Johanna Lumijärvi
Tero Pitkälä on tuore sosiaaliohjaaja perhesosiaalityössä. Aiemmin hän on toiminut optikkona ja yrittäjänä, mutta viime keväänä hän valmistui sosionomiksi. Opiskelun viimeisen vuoden Pitkälä teki perhetyötä. Juuri 50 vuotta täyttäneellä ammatinvaihtajalla on 14 lasta ja hän on pappa kaksospojille.
Perhesosiaalityössä sosiaaliohjaaja työskentelee tukea tarvitsevien perheiden kanssa. Hän toimii omana työntekijänä asiakasperheiden lapsille. Pitkälä valottaa työtään:
– Tehtäväni on pyrkiä yhdessä perheiden kanssa löytämään heille sopivaa apua ja tukea. Lähtökohtana työssä on lasten kehitys, hyvinvointi ja huolenpito. Työtäni ohjaa sosiaalihuoltolaki. Sen mukaan lapsen etu on häntä koskevissa asioissa ensisijainen.
Lapsen asema perheessä ja yhteiskunnassa on aikojen kuluessa muuttunut:
– Aiemmin kunnioitusta opetettiin enemmän kurin ja jopa alistamisen kautta. Raamatun esimerkki on toisenlainen, huomauttaa Pitkälä.
Jeesus nosti lapsen tasa-arvoiseksi ja jopa esikuvaksi yhteiskunnassa, joka ei antanut lapselle juuri mitään arvoa.
– Kunnioittamista voidaan opettaa parhaiten kunnioittamalla. Ovatko lapset vanhempia varten vai vanhemmat lapsia varten? Pitkälä haastaa pohtimaan.
– Vanhemmuuden tärkein tehtävä on luoda lapselle turvalliset olosuhteet kasvaa ja kehittyä, Pitkälä pohtii ja jatkaa:
– Se tarkoittaa rakkautta ja rajoja. Vanhemmuus näyttää olevan monilta hukassa.
– Kertooko syntyvyyden laskeminen ihmisen itsekkyyden ja nautinnonhalun kasvamisesta? sosiaaliohjaaja kysyy.
Toisaalta hän pohtii, että vanhemmuus on saatu näyttämään kovin vaikealta. Media on pullollaan artikkeleita siitä, mitä vanhempien pitää osata tehdä ja huolehtia. Vanhemmille voi muodostua tunne, että lasten kasvattaminen on vaikeaa ja että virheet siinä voivat olla kohtalokkaita.
Riippuvuus älylaitteista haastaa läsnäoloa. Kun lapsella on tarpeita, vanhemman puhelimen selaaminen keskeytyy ja siitä voi aiheutua ärtymystä.
– Hyvä vanhemmuus on ennen muuta läsnäoloa, Pitkälä miettii.
– Läsnä oleva vanhempi kykenee reagoimaan lapsen tarpeisiin tai jaksaa ottaa lapsen tunteita vastaan ja huomioon.
Vanhempien tehtävä on opettaa vastuun ottamista. Pitkälän mielestä internetin käyttöä ei kannata kieltää, vaan opettaa sen vastuullista käyttämistä. Siihen kuuluu myös lasten ja nuorten internetin käytön seuraaminen, vaikka se ei olekaan helppoa. Vanhemman tehtävä on asettaa lapselle turvalliset rajat ikätasoisesti. He päättävät, mikä on lapselle tai nuorelle vahingollista tai vaarallista.
Nykyään (yli 10-vuotiaalla) alaikäisellä on oikeus osin päättää tietojensa näyttämisestä huoltajilleen, jos hänet on terveydenhuollossa arvioitu kypsäksi päättämään omasta hoidostaan. Tällöin terveydenhuolto voi estää tietojen näkymisen Omakannasta (kanta.fi) huoltajalle.
– Tätä minun on vaikea ymmärtää, kommentoi sosiaaliohjaaja.
– Tässä vanhemmuus on tehty vaikeaksi. Mielestäni lapsille ei pitäisi antaa sellaisia oikeuksia, joita he eivät välttämättä osaa käyttää omaksi parhaakseen. Vanhempien tehtävä on kasvattaa lapsia vastuullisuuteen turvallisesti ohjaten. Yhteiskunnankin soisi tukevan sitä. Ketä palvelee se, että lapsi voi estää 12-vuotiaana vanhempiaan näkemästä terveystietojaan?
Pitkälän mielestä liiallinen oikeuksien korostaminen näkyy rajattomuutena.
– Arvomuutos on yksi syy ongelmien lisääntymiseen kouluissa. Se näkyy myös sosiaalityössä. Vanhemmat usein korostavat omia oikeuksiaan, kun heidän tulisi miettiä lasten etua.
Pitkälä näkee, että kristillinen arvomaailma ja raamatullinen ihmiskäsitys antavat turvallisen pohjan lasten kasvattamiseen.
– Seuroihin viemisestä olemme keskustelleet paljon perheessämme ja ystäväperheiden kanssa, Pitkälä kertoo.
– Olemme halunneet opettaa lapsille, että me lähdemme mahdollisuuksien mukaan ainakin pyhäpäivisin seuroihin ja että muut asiat eivät menisi seurojen edelle. Toisaalta esimerkiksi erityislasten kanssa asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia, Pitkälä ymmärtää.
– Usein tarvitaan kärsivällisyyttä ja taitoa perustella asioita. Ennakointi ja yhteinen sopiminen on hyvästä. Oma esimerkki on tärkein.
– Vanhemmuutta voi tehdä vaikeaksi se, että vanhemmalla on itsellä käsittelemättömiä traumoja tai lapsuudessa opittuja huonoja malleja. Tällainen voi olla vaikkapa lapsen rankaiseminen. Kuritusväkivaltaa esiintyy vieläkin myös uskovaisissa perheissä. Luulen, että niiden takana on usein juuri käsittelemättömiä asioita. Moni vanhempi tekee varmasti työtä katkaistakseen sukupolvelta toiselle siirtyviä traumoja. Siihen meidän tulee vanhempia myös rohkaista.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys