Pauli Määttä
Sain kerran kansakoulun alaluokilla ollessani pussihousut. Niillä piti mennä kouluun. Sattui pakkaspäivä, jolloin välitunnitkin vietettiin sisällä. Niin istuin koko päivän paikoillani ja pidin käsiä pussien päällä, jotta kukaan ei huomaisi niitä. Olin silloin hyvin muotitietoinen. Pussihousut eivät olleet enää muotia.
Seuraavan kerran laitoin pussihousut jalkaan 50 vuotta myöhemmin. Kesäpaikkamme on vanha torppa. Torpan niityllä voi isäntä retromielessä käyskennellä harava kädessä, hattu päässä, flanellipaita ja sarkatakki päällä, pussihousut ja nahkasaappaat jalassa.
Olen miettinyt, mitä muoti oikein on. Miksi ihmiset pyrkivät käyttäytymään ja pukeutumaan samalla tavalla? Onko kysymys itsetunnon heikkoudesta vai ihmisen aktiivisuudesta ja kyvystä omaksua uusia asioita?
Ainakin muoti on taloudellinen kysymys. 1770-luvulla patentoidun Kehruu-Jennyn keksimisen jälkeen vaatteita on voitu tuottaa nopeasti suuria määriä. Nykyään näin voidaan tehdä alalla kuin alalla: määritellään joku asia muodikkaaksi ja tuotetaan sitä pitkinä sarjoina nopeasti kuluttajille parhaimmillaan ympäri maailman. Koko tuotantoketju voi hyvin. Kun mielenkiinto alkaa hiipua, kehitetään taas uusi muoti-ilmiö.
Osa muoti-ilmiöistä liittyy asioiden kehittymiseen. Esimerkiksi autoihin laitetaan yhä uusia ja uusia ominaisuuksia. Monet niistä tuntuvat ensin yhdentekeviltä, mutta kohta ne muuttuvat välttämättömyyksiksi. Esimerkiksi en enää hankkisi autoa, jossa ei ole ilmastointia.
Aikoinaan sisustuksessa käytettiin voimakkaita värejä, kunnes asiantuntijat ja sisustuslehdet julistivat, että on aika muuttua. Niinpä mekin maalasimme kaikki mahdolliset pinnat valkoisiksi. Näin on menty aika pitkään. En tiedä, ovatko valkoiset tai vaaleat pinnat vielä muotia. Maalasin viime vuonna yhden huoneen seinän. Esittelin tulosta ylpeänä perheen WhatsAppissa. Kommentti kuului: ”Et voi olla tosissasi.”
Vaatetukseen ja ulkoiseen olemukseen liittyy muitakin ilmiöitä kuin pussihousut. Nuoruudessani joku oli päättänyt, että on aika säästää parturikuluissa. Nuorten miesten tukat kasvoivat valtoimenaan. Ilmiö oli maailmanlaajuinen. Harva taisi olla niin itsellinen, ettei ollenkaan päästänyt kuontaloaan kasvamaan.
Muistan, kuinka housunpuntit laajenivat jossain vaiheessa. Kaupasta ei tainnut edes saada housuja, joiden puntit eivät olisi lököttäneet kuin purjeet. Välillä paikatut vaatteet ovat olleet aivan hyväksyttäviä. Entä rikkinäiset vaatteet? Kestävän kehityksen kannalta on suotavaa, jos vaatteiden kuluessa ne voi paikata, ja kun paikat eivät enää pysy, voi vaatteita edelleen käyttää. Tässä voisin olla hyvinkin muodikas. Mutta että vaate hajotetaan valmiiksi, käy kyllä yli ymmärryksen. Hurjimmillaan muoti taisi olla sata vuotta sitten: valokuvien perusteella muotivaatteet tehtiin niin pieniksi, että henki meinasi lähteä.
Tilanne muuttuu hankalaksi, jos tietyllä tavalla pukeutuminen tai käyttäytyminen on avain päästä ryhmään. Jos ei ole varaa tai halua toimia tietyllä tavalla, voi jäädä ulkopuolelle, vaikka haluaisikin tulla mukaan.
Uusia muotijuttuja tulee jatkuvasti. Joskus joka kotiin piti hankkia piikkimatto. Niin meillekin. Jonkun kerran sitä tuli käytettyä. Nyt se on kadonnut. Ehkä myyty kirpputorilla eteenpäin. Pari vuotta sitten, juuri ennen koronaa, joka kotiin piti hankkia hulavanne. Se olisi avain kaikkeen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Myöhästyimme hieman sen hankinnassa. Jouduimme odottamaan monta viikkoa, kunnes saimme omamme. Valitettavasti osoittautui, että se oli viallinen. Useista yrityksistä huolimatta vanne ei suostunut pyörimään. Niinpä se on lojunut pari vuotta käyttämättömänä kamarin nurkassa.
Maailma on täynnä myös kaikenlaisia henkisiä muoti-ilmiöitä. Ihmisten etsiessä hyvinvointia, elämän tarkoitusta tai vain ajankulua löytyy erilaisia ohjeita ja ohjeiden antajia joka lähtöön. Tiedotusvälineet ovat täynnä ohjeita ja arvoja, joista monet ovat kristitylle vieraita. Samoin kirjallisuus. Samoin ajattelevat voivat nykyään helposti kokoontua yhteen minkä tahansa teeman ympärille somen avulla.
Uskonelämässä ei passaa antautua joka puolella tarjolla oleville muoti-ilmiöille. Ilmiö ei ole mitenkään uusi: jo Raamatun aikana vilisi kaikenlaisia uskomuksia ja harhaoppeja, joita vastaan jouduttiin taistelemaan.
Raamatun sana ja sen pohjalta pidettävät saarnat ja kirjoitukset ovat sitä sanan rieskaa, joka pitää oikealla tiellä. Lohduttavaa on myös kuunnella joskus vanhoja saarnoja. Puhuttu kieli on ehkä vähän erilaista, mutta sisältö on sama kuin tänäkin päivänä. Samoin vanhat kirjoitukset ovat edelleen ajankohtaisia, vaikka maailma ympärillä muuttuu. Jumalan sana on pysyvä. Siihen meidän kannattaa tyytyä ja siihen luottaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys