Yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteydessä nousevat joskus esille niin kutsutut omantunnon kysymykset. Tällöin esimerkiksi lainsäädäntötyössä kansanedustajat osallistuvat päätöksentekoon henkilökohtaisen vakaumuksensa ja arvomaailmansa pohjalta. Omantunnonkysymykset ovat siis perustavaa laatua olevia ja periaatteellisia kysymyksiä.
Jumala puhuu ihmiselle monin tavoin. Raamatun mukaan Jumala on kirjoittanut tahtonsa kaikkien ihmisten sydämiin. Ihmisellä on ymmärrys oikeasta ja väärästä. Jumalan tahto on ilmoitettu erityisesti Raamatussa. Uskovaisen ihmisen omatunto onkin sidottu Raamattuun.
Omassatunnossa Jumala puhuu ihmiselle. Kun Jumala herättää elävästä uskosta osattoman, hän kuulee Jumalan kutsuvan äänen sisimmässään. Kristinopin mukaan kristityn kohdalla ”omatunto valvoo mielialaamme ja vaatii meitä tekemään, minkä tiedämme oikeaksi, mutta kieltää meitä tekemästä, minkä tiedämme vääräksi” (KO 16).
Tässä lehdessä, erityisesti sen nuortenosiossa Kapsäkissä, puhutaan omastatunnosta. Myös lapsella ja nuorella on omatunto. Omatunto on Jumalan lahja, joka on annettu avuksi oikean suunnan säilyttämiseksi ihmisen elämässä. On tärkeää pysähtyä puhumaan omantunnon merkityksestä kaikenikäisten kesken esimerkiksi pyhäkoulussa, raamattuluokassa ja seuroissa.
Omantunnon ääni muistuttaa, että ihminen on joka hetki Jumalan edessä. Jumala haluaa ohjata lastaan oikeaan ja toisaalta tuomitsee synnin. Jumalan ääni on ennen muuta kutsuva, rohkaiseva ja armollinen ääni.
Omassatunnossa kuuluvaa Jumalan ääntä ei tule sekoittaa Jumalan vastustajan ääneen, joka syyttää Jumalan lasta kaikesta, myös anteeksiannetuista synneistä. Ihmisellä saattaa ilmetä myös mielenterveyden vaikeuksia, kuten pakkoajatuksia. Nämäkään eivät ole omantunnon asioita, vaikka ne vaivaisivatkin mieltä. Jumala näkee aina ihmisen sydämeen ja kantaa jokaista ihmistä, joka uskossa turvautuu häneen.
Omantunnon äänen voi ajatella olevan Jeesuksen, Hyvän Paimenen, ääni, joka armollisesti neuvoo ja ohjaa lampaita äänellään turvaan, veden ja ruoan ääreen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys