Isä meidän -rukouksen ensimmäisessä ja toisessa pyynnössä rukoilemme, että ”voisimme pitää Jumalan nimen kunniassa ja että hänen valtakuntansa tulisi meidän keskuuteemme” (Iso katekismus).
Lutherin mukaan näissä kahdessa pyynnössä on sanottu kaikki, mikä koskee Jumalan kunniaa ja meidän pelastustamme. Saamme omaksemme Jumalan ja kaikki hänen lahjansa.
Kolmannessa pyynnössä ”tapahtukoon sinun tahtosi” rukoilemme, että säilyisimme pelastuksen osallisuudessa emmekä joutuisi siitä erilleen. Pyydämme, että Jumalan tahto saisi tapahtua myös meidän elämässämme niin kuin se tapahtuu vääjäämättä meidän ulkopuolellamme. Lutherin mukaan Jumalan nimi saa sille kuuluvan kunnian, ja hänen valtakuntansa kyllä tulee, vaikka emme sitä rukoilisikaan.
Kristittyinä saamme lapsen mielellä, uskoen ja luottaen rukoilla, että Jumalan tahto tapahtuu elämässämme. Rukouksen tarkoituksena on vahvistaa uskoamme. Me tarvitsemme sen tuomaa lohtua ja voimaa taistelussamme sielunvihollista vastaan, joka koettaa kaikin keinoin estää rukouksen ensimmäisen ja toisen pyynnön toteutumisen. Sielunvihollinen ei voi sietää sitä, että olemme Jumalan lapsia ja uskomme oikein. Erityisesti näinä aikoina hän on pannut kaikki voimansa liikkeelle eksyttääkseen meidät pois Jumalan valtakunnan osallisuudesta.
Rakkaat Jumalan lapset! Isä meidän -rukous on suojavarustuksemme sielunvihollista vastaan. Evankeliumin voimalla uskon kautta se auttaa meitä torjumaan vihollisen hyökkäykset. Vapahtajamme Jeesus Kristus on antanut sen suojamuuriksemme. Heikoimmankin tuntoisen Jumalan lapsen rukous riittää. Kristillisyydessämme on tuttu sanonta, että huokauskin menee huutona Jumalan puoleen. Rukoilkaamme ja älkäämme väsykö.
Jumalan siunaamaa uutta vuotta!
Valde Palola, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys