ihmisen terveydestä tai yhteiskunnallisesta asemasta. Joskus Herra voi sallia jumalattomien menestyä ja kasvattaa mahtiaan ajallisessa elämässään (Ps. 73).
Omat ansiot eivät auta
Omasta mielestään onnistuneiden on helppo sanoa, että syntisiä ovat he, jotka ovat julkisesti langenneet ja tehneet vaikkapa vankilatuomioon johtaneen rikoksen.
Jumalan sanan mukaan kaikki ihmiset ovat kuitenkin luopuneet ja käyneet kelvottomiksi. ”Ei ole ketään, joka tekee hyvää, ei ainoatakaan” (Room. 3:12). Vanhat kristityt sanoivat, että suuret synnit vievät kadotukseen, mutta pienemmätkään eivät välille jätä.
Jeesuksen mukaan kaikki kääntymättömät ovat tuhon omia, elleivät tee parannusta. Jumalan Poikana hänellä oli valta sanoa näin, tuleehan hän tuomitsemaan eläviä ja kuolleita Isän oikealta puolelta. Jumala on vanhurskas tuomari (Ps. 7:12).
Autuutta ei kannata kaivella omasta itsestään, sillä sieltä sitä ei löydä vahingossakaan. Profeetta Jeremia muistuttaa: ”Vaikka pesisit itsesi saippualla ja käyttäisit lipeää, jäisi syntiesi lika jäljelle, en voisi olla sitä näkemättä, sanoo Herra” (Jer. 2:22).
Evankeliumin kautta Jumalan valtakuntaan
Ratkaiseva ero jumalattomien ja Jumalan omien välillä on, että jälkimmäiset ovat uskoneet syntinsä anteeksi Kristuksen ansioon turvaten.
Jotta synnit voi saada anteeksi, ne tulee tunnustaa. Jeesus muistutti Nikodemosta erämaavaelluksen tapahtumasta, jossa israelilaiset olivat rikkoneet Herraa vastaan ja joutuneet myrkkykäärmeiden puremiksi. Ainoastaan ne, jotka kohottivat katseensa Mooseksen ylentämään Pronssikäärmeeseen, saivat elää. (4. Moos. 21:9.) Tämän Pronssikäärmeen Jeesus samaisti itseensä ja ristinkuolemaansa Golgatalla (Joh. 3:14).
Jo apostolien opetuksessa parannuskehotus oli universaali: Jumala vaatii kaikkia tekemään parannuksen (Ap. t. 17:30).
Jumalan sana puhuttelee ihmistä henkilökohtaisesti. Kuinka on minun laitani? Olisiko minullakin aihetta tehdä parannus ja päästä Jumalan valtakuntaan?
Evankeliumi Luuk. 13:1–5
Raamattu 1992: Juuri siihen aikaan Jeesuksen luo tuli ihmisiä, jotka kertoivat Pilatuksen surmauttaneen uhraamaan tulleita galilealaisia, niin että heidän verensä oli sekoittunut uhrieläinten vereen. Jeesus sanoi siihen: ”Luuletteko, että he olivat suurempia syntisiä kuin kaikki muut galilealaiset, koska saivat tuollaisen lopun? Eivät suinkaan - samalla tavoin te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny. Entä ne kahdeksantoista, jotka saivat surmansa, kun Siloan torni sortui heidän päälleen? Luuletteko, että he olivat syyllistyneet johonkin pahempaan kuin muut jerusalemilaiset? Eivät suinkaan - yhtä lailla te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny.”
Biblia: Ja olivat muutamat sillä ajalla siinä, jotka ilmoittivat hänelle Galilealaisista, joiden veren Pilatus oli heidän uhriensa kanssa sekoittanut. Ja Jesus vastasi ja sanoi heille: luuletteko, että nämät Galilealaiset olivat syntiset kaikkein Galilealaisten suhteen, että heidän senkaltaista täytyi kärsiä? Ei suinkaan, sanon minä teille, vaan ellette paranna teitänne, niin te kaikki niin hukkaan tulette. Taikka luuletteko, että ne kahdeksantoistakymmentä, joiden päälle Siloan torni lankesi ja tappoi heidät, olivat vialliset kaikkein ihmisten suhteen, jotka Jerusalemissa asuvat? Ei suinkaan, sanon minä teille, vaan ellette paranna teitänne, niin te kaikki niin hukkaan tulette.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys