Mieleeni ovat jääneet lähtemättömästi sanat, jotka isäni lausui kuolinvuoteellaan minulle, 12-vuotiaalle pojalle.
– Markku, pysy uskomassa, niin taivaassa me näemme.
Nämä muutamat sanat ovat rohkaisseet minua elämän eri vaiheissa pitämään kiinni uskon lahjasta.
Ei isäni sitä tarkoittanut, että minä omilla voimillani voisin pysyä uskomassa. Hän hyvin tiesi, että uskon lahjan säilyttämiseksi tarvitaan paljon anteeksiantamusta, Jumalan siunausta ja varjelusta.
Isä opetti kuin Paavali Timoteusta
Isäni tarkoitti samaa kuin apostoli Paavali kirjoittaessaan elämänsä lopulla lämpimästi nuorelle Timoteukselle. Paavali kehotti Timoteusta pitämään kiinni pyhistä kirjoituksista, jotka hän oli oppinut jo lapsena.
Hän myös rohkaisi Timoteusta kärsimään vaivaa, kilvoittelemaan uskossa ja voittamaan omakseen ikuisen elämän. Paavali iloitsi Timoteuksen vilpittömästä uskosta, jollainen oli ollut myös hänen äidillään ja isoäidillään.
Vastassa viisi enkeliä
Ennen elämän päättymistä isäni näki jo taivaan avoimena. Se ei ole outoa elävän uskon käsittäneen elämässä, kertoohan Raamattukin tällaisista tapahtumista.
Isäni sanoi lähtevänsä taivaan kotiin, kohotti käsivartensa ja sanoi, että viisi enkeliä on häntä vastassa. Sitten hän hetken taisteltuaan nukkui vanhurskasten lepoon.
Hän siirtyi niin kuin Jeesuksen kertomuksessa köyhä Lasarus Aabrahamin helmaan odottamaan ylösnousemuksen aamua.
En voinut pitkään aikaan kertoa tästä mieltä liikuttavasta kokemuksesta kenellekään. Myöhemmin, kun ajattelin isäni kuolemaa, hoksasin, että meidän kodistahan oli viisi sisarustani, kolme siskoa ja kaksi veljeä, kutsuttu jo ennen isää taivaan kotiin. Viisi enkeliä.
Usko ylösnousemukseen
Jeesus on ensimmäisenä noussut kuolleista. Ylösnousemisen jälkeen hän ilmestyi seuraajilleen. Niin tehdessään Jeesus ilmaisi itsensä kaikilla aisteilla todettavaksi: Hän puhui opetuslasten kuullen, näytti haavansa ja pyysi heitä tunnustelemaan niitä. Hän myös aterioi heidän kanssaan.
Kun Jeesus muistutti heille aikaisemmista puheistaan, avautui opetuslasten uskonymmärrys. Heidän mieliinsä palautuivat varmasti Lasaruksen kuolleista herättäminen ja sitä edeltävät Jeesuksen sanat Martalle: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin. Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko tämän?” (Joh. 11:25–26). Uskontunnustuksen kolmannessa pääkappaleessa luemme: Minä uskon Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, py- häin yhteyden, syntien anteeksi antamisen, ruumiin ylös nousemisen ja iankaikkisen elämän.
Viimeinen tuomio
Uskon salaisuuteen kuuluu järjelle käsittämätön usko ruumiin ylösnousemiseen ja kuoleman jälkeiseen elämään.
Elävä usko on kokonaan Pyhän Hengen työtä, niin kuin Martti Luther osoittaa Vähä katekismuksessaan kolmannen uskonkappaleen selityksessä. Tämän kokivat omakohtaisesti myös korkeasti oppineet uuden liiton Jumalan työaseet, apostoli Paavali, Martti Luther ja Lars Levi Laestadius.
Ennen taivaaseenastumistaan Jeesus öljymäen seuroissa lähetti seuraajansa saarnaamaan parannusta ja syntien anteeksisantamusta. Hän lupasi opetuslapsille avuksi pyhän Hengen lahjan ja siunasi heitä.
Uskovaiset elävät Kristuksen sovintoveren siunauksen kantamana. Viimeisellä tuomiolla Kristuksen ansiosta uskovaiset kutsutaan ikuiseen elämään: ”Tulkaa, minun Isäni siunatut, ja omistakaa se valtakunta, joka on ollut valmistettuna teitä varten maailman perustamisesta asti” (Matt. 25:34).
Teksti: Markku Seppänen
Kuvituskuva: Jarmo Määttä
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys