Pauli Määttä
Jeremian kirjassa (29:7) pakkosiirtolaisuuteen ajettu Israelin kansa sai tehtävän: ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt.” Tämä kehotus on voimassa vieläkin. On mitä erilaisimpia tapoja toteuttaa tuota kehotusta. Yksi tapa on osallistua paikallisen seurakunnan toimintaan luottamushenkilönä. Neljän vuoden välein toistuvat seurakuntavaalit ovat marraskuussa. Ehdokaslistat pitää jättää 15. syyskuuta mennessä. Voisinko minä olla sellainen henkilö, joka vastaa osallistumiskutsuun "kyllä"?
Siellä, missä uskovaisia on enemmän, seurakuntavaaleissa heillä on ollut oma ehdokaslistansa nimellä Kristillisten perusarvojen puolesta. Nimi on hyvä ja kertoo oleellisen siitä, millä arvoilla ollaan liikkeellä. Muualla on osallistuttu yksittäisinä henkilöinä sopivilla listoilla.
Kannattaako sitten osallistua seurakunnan toimintaan? Saamme lukea kirkosta monenlaista, huolestuttavaakin. Monet virtaukset, usein maallistuneet, ravistelevat kirkkoa. Silloin olisi tärkeää, että päätöksenteossa olisi mukana sellaisia, joille Raamatun sanoma on pyhä. On sanottu, että uskovainen elää kahden kuoren suojassa, maallisen ja hengellisen eli valtion ja kirkon. Toivottavasti näin on tulevaisuudessakin.
Mitä kirkko ja seurakunta merkitsevät meille? Ensimmäisenä tulee mieleen seurakunnan merkitys elämän taitekohdissa, kuten kaste, rippikoulu, avioliittoon vihkiminen ja hautaan siunaaminen. Kaikissa näissä olen kokenut, kuinka hienosti ja arvokkaasti seurakunta on palvellut. Seurakunnan kirkkomaalla voimme käydä muistelemassa edesmenneitä rakkaita, ja sinne myös oma maallinen majamme kerran lasketaan. Elämän kriisitilanteissa seurakunnan työntekijät ovat usein avainasemassa. Eikä sovi unohtaa diakoniatyötä, joka tavoittaa usein nekin, jotka ovat muiden turvaverkkojen ulkopuolella.
Seurakunnan toiminnan ydin on jumalanpalvelus. Valitettavan harvoin tulee lähdettyä paikan päälle. Tänä aikana onneksi myös netin kautta pääsee mukaan. Luottamushenkilönä voi saada joskus tehtäviä jumalanpalvelukseen liittyen. Silloin ainakin tulee lähdettyä kirkkoon.
Millaista ajankäyttöä luottamushenkilönä toimiminen vaatii? Kirkkovaltuusto kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa, kirkkoneuvosto kerran kuussa. Sitten on erilaisia toimikuntia ja vastuuryhmiä. Yleensä ajankäyttö on kohtuullista. Seurakunnassakin puheenjohtajisto työllistyy eniten. Halutaan, että he ovat tietoisia mitä seurakunnassa tapahtuu.
Mistä sitten päätetään? Puhtaasti hengellisiä kysymyksiä tulee vastaan yllättävän harvoin. Piispa ja papisto huolehtivat niistä. Ehkä hengellisiin kysymyksiin paneudutaan eniten silloin, kun päivitetään seurakunnan strategiaa. Pohditaan, mikä on seurakunnan tehtävä ja miten se poikkeaa esimerkiksi diakonian saralla erilaisista hyvää tekevistä järjestöistä.
Seurakunnilla on paljon kiinteistöjä. Luottamushenkilö voi joutua miettimään, mitä ylläpidetään, mitä puretaan ja pitääkö rakentaa uutta. Kirkko on usein paikkakunnan tärkeimpiä kulttuurihistoriallisia kohteita, voi olla jopa ainoa. Näitäkin kohteita on ylläpidettävä ja toisinaan korjattava. Korjaaminen on usein haastavaa ja vaatii tekijöiltään korkeaa ammattitaitoa. Mikä voisi olla hienompaa kuin löytää vanhasta rakennuksesta viestejä rakentajilta 300 vuoden takaa?
Vuosittain tehtävä budjetti ohjaa toimintaa. Paljonko varoja on käytettävissä ja mihin ne käytetään. Budjetin teossa voi joskus tulla esiin erilaisia arvovalintoja.
Luottamushenkilönä pääsee osallistumaan henkilökunnan valintoihin. Joskus valtuutetut suorittavat myös kirkkoherran vaalin. Valtuutetut osallistuvat vaaleihin, joilla valitaan kirkolliskokousedustajat. On tärkeää, että kirkon korkeimmassa päättävässä elimessä olisi kristillisten perusarvojen puolestapuhujia.
Luottamushenkilön tehtävät ovat ihmisen kokoisia. Yleensä toimitaan mukavassa ja yhteen hiileen puhaltavassa ilmapiirissä. Luottamushenkilönä voi kohdata sellaisiakin ihmisiä, joita ei muuten tapaisi.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys