Anne Honkonen
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestivät Suomen ensimmäisen johtaville kuntapäättäjille suunnatun maanpuolustuskurssin Oulussa marraskuun loppupuolella.
Pudasjärvinen Anni-Inkeri Törmänen osallistui kurssille Pudasjärven kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan roolissa.
– Hyvät olivat kokemukset, Törmänen kertoo ja huomauttaa, että kunnathan ovat kansalaisia lähimmät yhteisöt, joilla on varautumisen velvollisuus.
Kunnissa tulee olla ajantasaiset varautumissuunnitelmat ja harjoitellut käytännöt yhteistyöverkostossaan niin, että kuntien perustehtävät voidaan hoitaa myös häiriö- tai poikkeusoloissa. Kunnanhallituksilla on tämän työn johtamisen vastuu, ja siksi hallitusten puheenjohtajistot oli kutsuttu kurssille.
– Jatkuva varautuminen on kuntien lakisääteinen velvollisuus niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä, Törmänen tiivistää.
Kurssilla oli Törmäsen mukaan esillä esimerkiksi kriisiin varautuminen, riskien arvioiminen, hybridiuhkat ja sotilaallinen maanpuolustus. Alueellisesti tarkasteltiin yhteistä varautumista eri vastuutahojen kanssa. Lisäksi saatiin tietoa muun muassa huoltovarmuusjärjestelmästä.
Varautuminen tarkoittaa toimintaa, jolla varmistetaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen ja mahdolliset poikkeavat toimenpiteet häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa.
– Kotitalouksien varautuminen on tärkeää ennen kaikkea asukkaille itselleen, Törmänen tähdentää ja muistuttaa, että kaikkien kannattaisi varautua kolmen vuorokauden kotivaraan.
– Hyvinä aikoina tämä meinaa unohtua tai lykkääntyä tuonnemmas, hän jatkaa.
– Kurssi paransi yhteistä alueellista tilanneymmärrystä, joka on onnistuneen kriisinhallinnan perusta, Törmänen toteaa.
– Tätä viestiä päätettiin pudasjärvisten kurssille osallistuneiden kanssa viedä omaan kuntaamme.
Törmänen pohtii, että suomalainen yhteiskunta on vahva, koska toimijat tuntevat toisensa. Toisaalta sujuvan yhteistyön varmistamiseksi toimijoiden on tarpeellista tutustua yhä paremmin toisiinsa.
Törmänen kertoo, että yksi turvallisuusstrategian elintärkeä toiminto on henkinen kriisinsietokyky.
– Sillä tarkoitetaan yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan kykyä kestää kriisitilanteiden aiheuttamat henkiset paineet ja selviytyä niiden vaikutuksilta.
Törmänen puhuu siitä, kuinka kansan yhtenäisyyden vaaliminen, syrjäytymisen ehkäiseminen ja kaikkien mukana pitäminen on jokaiselle mahdollista ja tärkeää turvallisuustyötä.
– Uskon, että luottamus Jumalan johdatukseen vahvistaa henkistä kriisinsietokykyä; luottamus siihen, että hän hallitsee maailmaa silloinkin, kun maailma näyttää meistä siltä, ettei se olisi kenenkään hallittavissa.
Kurssin anti oli Törmäsen mielestä monipuolinen:
– Sieltä saamani tieto ja käydyt keskustelut vahvistivat ymmärrystä siitä, kuinka monella eri sektorilla Suomi on varautunut rauhanajan poikkeustilanteisiin.
Hän lisää oivaltaneensa myös sen, kuinka tärkeää on normaali arki.
– Sen jatkuvuudella on suuri merkitys myös sodanajan kriisinkestävyyteen.
Maanpuolustuskurssit ovat osa aluehallintovirastojen vastuulla olevaa yhteiskunnallisen varautumisen ja valmiustoiminnan kokonaisuutta. Alueellisia maanpuolustuskursseja järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea, ja niihin osallistuu päättäjiä ja vaikuttajia yhteiskunnan eri osa-alueilta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys