Anna-Leena Saukko
Anna-Leena Saukko
Juha Airas
Tuttu puhuja kysyi ensimmäiseksi, kun tapasimme Ivalossa, että oliko sinulla matkalla kiusauksia.
Olin poikasena matkannut yksin polkupyörällä Mikkelistä Reisjärven maakunnallisten seurojen kautta Ivalon kesäseuroihin. Matka oli haastava. Säät koettelivat. Tunsin erämaataipaleilla yksinäisyyttä.
Luomistyönsä jälkeen Jumala katsoi kaikkea ja totesi, että kaikki oli sangen hyvää. Maailma oli täydellinen. Jumalan tahdon mukaisesti Aadam ja Eeva asuivat paratiisissa, johon Jumala oli heidät asettanut. Ainoastaan yhden asian Jumala oli kieltänyt: keskellä paratiisia olevasta hyvän ja pahan tiedon puusta he eivät saaneet syödä. Kaikki muu oli vapaasti heidän käytettävissään. Elämä oli täydellistä.
Paikalle kiemurteli sielunvihollinen käärmeen muodossa. Se toimi ovelasti. Se ei ryhtynyt väittelemään. Se esitti vaimolle, Eevalle kysymyksen: ”Onko Jumala todella sanonut niin?” Eeva antautui keskusteluun kiusaajan kanssa ja pian kiusaus kävi ylipääsemättömäksi. Hän lankesi, otti kielletyn hedelmän ja tarjosi miehelleenkin.
Näin sielunvihollinen toimii tänäänkin. Se lähestyy ihmistä eri muodoissa ja saa epäilemään Jumalan sanaa. Kun epäilys saa vallan, se kieltää Jumalan sanan ja tarjoaa tilalle oman totuutensa. Joskus kiusaaja käyttää tuekseen jopa Jumalan sanaa, kuten se teki Jeesukselle (Matt. 4:6). Yksi ajallemme tyypillinen keino on vedota Raamatun sanaan ”Jumala on rakkaus” (1. Joh. 4:16).
Kun ihminen hyväksyy synnin sydämessään, uskoo valheen ja ryhtyy syntiin, hän saattaa kokea Eevan tavoin. Hedelmä oli hyvä syödä, ihana katsella, ja se avasi ymmärryksen. Maailma avautuu uutena. Usein tästä seuraa se, että kokemus tarjotaan myös läheisille, joilloin saa syntiin mukaan muitakin. Paratiisin lankeemusta seurasi hengellinen kuolema. Vieläkin synnin palkka on sama, iankaikkinen ero Jumalasta.
Jumala rakastaa luomaansa langennutta ihmistä. Hän lähestyi Eevaa ja Aadamiakin paratiisissa kutsuen heitä piiloistaan. Aadam ja Eeva eivät olleet vapaita. He olivat verhonneet itsensä omin käsin.
Tässä tilanteessa maailmassa kuultiin ensimmäisen kerran evankeliumi. Jumala antoi lupauksen Jeesuksesta, Vapahtajasta: ”Minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän” (1. Moos. 3:15).
Tämä lupaus täyttyi Jeesuksen sovintotyössä Golgatan keskimmäisellä ristillä. Lunastus koskee kaikkia. Hänen nimessään ja veressään saa uskoa synnit anteeksi. Evankeliumi on voima kiusauksissa syntiä vastaan. Se oli turvamme ja tukemme myös tuolla Ivalon tapaamisessa.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys