Luontotohtorin retkiklinikka.
Luontotohtorin retkiklinikka.
Pauli Määttä
”Huonokuntoinen mies eksyi metsään Ähtärissä. Hän löytyi illalla hyväkuntoisena.” Tätä sanomalehti Ilkan otsikkoa luonnon terveysvaikutuksista käytin mottona, kun työurani viimeisinä vuosina sain toimia retkitohtorin roolissa erilaisissa tilaisuuksissa. Lääkärintakki yllä ja reseptivihko kourassa houkuttelin ihmisiä luontoon. Kaikille yritettiin räätälöidä oma mieluinen tapa.
Tutkimusten mukaan luonnon terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Esimerkiksi verenpaine laskee ja stressi vähenee. Vaikutukset alkavat jo aivan pienestä. Jo kauniin luontokuvan katselulla on positiivisia vaikutuksia. Vaikutus lisääntyy, jos ikkunasta avautuu kaunis maisema. Ja sitten, kun lähdetään itse luontoon; ensin pihalle, sitten lähiluontoon ja lopulta päädytään erilaisiin luontokohteisiin. Välttämättä ei tarvitse ponnistella hiki hatussa, ja jo 20 minuuttia luonnossa voi riittää.
Meillä on mahtava maa nauttia luonnosta. Metsiä, niittyjä, järviä, jokia, puroja, soita ja kukkuloita on lähes jokaisen ulottuvilla. Jokamiehenoikeudella voimme liikkua luonnossa vapaasti. Suomesta löytyy tuhansia kilometrejä erilaisia reittejä ja satoja taukopaikkoja. Meillä on neljä vuodenaikaa. Sama paikka tuntuu ihan erilaiselta talven pakkasilla ja kesän helteillä. Luonnossa liikkumiseen ja tarkkailuun voi yhdistää hyötynäkökohtia kuten marjastusta, sienestystä, kalastusta tai metsästystä. Luontokuvia voi napsia nykyään rajattomasti, kun filmi ei enää lopu kesken.
Terveyskeskuksista ei taida vielä saada luontoreseptejä. Senkin aika voi tulla. Japanissa, jossa luonto ei varmaankaan ole yhtä helposti jokaisen saatavilla, on tätä tarkoitusta varten omia metsiköitä. Sinne lääkäri voi määrätä vierailemaan vaikka viisi kertaa viikossa ja viipymään ainakin puoli tuntia kerralla.
Kun lisätään vauhtia, luontoilu muuttuu liikunnaksi. Luonnon monet myönteiset vaikutukset säilyvät, vaikka mielenkiinto kohdistuukin enemmän omaan kehoon ja sen suorituskykyyn. Suorituspaikkavaatimukset kasvavat: jos suoritukset tapahtuvat samoilla paikoilla, mielenkiinto katsella ympärilleen ehkä vähenee. Mutta säätä emme pääse pakoon, on liikkumisemme motiivi mikä tahansa.
Sisäliikunnassa maisemat eivät vaihdu, mutta siinä luonnon vaikutukset voi korvata sosiaalinen kanssakäyminen. Näin erityisesti, kun pelataan erilaisia pelejä. Huonoja puolia on vaikea nähdä, jos vain pysytään ehjänä, peliä ei oteta liian tosissaan eikä kukaan jää ulkopuolelle.
Kun lisätään edelleen vauhtia, päästään kilpaurheiluun. Tilanne muuttuu paljon monisäikeisemmäksi. Suoritus tulee keskiöön. Enää ei ole aikaa maisemien ihasteluun. Voittaja on palvottu sankari. Jos häviät sentin tai sekunnin, olet pelkkä luuseri. Voittojen saavuttamiseen on uhrattava vuosia. Usein kaikki keinoja käytetään niin valtiollisella tasolla kuin yksilötasollakin. Erilaisia kisoja varten rakennetaan järjettömän kalliita rakennelmia, jotka saattavat jäädä saman tien pois käytöstä.
En tiedä, millaiseksi olympiakisojen isä Pierre de Coubert halusi urheilun tulevan. Hän oli nähnyt, miten sodan kauhut vaikuttavat ihmisiin. Olisi keksittävä parempi tapa, millä kansakunnat voisivat kilpailla paremmuudestaan. Antiikin ajoilta löytyi esimerkki. Tosin silloinkin voitto oli tärkeä ja häviäjälle kävi huonosti. Ehkä Coubert ajatteli hieman leikkimielisempiä kisoja. Olihan ensimmäisten kisojen lajeina muun muassa runojen kirjoittaminen.
Kilpailunhalu on meissä ihmisissä sisäänkirjoitettuna. Ei tarvitse kuin pintaa raapaista, niin se tulee esiin. Kerran keksittiin Oulun seudulla todella hieno idea: leikkimieliset seurakuntien väliset viestihiihtokilpailut yhteisvastuun hyväksi. Piispa Rimpiläinen ampui lähtölaukauksen. Muistan vieläkin, kuinka erityisesti lumijokiset olivat varustautuneet kilpailuun vanhoja perinteitä kunnioittaen. Heillä oli vanhat sukset, joissa oli vanhanaikaiset siteet. Miehillä oli asuina sarkatakit ja naisilla pitkät hameet. Mutta ei mennyt kuin vuosi tai kaksi, kun kilpailusta tuli totinen kamppailu. Joukkueisiin haalittiin kilpahiihtäjiä tai ainakin kovia urheilijoita. Siinä vaiheessa putosin joukkueestamme, vaikka suksissa ei ollut vikaa. Ne nimittäin oli voidellut naapuri, joka kävi voitelemassa kilpahiihtäjien suksia myös olympialaisissa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys