Pauli Määttä
Kesä on tullut. Aurinko kiertää korkealla taivaalla. Päivät ovat pitkiä. Yöt ovat lyhyitä, lämpimiä ja valoisia. Leppeä kesätuuli hyväilee poskia. Laineet huuhtelevat rantoja. Usva laskeutuu lammen pintaan. Purot solisevat ja kosket kohisevat. Iltarusko värjää järven selän punaiseksi. Kalat hypähtelevät ja jättävät laajenevia renkaita tyyneen vedenpintaan. Sinisorsat soutavat kaislikossa. Käki kukkuu kuusikossa. Lintujen laulu kuuluu kaikkialla. Pääskyset kirmailevat taivaalla. Niityt ja pellot tuoksuvat sateen jäljiltä. Kaukaa kuuluu ukkosen jyrinää. Kukat nousevat maasta. Hyönteiset kiertävät kukasta kukkaan. Muurahaiset ahkeroivat pesänteossa.
Kesän tullessa monet meistä odottavat Suviseuroja ja muita isoja seuroja. Saamme kuulla Sanaa, laulaa yhdessä ja tavata matkaystäviä. Eteen saattaa putkahtaa vanha tuttu, jota emme ole nähneet vuosikausiin, ehkä vuosikymmeniin. Kesä on juhlien aikaa: On valmistujaisia, kaste- ja rippijuhlia. Voi olla kihlajaisia ja hääjuhlia.
Kesä on täsmälleen yhtä pitkä kuin muutkin vuodenajat, kolme kuukautta. Koulussa ja työssä oleville kesä tai ainakin osa siitä on lomaa. Arkirutiinit saa heittää hetkeksi pois. Eläkeläisellä muutos ei ole yhtä suuri, kun kesälomaa ei enää ole. Lapsuudesta muistan, kuinka koulussa laulettu Suvivirsi sai sydämen pomppimaan ilosta. Se oli merkki siitä, että kouluvuosi on takana ja kesä tulossa. Jotenkin tuntuu, että lapsena ja nuorena kolme kuukautta oli paljon pidempi aika kuin nyt.
Monessa paikassa maapalloa vuodenajat erottaa lähinnä siitä, sataako vai onko kuiva kausi. Meille Suomessa on annettu neljä toisistaan poikkeavaa vuodenaikaa. Luonto heräilee keväällä ja puhkeaa kukoistukseen kesällä. Syksyllä luonto taas sadonkorjuun jälkeen vaipuu talvihorrokseen odottamaan uutta kesää. Olen aina ihmetellyt sitä, miksi muuttolinnut palaavat yhä uudestaan tänne meidän iloksemme muutamaksi viikoksi. Muuttomatkat voivat olla käsittämättömän pitkiä.
Kesät eivät ole veljeksiä. Milloin on viileätä, milloin liiankin kuumaa. Joskus tuulee pelottavasti tai sataa. Välillä kuivuus vallitsee. Sääskien inistessä ympärillä ja paarman puremasta tai ampiaisen pistosta toipuessa ei aina jaksa iloita niiden merkityksestä ekosysteemissä. Uuden tulokkaan, punkin, merkityksestä en ole niinkään varma.
Kun kesä lähestyy, alkaa mielessä välkkyä satoa pursuava puutarha ja kasvimaa. Pitää hankkia siemeniä, taimia, multaa ja lannoitteita. Ei muuta kuin toimeksi. Keväällä ja alkukesästä into on kova. Usein käy kyllä niin, että kesän mittaan into alkaa vähitellen hiipua. Jostain kumman syystä rikkaruohot tuntuvat löytävän erityisesti meidän maille. Voi myös käydä niin, että kun olemme kotona, mökin viljelykset kärsivät ja taas päinvastoin. Puutarha onnistumisineen ja pettymyksineen antaa elämään sisältöä. Onhan jo Pyhässä kirjassakin sanottu, että istuta omenapuu, vaikka tietäisit huomenna tulevan maailmanlopun. Kotipuutarhurin homma on siitä kiitollista, ettei toimeentulo ole siitä kiinni.
Kalavesillä, marjametsissä ja soilla liikkuminen on todella terveysliikuntaa ja hyötyliikuntaa samalla kertaa. Mieli virkistyy, ja talvivarastoja kertyy. Monelle hillat ovat intohimon lähde. Saatetaan tehdä pitkiäkin matkoja marjojen perään. Mutta kun pakastimesta löytyy hillarasia, tulee heti mieleen, kuinka ison työn takana sen poimiminen on ollut. Tai miten lumi ja halla on ehkä pilannut tämän vuoden sadon. Raskinko syödä vai laitanko takaisin pakastimeen?
Joskus mietin, onko kesään asetettu liikaa odotuksia. Voisiko joskus vain olla? Pieni tylsistyminenkään ei haittaa. Sehän on luovuuden lähde. Monesti olen suunnitellut, että vain istun ja kuuntelen lintujen laulua. Kun joskus olen istahtanut, olen pian alkanut miettiä, että mikähän se tuokin lintu oikein on. Nyt siihenkin ongelmaan on keksitty ratkaisu. Kännykkä vain auki, ja niin lintujen tunnistusohjelma kertoo, mitä lintuja on äänessä ja näyttää kuvatkin. Tuokaan ohjelma ei taida silti olla ihan täydellinen. Kun naapurin lehmä ammui pellolla, ohjelma tunnisti sarvipöllön.
Tämä kesä alkoi viluisissa merkeissä. Menimme mökille nurmikkoa leikkaamaan. Sehän onnistui, kun löytyi rukkaset käteen ja pilkkihaalarit päälle.
Joka tapauksessa: kesä on nyt. Nautitaan tästä hetkestä. Suvivirressä on paljon olennaista kesästä hengellisessä ja ajallisessa mielessä. Suvivirren viimeisessä säkeistössä laulamme:
Maan, meren anna kantaa runsaasti lahjojas,
tarpeemme meille antaa sun siunauksestas.
Suo suloisuutta maistaa myös sielun sanassas,
ain armos sille paistaa, niin on se autuas.
(VK 571:6)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys