Valtteri Saukko
Valtteri Saukko
Samuli Tyni
Kevään ja kesän lähestyessä monen ajatukset suuntautuvat tuleviin Suviseuroihin. Moni miettii, pääseekö suviseuramatkalle.
Jo matkan suunnittelu voi tuoda onnen ja ilon tunteita, mutta myös muistutuksen vaivannäöstä, jota matkan valmistelu ja matka vaatii. Jos Suviseuroissa saa hiljentyä Jumalan sanan kuuloon ja tavata ystäviä, se on onnellinen ja hyvä matka.
Psalmissa kerrotaan, että ”Onnellisia ne, jotka saavat voimansa sinusta, ne, jotka kaipaavat pyhälle matkalle” (Ps. 84:6). Psalmin kirjoittaja kaipaa matkalle Jerusalemin temppeliin ja sen jumalanpalvelukseen, pyhälle matkalle. Hän haluaa sinne, missä Jumalan kansa kokoontuu.
Psalmin kirjoittaja on luultavasti asunut kaukana Jerusalemista. Kuningas Salomo oli rakentanut Jerusalemiin temppelin Herran asuinsijaksi (1. Kun. 8:10–13). Toisaalta Salomo ihmettelee, miten Jumala voisi asua ihmisten rakentamissa rakennuksissa (1. Kun. 8:27).
Pyhä matka ei ole kuitenkaan suora moottoritie perille asti. Pyhiinvaeltaja kohtaa vaikeuksia, hän joutuu kulkemaan vedettömässä laaksossa. Kuivaan laaksoonkin Jumala antaa kuitenkin voimansa, autiomaahan puhkeaa virvoittava lähde ja elämää antava sade. ”Kun he kulkevat vedettömässä laaksossa, sinne puhkeaa virvoittava lähde, ja sade antaa heille siunauksensa” (Ps. 84:7).
Samaa siunausta ja huolenpitoa sai kokea korpivaelluksella luvattua maata kohti vaeltava Israelin kansa. Mooses löi erämaassa sauvallaan kallioon, josta alkoi virtaamaan vettä (2. Moos. 17:6). Paavali viittaa tähän tapahtumaan ja mainitsee: ”Hehän joivat siitä hengellisestä kalliosta, joka kulki heidän mukanaan; tämä kallio oli Kristus” (1. Kor 10:4).
Uskovaisen elämää verrataan usein matkaan. Se on matka kohti taivaan kotia. Tälle maailman tärkeimmälle matkalle Jumala kutsuu ihmisiä, eikä sille tarvitse ottaa omia varusteita. Jumala ilmoittaa itsensä ja puhuttelee ihmistä monella tavalla: luonnossa, kansojen vaiheissa, elämämme kohtaloissa ja erityisesti sanassaan. Tälle matkalle lähdetään parannuksen kautta. Parannus on katumusta ja pelkoa synnin tähden ja samalla evankeliumin uskomista. Jeesuksen opetuksen mukaan se, joka uskoo evankeliumin Jeesuksesta Kristuksesta ja kastetaan, pelastuu, mutta joka ei usko, kadotetaan (Mark. 16:15–16).
Matkaa kohti taivaan kotia kutsutaan myös uskon kilvoituksen matkaksi, jolla joutuu kokemaan vastoinkäymisiä, koettelemuksia ja vaikeuksia. Jumala on kuitenkin luvannut antaa voimansa ja saattaa uskovaiset perille asti. Sielunvihollinen, ihmisen turmeltunut luonto ja maailma pyrkivät monella tavalla estämään matkantekoa, mutta Jumalan voima on suurempi.
Jumalan kansa ei vaella yksin, vaan yhdessä matkasaatossa Kristuksen seurassa. Matkan aikana saa kokea sitä, miten evankeliumin sana virvoittaa ja antaa voimaa. Jumalan lapsi saa olla onnellinen, kun voi turvata Jumalaan kaikissa asioissa ja saa kertoa rukouksessa Jumalalle kaikki asiansa. Onnellinen on se, joka saa olla pyhien matkasaatossa jo tässä ajassa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys