– Hyvästä lukutaidosta on paljon iloa, toteaa opettaja ja perheenäiti Maija Viljamaa.
Kuva haastateltavalta
– Hyvästä lukutaidosta on paljon iloa, toteaa opettaja ja perheenäiti Maija Viljamaa.
Kuva haastateltavalta
Sirkka Lehto
Oululainen luokanopettaja ja kahdeksan lapsen äiti Maija Viljamaa käyttää työssään ja kotonaan kikkakolmosta.
– Kannustaminen, rohkaiseminen ja kehuminen ovat ne, joilla lapsella säilyy into ja halu yrittää, vaikka olisi vaikeuksia.
Viljamaa iloitsee, että on tänä syksynä saanut aloittaa uuden ekaluokan kanssa koulutaipaleen. Hän summaa kirjojen maailman vaikutusta lapsen kehitykseen:
– Ajattelen, että kaikki lukeminen ja kirjojen kuunteleminen laajentaa sanavarastoa. Kuvailen lapsille, kuinka meillä on ikään kuin iso, iso sanapankki mielessä, joka täydentyy uusilla sanoilla, sanonnoilla ja ilmauksilla, ja näin rikastutamme omaa mielikuvitustamme.
Tämä näkyy sitten kirjoittamisessa ja puheessa.
– Omaa tekstiä tuottaessa lapsella on laaja sanapankki päässä, josta ammentaa ainesta omaan tekstiinsä. Tekstistä ja tuotoksesta saa elävän ja rikkaan, kun on mistä ammentaa. Samoin sanapankin rikkaus näkyy puheessa. Mitä laajempi sanavarasto, sitä rikkaampi kieli.
Viljamaa toteaa, että kirjojen avulla lapsi pääsee hetkeksi pois arjesta ja voi kokea ihastuttavia ja jännittäviä seikkailuja.
– Yhdessä lukiessa voimme jakaa kirjasta heränneitä ajatuksia ja keskustella niistä, ikään kuin koemme jonkun asian yhdessä. Yhteiset kokemukset luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Myös läheisyys esimerkiksi lapselle kirjaa lukiessa on tärkeää.
Vuosien varrella Viljamaa on kokeillut monenlaisia keinoja kannustaa lapsia lukemaan.
– Tarrat, leimat ja hymynaamat saavat ihmeitä aikaan, hän hymyilee.
VIljamaa muistuttaa, että ekaluokkalaiset lähtevät niin alkeista, että kaikki pysyvät mukana.
– Leikkilukeminen on monesta lapsesta tosi kivaa, ja siinä tulee tunne, että ”mää osaan”. Sitä tunnetta haluan ruokkia. Leikkilukemisessa on selkeä kuva ja kuvan vieressä on tavutettuna sana, esimerkiksi AA-SI. Sitten me luetaan yhdessä – ja kaikki onnistuu ja osaa.
Viljamaan luokassa seinällä on vuosien varrella luikerrellut lukutoukka, johon lapsi saa laittaa yhden lukutoukan ”palluran” lisää, kun on lukenut kirjan. Kirja esitellään muille luokkakavereille, tarvittaessa opettajan kanssa yhdessä.
– Tämän ideana on se, että joku muukin innostuisi toisen lukemasta kirjasta. Ikään kuin ”kirjavinkkausta” tulee läpi lukuvuoden.
– Kannustan myös lapsia suorittamaan kirjallisuusdiplomia. Kirjallisuusdiplomiin täytyy lukea kuusi erilaista kirjaa. Olen huomannut, että tämä motivoi jo lukevia lapsia.
Kodin kannustus ja myönteinen ilmapiiri kaikenlaista lukemista kohtaan on merkityksellistä.
– Moni on esimerkiksi oppinut lukemaan selailemalla Aku Ankkaa. Lyhyet huudahdukset AUTS, IIK, PUM, RÄKS ja niin edelleen ovat olleet monen lapsen ensimmäisiä tavuja, joita on tapailtu.
Kaikki tarvitsevat päivittäin lukutaitoa. Hyvästä lukutaidosta on myös paljon iloa. Toisinaan lapsella on motivaation puutetta ja haluttomuutta lukemista kohtaan.
– Tämä saattaa joskus johtua lukihäiriöstä tai tunteesta, ettei osaa. Näissäkin tilanteissa näen tärkeänä, että aikuinen pitää kannustavaa ilmapiiriä yllä. ”Me kyllä yhdessä opitaan” -meiningillä lapsi minun kokemukseni mukaan kokee, että hänen ei tarvitse selvitä yksin vaan aikuiset auttavat.
Lukihäiriö voi olla hidaste, mutta ei este. Jollekin lukeminen on haasteellista, toiselle jokin muu asia. Viljamaa nostaa keskiöön yrittämisen.
– Yksinkertaisesti lukemaan oppii lukemalla ja laskemaan laskemalla. Oppimisen eteen täytyy tehdä töitä. Helpotuskeinoja on useita, ja niitä kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi äänikirjat ovat mainio tapa oppia – ei tosin lukemaan, mutta itse asia.
Viljamaa hoksauttaa, että hyvän lukutaidon kehittäminen ei poissulje valmiin sisällön kuuntelemista tai katsomista. Molemmille löytyy paikkansa.
– Itse kuuntelen äänikirjoja. Ennen äänikirjojen maailman avautumista kiireisen äidin aika ei millään riittänyt kirjojen lukemiseen. Äänikirjoja on niin helppo kuunnella esimerkiksi mökillä puuhaillessa.
Viljamaa vinkkaa, että kotiin kannattaa tuoda tarjolle erilaisia lasten kirjoja.
– Meidän nelivuotias on aina innokas kuuntelemaan, jos joku lukee hänelle satukirjoja. Miina ja Manu -kirjat ovat nyt in. Olen matkinut äänitteellä kuuluvaa ääntä ”pling, on aika kääntää sivua”, josta nuorimmaisemme on varsin iloinen. Hän oikein odottaa, milloin on aika kääntää.
– Kuule-sovellus on meidän perheen käytössä. Kukin kuuntelee sieltä itseä kiinnostavaa kuunneltavaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys