Elämme vahvojen mielipiteiden aikaa. Vahvaan mielipiteeseen sisältyy helposti myös ajatus oikeassa olemisesta ja siitä, että vastakkaista mielipidettä tai muuta mieltä oleva on väärässä. Myös tämän lehden teemana oleva käsitepari henkisyys ja hengellisyys sisältää mielipiteitä jakavia ja tunteita herättäviä aiheita.
Uskovaisten joukossa on jo luonteiden puolesta henkisiin harrastuksiin eri tavalla suhtautuvia ihmisiä. Toisia henkisyys ja itsensä kehittäminen kiinnostavat paljonkin. Vaikka henkisyys ei tarkoita hengellisyyttä, on tarpeellista valvoa, ettei henkisyyden harjoittamisesta tule vieraan hengellisyyden harjoittamista.
Joku ei koe kaipaavansa niinkään henkisiä harrastuksia vaan ponnistelee mieluummin ruumiillisesti. Useimmiten nämä kaksi asiaa yhdistyvät ja niiden painotus samankin ihmisen elämän varrella vaihtelee. Molemmista voi tulla ihmiselle epäjumala.
Henkiseen harjoitteluun ja henkisen kasvun tavoitteluun sopii hyvin Roomalaiskirjeen neuvo: ”Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina – –. Älkää olko omasta mielestänne viisaita.” (Room. 12:16.) Raamattu muistuttaa, että on tärkeä pysyä yksimielisenä yhteisessä uskossa. Henkiset harrastukset eivät korota ketään toisen yläpuolelle, sillä pelastus tulee yksin armosta, ilman ansioita, Kristuksen sovitustyön perusteella. Raamatunkohta kehottaa nöyryyteen ja tasavertaisuuteen muiden ihmisten rinnalla.
Kärjekkäällä ja vastakohtaisuuksia luovalla keskustelulla – liittyipä se erilaisiin hoitomuotoihin, ravintoon, henkisyyksiin tai mihin tahansa ajalliseen asiaan – ei kannata särkeä Jumalan lasten välistä rakkautta, jota Jeesus piti omiensa tärkeimpänä tuntomerkkinä (Joh. 13:35). Pyhän Hengen yhdistämä uskovaisten joukko on matkalla kohti iankaikkista päämäärää, taivaan kotia. Jumala on tarkoittanut uskovaiset saattamaan ja tukemaan toisiaan tuolla matkalla.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys