Pixabay
Pixabay
Antti Koivisto
”Pappi, miksi sinulla on niin vihainen ilme?” Kirkkaalla lapsen äänellä esitetty kysymys herättää minut ajatuksistani. Olen kertaillut mielessäni kohta alkavan lasten kirkkohetken kulkua ja tiedän, että ajatuksiin vaipuneena ilmeeni on helposti tuima. Tätä selittäessäni sataa jo uusia kysymyksiä. Etupenkkien innokkaat eskarit haluavat muun muassa varmistaa, kenenkä eskarilaisen isä se pappi olikaan.
Kohta huomio kiinnittyy seurakuntatalon seinälle. ”Miksi tuolla on risti?”, haluaa eräs tietää. Yksi tytöistä viittaa innokkaana. Mummu oli kertonut, että joku naulattiin sinne ristiin ja joutui kuolemaan. Toinen tietää, kuka tämä ”joku” oli: ”Se oli se Jeesus tietenkin.” Nappaan alttarilta krusifiksin, jossa Jeesus-hahmo on kuvattu riippumassa ristillä. Katselemme sitä yhdessä. Kärsivä hahmo hiljentää meidät ja herättää uusia pohdintoja.
Miksi Jeesuksen täytyi kärsiä ja kuolla? Ei ole helposti ymmärrettävissä, että Jumalan Poika voi olla myös kärsivä ja heikko, ja että hän voi kuolla. Ajatus kärsivästä ja kuolevasta Jumalan Pojasta on ainutlaatuinen ja inhimillisen järjen vastainen.
Ihminen ei voi ymmärtää Jumalan Pojan heikkoutta, jos ei tavoita omaa heikkouttaan ja haavoittuvuuttaan. Omaan heikkouden myöntämiseen kuuluu ymmärrys omasta syntisyydestä ja kokemus synnin pahuudesta. Nykyaika ohittaa ihmisen pahuuden ja syntisyyden vetoamalla siihen, että ketään ei saa syyllistää, ketään ei saa rajoittaa ja ihmisellä on oikeus elää niin kuin haluaa. Halutaan luottaa ihmisen perimmäiseen hyvyyteen. Raamattu kuitenkin opettaa näin: ”Jos väitämme, ettemme ole syntisiä, me petämme itseämme eikä totuus ole meissä” (1. Joh. 1:8).
Jos ihminen herää tuntemaan syntisyytensä, hän myös kaipaa pelastusta, sovintoa ja rauhaa sydämeensä. Heräämisen ja kaipuun Jumalan luo saa aikaan vain itse Jumala. Puhutaan etsikon ajasta, jolloin Jumala etsii ihmistä. Kaiken yltäkylläisyyden, viihdetulvan ja hyvinvoinnin ympäröimä ihminen voi Jumalan puhuttelussa tuntea elämän tarkoituksettomuuden ja pienuutensa ikuisuuden edessä.
Raamattu opettaa tinkimättömästi synnistä, mutta yhtä tinkimättömästi se myös tarjoaa katuvalle armoa. Edellä lainattu Ensimmäisen Johanneksen kirjeen kohta jatkuu: ”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi” (1. Joh. 1:9).
Miksi Jeesuksen piti kärsiä ja kuolla? Oliko esikoululaisilla vastausta tähän? ”Jeesus kuoli, että me pelastuisimme pahasta ja synnistä”, eräs eskareista tiesi. Sama lapsi jatkoi vielä: ”Ei Jeesus jäänyt kuolleeksi, vaan nousi ylös kuolleista. Jeesus voitti kuoleman, että me päästäis taivaaseen. Siellä ei ole enää kuolemaa.”
Yksi lasten kirkkohetki oli pidetty, toinen oli alkamassa. Ensimmäisessä ei menty ihan niiden suunnitelmien mukaan, joita otsa rypyssä olin alussa miettinyt. Jumalalla oli paremmat suunnitelmat.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys