Tämän lehden nuortenliite Kapsäkki käsittelee ahdistusta. Aihe on valitettavan ajankohtainen, sillä tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuorten, erityisesti tyttöjen, ahdistusoireet ovat selvässä kasvussa. Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen teettämän kyselyn mukaan ahdistuneisuusoireita koki viime vuonna 31 prosenttia 13–16-vuotiaista tytöistä. Myös poikien ahdistuskokemukset ovat lisääntyneet, mutta muutos on tyttöjä vähäisempää.
Selittäviä syitä, ennaltaehkäiseviä toimia ja hoitomuotoja mietitään eri tahoilla. Samalla keskustellaan kiivaastikin siitä, miten mielenterveyden hoitamiseen osoitetut resurssit laahaavat tarpeisiin nähden jäljessä. Nuorten lisääntyneiden ahdistusoireiden syiksi on esitetty muun muassa älypuhelinta, erityisesti somea; erilaisia uhkakuvia, kuten sotia ja ilmastonmuutosta sekä menestystä korostavaa yhteiskuntaa, joka luo jo varhain kovat paineet menestykselle.
Ahdistus on ihmiselle normaali, ohimenevä tunnetila, mutta mikäli se pitkittyy ja alkaa haitata elämää, tarvitaan ammattilaisen apua. Itsehoitona voi toimia lempeä puhe itselle ja sen hyväksyminen, että välillä ahdistaa. Kuten nuoret Kapsäkin puolella kertovat, ahdistuksessa auttavat läheiset, joille puhua asiasta. Moni nuori nostaa esiin myös hyvän musiikin tai luonnossa liikkumisen. Nuoria on auttanut myös rukoileminen, ahdistuksenaiheiden tuominen Taivaan Isän tietoon ja niiden jättäminen hänen kannettavakseen.
Ahdistus on tuttu tunne jo Raamatun ajoilta. Lukuisissa Raamatun kohdissa puhutaan ahdistuksesta, sitä aiheuttavista tilanteista ja ahdistuksesta vapautumisesta. Kautta Raamatun käy selväksi, että ahdistus kuuluu ihmisen osaan, sitä koki myös ihmiseksi syntynyt Jumalan Poika. Toisaalta Raamatussa muistutetaan lohdullisesti, että ahdistuksen ajatkin jäävät kerran taakse, kun tämän elämä päättyy. ”Ja kerran väistyy myös ahdistus kuin usva auringon alta. On ympärillämme kirkkaus ja taivaan kunnia, valta. (SL 119:6.)
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys