Pauli Määttä
Leo kuvasi Päivämiehen 33/23 pakinassaan veden merkitystä Israelissa Raamatun aikaan ja nykyaikana. Vesi, erityisesti juokseva vesi, oli kaiken elämän edellytys. Entäpä jos ajatellaan Israelin naapurimaata Egyptiä? Olisiko koko kansakuntaa olemassa ilman autiomaan keskellä kulkevaa Niilin virtaa?
Niukkuus vedestä ei ole kadonnut minnekään. Kuolleenmeren vedenpinta on ollut laskussa. On vaara, että koko meri kuivuu kokonaan. Tekniikka on tuonut kuitenkin ainakin osittaista helpotusta: jos Genesaretin järven pinta laskee liikaa, voidaan Välimerestä johtaa sinne puhdistettua merivettä.
Eipä ihme, että Raamatussakin on paljon veteen liittyviä kertomuksia. Vedenpaisumus hävitti silloisen maailman. Erämaavaelluksella piti ylittää Kaislameri ja veden loppuessa Mooses löi kallioon, josta alkoi virrata vettä. Jeesuksen ajalla opetuslapset jättivät verkot ja lähtivät seuraamaan Herraa. Opetuslapset joutuivat myrskyn kouriin. Pietari käveli vetten päällä. Välillä tuli valtava kalansaalis. Jeesus kohtasi samarialaisen naisen Sykarin kaivolla.
Raamatussa kuvataan monin veteen liittyvin vertauksin kristityn vaellusta ja evankeliumin voimaa. Esimerkiksi: ”Sinä Jumala annat runsaat sateet, nääntyneen maasi sinä saat jälleen kukoistamaan” (Ps. 68:10) tai ”Tulkaa kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen” (Jes. 55:1) tai ”Joka uskoo minuun, 'hänen sisimmässään kumpuavat elämän veden virrat', niin kuin kirjoituksissa sanotaan” (Joh. 7:38).
Ajallisessa mielessä en ole lakannut ihmettelemästä, millainen ihmeaine vesi on. Sen koostumus on yksinkertainen, vetyä ja happea. Se on hajutonta, mautonta ja läpinäkyvää. Vesipullon tuoteseloste on melkein tyhjä. Sankollinen vettä maksaa noin kaksi senttiä. Vesivaroja ei voi omistaa. Ja kuitenkin: ilman vettä emme pärjää. Kehostamme suurin osa on vettä. Montaa päivää emme tule toimeen, jos veden saanti loppuu. Luonto tarvitsee sadetta, jotta elämä voisi jatkua.
Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on veden peitossa. Makeaa vettä on vain reilut pari prosenttia. Siitäkin isoin osa on jäätiköissä ja maaperässä. Vain hyvin pieni osa on käytettävissä juomavetenä.
Veden kierto on ihmeellinen. Vesi haihtuu ilmaan, ja siitä muodostuu pilviä. Pilvistä vesi palaa sateen muodossa maan pinnalle. Osa imeytyy pohjaveteen. Osa jatkaa matkaa pintavetenä. Purojen, järvien ja jokien verkosto palauttaa veden taas merelle, josta se lähtee uuteen kiertoon.
Vesi on ainoa aine, joka esiintyy kolmessa muodossa eli kaasuna, nesteenä ja kiinteänä aineena. Tiheimmillään vesi on plus neljäasteisena. Näin pohjoisen vesistöt eivät jäädy pohjaan asti ja jääkansi antaa suojaa. Ilman tätä ominaisuutta vesistöissämme ei ehkä olisi elämää. Niin, ja mitenhän esi-isämme olisivat selviytyneet, jos eivät olisi päässeet kalastamaan?
Pohjavedessä vesi säilyy pitkiä aikoja. Siellä se ei pilaannu, vaan usein jopa puhdistuu. Niinpä voimme käyttää pohjavettä joskus sellaisenaan, joskus tarvitaan pientä puhdistamista. Entä vesijohdot? Niistä saadaan puhdasta, juomakelpoista vettä vuosikymmenestä toiseen.
Maapallolla iso osa kulutetusta vedestä käytetään kasteluun. Meillä usein yli puolet käyttämästämme vedestä on niin sanottua piilovettä tai virtuaalivettä. Kun esimerkiksi syömme kaukaa tuotuja hedelmiä tai ostamme ulkomailla tehtyjä vaatteita, käytämme sen maan vesivaroja. Toisaalta, kun Suomessa tehdään maailmalle paperia tai kartonkia, siihen käytetään meidän vesivarojamme.
Olemme tottuneet siihen, että vesi tulee hanasta ja käytetty vesi menee putkea pitkin puhdistamolle. Puhdistuksen jälkeen vesi palaa taas kiertoon. Iso osa maapallon väestä kärsii vesipulasta. Vain kymmenen prosenttia maapallolla syntyvistä jätevesistä puhdistetaan tehokkaasti. Toivottavasti sodat tai luonnonmullistukset eivät estä vesihuollon kehittämistä eri maissa.
Kesän aikana olemme saaneet monin tavoin iloita ajallisesta vedestä. Olemme voineet uida, soutaa, meloa, onkia, kalastaa tai vaikkapa vain ihailla kauniita maisemia. Voimme olla kiitollisia myös, kun otamme hanasta vettä juotavaksi tai menemme suihkuun. Ihmeaine vesi palvelee meitä lukemattomilla tavoilla.
Syksyn koittaessa saamme taas viikoittain kokoontua elävän veden lähteille seuroihin ja muihin rauhanyhdistysten tapahtumiin. Saamme pyytää Taivaan Isältä, kuten samarialainen nainen pyysi Jeesukselta Sykarin kaivolla: anna meille elävää vettä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys