Siionin työssä tarvitaan monenlaisia lahjoja, sillä tehtävätkin ovat monet. On oltava joku, joka rakentaa ja ylläpitää seurojen pitoon tarvittavat tilat. Samoin hän, joka opettaa ja saarnaa Jumalan sanaa. On työtehtäviä heille, jotka mahdollistavat kuulemisen etäälläkin seurapaikasta. Tärkeää on kantaa huolta niin kotisiionin taloudesta kuin toiminnan suunnittelustakin. Millaisia seuratilaisuudet olisivatkaan, jos paikalla ei olisi säestäjää, esilaulajaa tai seuraisäntää? Kaikilla eri työtehtävillä on sama päämäärä, mahdollistaa Jumalan sanan kuuleminen.
Apostolien teot kertovat ensimmäisten kristillisten seurakuntien elämästä. Näitä oli syntynyt laajalle alueelle evankeliumin kuulemisen ja uskomisen myötä. Elävää sanaa julistaneet apostolit myös organisoivat uusien seurakuntien työtä (Ap. t. 14:23). Löytyi monenlaista tarvetta ja tehtävää sanan julistamisesta diakoniatyöhön. Jumalan antamille lahjoille oli käyttöä. Apostoli Paavali kirjoitti Korintin uskovaisille: ”Armolahjoja on monenlaisia, mutta Henki on sama. Myös palvelutehtäviä on monenlaisia, mutta Herra on sama.” (1. Kor. 12:4–5.) Jumalan valtakunnan työssä on tarkoitus rakentaa Kristuksen seurakuntaa, ei omaa itseä (1. Kor. 14:12). Jokainen meistä saa iloita niistä lahjoista, joita olemme Jumalalta saaneet.
Jeesuksen vertauksessa hyvät ja uskolliset palvelijat laittoivat heille uskotut talentit aktiiviseen käyttöön lisäten niitä. Palatessaan pitkältä matkaltaan isäntä palkitsi heidät (Matt. 25:14–23). Kristuksen seurakunta ei rakennu, jos piilotamme tai vähättelemme Jumalan antamia lahjoja. Meitä kutsutaan kantamaan vastuuta sen mukaan kuin se on meille mahdollista. Tehtävään kutsuttaessa on hyvä tuntea sopivasti sekä vastuuta että vapautta. Apostoli Pietarin sanat sopivat hyvin kaikkeen Siionin työhön, vaikka hän puhuukin hengellisestä kaitsennasta: ”Kaitkaa sitä laumaa, jonka Jumala on teille uskonut, älkää pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, älkää myöskään alhaisesta voitonhimosta, vaan sydämenne halusta” (1. Piet. 5:2).
Kotisiionin työssä saa kokea oman tarpeellisuutensa yhteisen asian äärellä. Kun työhön lähtee mahdollisimman moni, työ ei väsytä vain harvoja vastuunkantajia. Työtehtäviä voi räätälöidä kunkin voimavarojen, elämäntilanteen ja esimerkiksi terveyden mukaan. Kun kuulemme kutsun työhön, saamme muistaa, että kutsuja on lopulta Jumala. Hän antaa halun ja voiman tehdä valtakuntansa työtä.
Harri Vähäjylkkä
Kirjoitus on julkaistu 14.10.2020 ilmestyneessä Siionin Lähetyslehdessä
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys