JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Matkaevääksi

Palatkaa takaisin, luopuneet lapset

Matkaevääksi
11.12.2024 6.00

Juttua muokattu:

9.12. 10:32
2024120910325220241211060000

Juha Humalajoki

Juha Humalajoki

Ris­to Ala­kärp­pä

Syn­tiin­lan­kee­muk­sen pe­rin­tö on jo­kai­sen ih­mi­sen elä­mäs­sä hel­pos­ti tun­nis­tet­ta­va ja kui­ten­kin it­sel­le vai­ke­as­ti tun­nus­tet­ta­va re­a­li­teet­ti. Kun syn­tiin­lan­kee­muk­sen ylei­sek­si seu­rauk­sek­si vie­lä lu­e­taan elä­män kipu, ka­to­a­vai­suus ja kuo­le­ma, on syn­tiin­lan­kee­mus­ta vai­kea ohit­taa. ”Val­het­ta ja pe­tos­ta on kuk­ku­loil­la, me­lui­saa me­noa vuo­ril­la. To­ti­ses­ti, vain Her­ra, mei­dän Ju­ma­lam­me, voi Is­ra­e­lin pe­las­taa!” (Jer. 3:23.)

Se, mik­si ih­mi­sen on vai­kea tun­nus­taa syn­tiin­lan­kee­muk­sen seu­rauk­sia it­ses­sään, joh­tu­nee syn­nin luon­tees­ta. Syn­ti on nä­ky­mä­tön val­ta ih­mi­sen si­sim­mäs­sä, epä­us­koa – ja vas­ta sen jäl­keen se il­me­nee te­ois­sa. Ih­mi­sen Ju­ma­las­ta luo­pu­nut sy­dän hei­jas­tuu hä­nen te­ois­saan. Syn­tiin­lan­kee­muk­sen seu­rauk­se­na ih­mi­nen on yh­tääl­tä tai­pu­vai­nen pa­haan ja toi­saal­ta hän an­taa hy­vil­le pyr­ki­myk­sil­leen ju­ma­lal­li­sen ar­von. Omis­sa ku­vi­tel­mis­saan ih­mi­nen voi paa­tua jopa syn­nit­tö­mäk­si, ei­kä enää kysy, mikä on Her­ran tah­to (Jer. 2).

Kris­til­li­sen us­kon mu­kaan on tot­ta, et­tä jo­kai­nen ih­mi­nen on suun­nat­to­man ar­vo­kas. Jo­kai­sen ih­mi­sar­vo on kai­kis­sa ti­lan­teis­sa luo­vut­ta­ma­ton. Yh­tä var­mas­ti tot­ta on myös se, et­tä jo­kai­nen ih­mi­nen on syn­ti­nen. Myös us­ko­vai­nen ih­mi­nen on it­ses­sään syn­ti­nen. Hän va­pau­tuu syn­tiin­lan­kee­muk­sen pe­rin­nös­tä lo­pul­li­ses­ti vas­ta au­tu­aal­li­ses­sa kuo­le­mas­sa ja ylös­nou­se­muk­ses­sa. Sik­si meil­lä ei ole va­raa ar­mot­to­muu­teen ja ko­vuu­teen ke­tään ih­mis­tä koh­taan.

Syn­ti­syy­den kä­si­te on us­ko­vai­sel­le loh­dul­li­nen ja vält­tä­mä­tön. Olen syn­ti­nen, mut­ta Kris­tuk­sen täh­den van­hurs­kas. Olen syn­ti­nen, mut­ta en enää Kris­tuk­sen täh­den syyl­li­nen, sil­lä hän on so­vit­ta­nut syn­ti­ni ja asuu us­kon kaut­ta mi­nus­sa. On eri asia pi­tää it­se­ään syn­ti­se­nä kuin suos­tua syn­nin hal­lin­ta­val­taan. En­sim­mäi­nen on to­si­a­si­oi­den tun­nus­ta­mis­ta, mis­tä seu­raa Kris­tuk­sen yh­tey­des­sä vain hy­vää. Syn­ti puo­les­taan saa val­taa, kun sy­dä­meen hii­pii epä­us­ko ja evan­ke­liu­min kirk­kaus hä­mär­tyy. Sik­si osam­me on kil­voi­tel­la us­kos­sa, us­kon kans­sa ja us­kon kaut­ta Kris­tuk­seen. Kai­paam­me us­kon saar­naa hä­nes­tä, jot­ta hän sai­si hal­li­ta mei­tä. Olem­me ar­mon ker­jä­läi­siä; ar­mah­det­tu­ja syn­ti­siä hä­nen val­ta­kun­nas­saan.

Rak­kau­des­saan Va­pah­ta­jam­me ju­lis­ti kai­kil­le ih­mi­sil­le pa­ran­nus­ta ja syn­tien an­teek­si­an­ta­mus­ta. Kris­tuk­sen työ maan pääl­lä jat­kuu Pyhä Hen­gen työ­nä hä­nen seu­ra­kun­nas­saan. Mei­dät­kin on kut­sut­tu ju­lis­ta­maan ilo­sa­no­maa kai­kil­le. Em­me puhu it­ses­täm­me, vaan Jee­suk­ses­ta Kris­tuk­ses­ta, et­tä hän on Her­ra. Epä­us­kon syn­nin­vir­taan ek­sy­neil­le kuu­luu Ju­ma­lan rak­kau­den kut­su: ”Pa­lat­kaa ta­kai­sin, te luo­pu­neet lap­set, minä pa­ran­nan tei­dät luo­pu­muk­ses­tan­ne!” (Jer. 3: 22)