Tarja Korri
Pidimme viime vuonna sisareni perheen kanssa ompeluseurat heidän kodissaan, ja nyt maaliskuulla seurat pidettiin vuorostaan meillä samalla kokoonpanolla. Edellisistä kotonamme pidetyistä seuroista olikin kulunut jo melkoinen määrä vuosia.
Kun lapset olivat pieniä, ompeluseuroja tuli järjestettyä lähes vuosittain. Jossain vaiheessa kotiseurojen järjestäminen alkoi yleisestikin hiipua. Omalla kohdalla se tapahtui ehkä silloin, kun oli paljon koululaisia ja siihen liittyvää kiirettä. Sitten ei vain ole saanut aikaiseksi. Esteeksi voi tulla monet asiat. Voi tuntua, ettei koti ole tarpeeksi iso ja siisti, istuimet eivät riitä tai tarjottavaa ei ole tarpeeksi. Sekin voi pelottaa, ettei tulekaan seuravieraita.
Voin sanoa, että kaikki kodit, joissa olen ollut seuroissa, ovat olleet siistejä ja tarjottavaa on ollut riittävästi. On parempikin, ettei tarjolla ole kovin monenlaista syötävää, koska se voi aiheuttaa paineita toisille seuroja järjestäville. Kertakäyttöastioiden käyttö helpottaa kahvitarjoilua. Väkeä seuroissa on aina ollut sopivasti; joskus vähemmän, joskus enemmän, mutta aina kaikki vieraat ovat mahtuneet sisälle.
Tällä kertaa seuroissamme oli erityinen tilanne siinä mielessä, että seurapuhuja oli ensimmäistä kertaa puhujan tehtävässä. Uskon, että monet seuravieraat muistivat häntä rukouksin siinä tilanteessa. Puheen teksti oli lasten evankeliumista (Mark 10:13–6), ja se sopi hyvin, koska seuraväestä suuri osa oli lapsia. Puhuja muisteli lapsuutensa ompeluseuroja, ja koska olen kulkenut samoihin aikoihin saman kylän seuroissa, pystyin samaistumaan muistoihin täysin. Sain silmieni eteen niitä ihmisiä, joita silloin kylällämme asui ja joita ei enää ole. Näin välähdyksinä mielessäni seuratilanteita eri kodeista; mummoista sukankutimineen ja siitä lämpimästä tunnelmasta, mikä seuroissa oli.
Juuri sama tunnelma oli nytkin. Alkuun oli kahvitarjoilu, ja kova puheensorina täytti tuvan, kun kyläläiset vaihtoivat kuulumisiaan. Seurapuheen ja muutaman laulun jälkeen pidettiin huutokauppa ja arpajaiset, joiden tuotto meni omalle rauhanyhdistykselle.
Seuravieraat tuovat tullessaan myytävää ja tavaroiden hinnat saattavat nousta korkeaksikin. Joskus jopa tyhjästä muovipussista on maksettu kunnon hinta. Myös lapset saavat omilla euroillaan huudettua jotain herkkua itselleen. Moni arvan ostanut saa arpavoiton, mutta aina sekaan mahtuu myös pettymyksiä, jos onni ei suosi sillä kertaa.
Laitoin etukäteen seurakutsua myös poikani perheeseen. Siellä lapsenlapset olivat tuumanneet: “Ei lähdetä. Ne on semmosia vanhojen mummujen juttuja, ja ne vaan siellä ompelee.” Onneksi asia ei ole niin. Ikärajaa ei ole. Ompelu- ja muut seurat ovat kaikenikäisten seuroja. Eräs mukana ollut vanhempi mies kiitti seuraavana pyhänä seuroista ja sanoi: “Teillä oli lapsirikkaat seurat. Minun lapsuudessani siellä oli vain vanhoja ukkoja.” Se asia on onneksi muuttunut, ja lapset pääsevät mukaan seuroihin.
Yhden asian olen pannut ompeluseuroissa merkille. Vaikka puhujille ei varmaankaan ole annettu ohjetta tähän, heistä jokainen on muistanut rukouksen aikana tai puheessaan perhettä ja kotia, jossa seurat pidetään. Näissäkin seuroissa koin, että Jumalan siunaus oli läsnä. Pienellä vaivannäöllä saimme kotiimme juhlahetken keskellä arkista viikkoa, ja siitä jäi kiitollinen mieli. Kannatti järjestää seurat.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys