Päivi Martikainen
Päivi Martikainen
Esa Kähkönen
Jeesus on pyhittänyt itsensä uhriksi. Hän on uhrannut itsensä syntisen ihmiskunnan pelastamiseksi.
Viimeisenä iltana Jeesus pitää opetuslapsilleen jäähyväispuheen. Puheensa lopussa hän nostaa katseensa kohti taivasta ja pitää rukouksen, jota on myöhemmin kutsuttu ylimmäispapilliseksi rukoukseksi.
Jeesus puhuu ylimmäispapillisessa rukouksessa pyhittämisestä. Hän sanoo pyhittävänsä itsensä uhriksi omiensa puolesta, jotta heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä (Joh. 17:19). Jeesus tarkoittaa sovintokuolemaansa, jossa hän uhraa itsensä koko syntisen ihmiskunnan pelastamiseksi.
Jeesus puhuu myös opetuslastensa pyhittämisestä. Heprealaiskirjeen mukaan ”meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, kun Jeesus Kristus uhrasi oman ruumiinsa” (Hepr. 10:10). Jeesukseen uskovat ovat pyhiä Kristuksessa, sillä he saavat uskon kautta omakseen Jeesuksen pyhyyden ja täydellisyyden. Näin he ovat totuuden pyhittämiä.
Yhtä Kristuksessa
Jeesus rukoilee omiensa puolesta: ”Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa” (Joh. 17:21). Jeesus opettaa, että uskovien yhteys toteutuu yhteydessä Kristukseen: ”Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä” (Joh. 17:23).
Uskovien yhteyttä havainnollistaa Jeesuksen viinipuuvertaus: ”Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään.” (Joh. 15:4–5.)
Raamattu kuvaa monin tavoin uskovien yhteyttä. Jeesuksen seuraajat ovat jäseniä Kristuksen ruumiissa, jossa Kristus on pää. Kristus liittää yhteen koko ruumiin ja pitää sitä koossa. Uskovat ovat myös eläviä kiviä Jumalan temppelissä, jossa kulmakivenä on itse Jeesus Kristus. Hän liittää koko rakennuksen yhteen, niin että se kasvaa Herran pyhäksi temppeliksi. Kristityt pyrkivät rauhan sitein säilyttämään Hengen luoman ykseyden.
Pyhä Henki kutsuu
Niin kuin Isä on lähettänyt Poikansa maailmaan, niin on Jeesuskin lähettänyt opetuslapsensa. Apostoli Pietari kirjoittaa Jumalan seurakunnan olemuksesta ja tehtävästä: ”Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa” (1. Piet. 2:9).
Uskonpuhdistaja Martti Luther kertoo, miten hän itse on saanut liittyä pyhien yhteyteen: ”Pyhä Henki on vetänyt minut siihen ja liittänyt sen jäseneksi antamalla minun kuulla Jumalan sanaa, jota edelleenkin saan kuulla. Sanan kuulemisesta alkaa pääsy pyhien yhteisöön.” (Luther, Iso Katekismus)
Jumalan kansa julistaa Jumalan suuria tekoja, jotta kaikki uskoisivat, että Jumala on lähettänyt Poikansa maailmaan koko maailman syntien sovitukseksi. Jumalan valtakunnan saarna on evankeliumia Kristuksesta. Se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat (Room. 1:16).
Evankeliumi: Joh. 17:18–23
Raamattu 1992: Jeesus rukoili ja sanoi: ”Isä, niin kuin sinä lähetit minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät. Minä pyhitän itseni uhriksi heidän tähtensä, että heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä. Minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän todistuksensa tähden uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.”
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys