Termi kuoro tarkoittaa yksi- tai moniäänistä lauluryhmää, jossa jokaista neljää ääntä – sopraanoa, alttoa, tenoria ja bassoa – laulaa useampi laulaja.
Muhoksen Päivärinteellä asuvat Henriikka Väänänen ja Katri Hannula olivat pari vuotta sitten perustamassa aikuisten sekakuoroa kotirauhanyhdistykselleen Laitasaareen. Mukaan pyydettiin laulajia myös Muhokselta, sillä kuoron tarkoitus on palvella molempien rauhanyhdistysten juhlissa ja muissa tilaisuuksissa, kuten musiikkikahviloissa.
Lapsuuskodin portailta kuoromaailmaan
Henriikka Väänäsen kuorohistoria alkoi alakouluikäisenä lapsuuskodin portailta.
– Isä opetti meille lapsille eräänä jouluna yhden joululaulun neliäänisesti. Muistan vieläkin oman stemmani ja oikeastaan kaikki muutkin, hän hymyilee.
– Sen jälkeen lauloin kuorossa harvakseltaan: ry:n juhlassa, nuorten leirillä ja musiikkilukion kuoroissa. Kuorolaulun makuun pääsin oikein kunnolla opistovuonna. Samoihin aikoihin aloitin myös ensimmäiset kuoronjohdon opintoni, ja minulla oli ensimmäinen oma kuoro, pieni tyttökuoro. Kanttoriopintojen aikana lauloin koulun kuorossa ja Cantio Laudis -kuorossa. Niissä pääsin laulamaan myös isoja kirkkomusiikkiteoksia, Väänänen kertaa kuorokokemuksiaan.
Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen säännöllinen kuoroharrastus jäi tauolle yli kymmeneksi vuodeksi, mutta nyt Väänänen on aloittamassa sitä uudelleen.
Kuoron laadunvalvoja
Kuorolaulussa ja johtamisessa Väänästä kiinnostaa useista ihmisistä koostuva instrumentti ja yhteinen tahto saada musiikki soimaan mahdollisimman kauniisti.
– On kiehtovaa, kun iso joukko ihmisiä seuraa, mitä johtaja näyttää. Myös oppimisprosessi on kiinnostava; millä keinoin kuorolaiset saadaan kuuntelemaan toisiaan ja pyrkimään omaan ja yhteiseen parhaaseen.
Kuoronjohtaja opettaa laulujen tai teosten stemmat, yksityiskohdat ja musiikillisen tulkinnan mahdollisimman yhdenmukaisesti kaikille kuorolaisille. Väänäsen mukaan johtaja on kuoron laadunvalvoja:
– Hänen tehtävänään on kertoa, jos joku kohta ei mene oikein, ja harjoituttaa porukkaa niin pitkään, että se alkaa toimimaan. Hän pitää yllä hyvää harjoitteluintoa ja luo turvallisen harjoitteluilmapiirin. On tärkeä kertoa myös, kun asiat sujuvat. Lopulta johtaja on se, jonka mukaan laulu tulkitaan esityksessä.
Parhaimmillaan kuoron harjoittaminen kohottaa hetkeksi arjen yläpuolelle, Väänänen toteaa.
– Laulujen sanat tuovat uskon sanomaa monesti tosi lähelle. Se kannattelee vaikeissa tilanteissa. Minua puhuttelee Lutherin sanonta: ”Joka laulaen rukoilee, rukoilee kahdesti.”
Sopivasti haastetta
Myös Katri Hannulalla ja hänen puolisollaan Heikillä on pitkä historia kuorolaulamisessa. Katri aloitti kuorouransa 9-vuotiaana, Heikki raamattuluokkaikäisenä. Kaikki kuorot, joissa he ovat vuosikymmenten varrella olleet mukana, ovat liittyneet rauhanyhdistyksen tai seurakunnan toimintaan.
– Pari vuotta lauloimme samassa kuorossa jo ennen tätä Laitasaaren kuoroakin. Oli joku isompi teos laulettavana, se oli vaikuttavaa, vuosituhannen vaihteen jälkeen pari vuotta laulutunneillakin käynyt Heikki muistelee.
Kuoronjohtaja on nimennyt Katrin intendentikseen, koska tämä kantaa vastuuta muustakin kuin kuoron alttona laulamisesta.
– Ohjelmiston kasaamisen lisäksi olen hankkinut ja harjoituttanut soittajia ja itsekin ollut säestämässä kuoroa sellolla.
– Sitä ei arvaakaan, mitä kaikkea vaatii, että saadaan esiintyminen aikaan: yksi osa on se harjoittelu ja esiintyminen, mutta taustalla on paljon muutakin, Heikki toteaa vaimonsa roolin hyvin tuntien.
Tenorin stemmaa laulava Heikki tykkää siitä, että Laitasaaren kuorossa on armollinen ilmapiiri.
– Siellä on tavallisia perheenäitejä ja -isiä ja muutama nuori. Haasteen taso on pidetty sopivana: kaikki pyrkivät siihen tosissaan, mutta ilmapiiri on sellainen, että me pystytään tähän. Ja vaikka tulee virheitä, mennään positiivisen kautta.
Hyvin käytetty aika
Hannulan pariskunnasta on mukava laulaa samassa kuorossa.
– On mukava, kun on yhteinen harrastus, joka irrottaa arjesta ja josta voidaan vaihtaa ajatuksia, Katri sanoo miehensä nyökytellessä vieressä.
Myös perheen lapsista moni laulaa kuorossa, ja kotona näkyy kuorokansioita siellä täällä. Katri toteaa, että esiintymisten lähestyessä omia stemmoja tulee harjoiteltua enemmän.
– Emme juurikaan harjoittele yhdessä. Silloin tällöin kysyn Katrilta, että meneekö tämä näin, Heikki kertoo.
– Olenko joskus huudellut keittiöstä, että hei, eikö tuo kohta menekin noin? Katri kysyy nauraen.
– Joo, kyllä, aviomies vahvistaa suu virneessä.
Musiikin lisäksi kuorolla on Hannuloille toinenkin tärkeä merkitys.
– Onhan se iso osa se yhdessäolo, Heikki sanoo.
– Tuo on hyvä syy kokoontua ja olla yhdessä kotisiionin ihmisten kanssa. Aina on ollut semmoinen olo, että tämä aika on käytetty hyvin. Ja on ollut mukava huomata, että tässäkin iässä voi kehittyä, hän hymyilee.
Lue tällä viikolla ilmestyneestä Päivämiehestä lisää juttuja Musiikki-teemasta.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys