Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Sauli Tervaniemi
Oletko joskus kuullut sanottavan, että Suomi on luottamusyhteiskunta? Moni varmasti on. Mikä luottamusyhteiskunta on ja miksi se on tärkeä? Mitä siitä seuraisi, jos menettäisimme luottamusyhteiskunnan? Tarkastelen tässä artikkelissa näitä kysymyksiä ennen kaikkea yhteiskunnallisesta näkökulmasta käsin.
Mitä on luottamus yhteiskunnassa?
Luottamus on ensisijaisesti ihmisten välisen toimintaan liittyvä käsite. Ihmissuhteissa kaikki rakentuu luottamuksen varaan. Ilman keskinäistä luottamusta ei ole mitään. Kun luottamus on syvää, on turvallista ja hyvä olla. Samalla mahdollistuu yhteinen toiminta. Tämä pätee kaikissa ihmissuhteissa.
Ihmisten yhteistyöstä rakentuu yhteiskunta. Se perustuu ensisijaisesti arvojen varaan. Arvot ovat pohjana lainsäädännölle ja laajemmin toimintakulttuurille. Meillä lainsäädännön taustalla vaikuttaa vahvasti luterilainen kristillisyys ja sen arvomaailma.
Joissakin yhteiskunnissa ihmiset eivät luota oikeuteen, päättäjiin, poliisiin, eivätkä toisiinsa. Yleensä tällaisissa maissa instituutiot toimivat heikosti ja ihmisten vapaata toimintaa rajoitetaan. Tällöin yhteiskunnan ei koeta olevan pienen ihmisen puolella, vaan jopa sitä vastaan. Oikeudet ja velvollisuudet eivät ole tasapainossa ja yhteisöllisyys on heikkoa.
Luottamukseen perustuvassa yhteiskunnassa asiat ovat juuri päinvastoin. Ihmiset uskovat siihen, että he yleensä saavat tasa-arvoista, oikeudenmukaista kohtelua. Naapuria pidetään ystävänä. Tällaisissa maissa on yleensä vahva demokratia, toimivat instituutiot ja vireä kansalaisyhteiskunta. On kokemus siitä, että yhteiskunta toimii kansalaisen parhaaksi. Ihmisillä on vapaus toimia aktiivisesti ja yleisesti koetaan yhteenkuuluvuutta.
Mitä syitä meillä on luottaa?
Suomi on malliesimerkki luottamusyhteiskunnasta. Meillä on turvallinen, tasa-arvoinen, hyvin koulutettu, vauras ja oikeudenmukainen valtio. Suomalaisten yleinen luottamus toisiinsa ja laajemmin yhteiskuntaan on kansainvälisesti vertailtuna korkealla tasolla. Tilanne on samankaltainen myös muissa Pohjoismaissa.
Perustana luottamukselle on hyvinvointiyhteiskunta, joka koetaan yleisesti toimivana ja oikeudenmukaisena. Tämä todetaan toistuvasti erilaisissa tutkimuksissa.
Meillä on siis monia syitä ajatella, että asumme maailman parhaassa maassa. On kaikki syyt luottaa siihen, että elämme meille hyvää tahtovassa yhteiskunnassa. Hyvälle on kuitenkin helppo sokeutua.
Luottamus on pääomaa, varallisuutta, jonka arvoa ei voi mitata rahassa. Se kuitenkin mahdollistaa ja suo meille täysin korvaamattomia asioita. Sellaisia, joita emme tule ajatelleeksi. Täällä lapset voivat mennä yksin kouluun ja ovi voidaan jättää joskus lukitsematta.
Tämä on yhteydessä siihen, kun rehellisyyttä pidetään usein perisuomalaisena luonteenlaatuna ja yleisesti jaettuna tärkeänä arvona. Meillä on luottamukselle pitkät perinteet.
Asiat eivät Suomessakaan ole täydellisesti. On oikein, että epäkohtiin puututaan ja asioita parannetaan. Suomalaisilla on ollut ja yhä on hyviä syitä luottaa siihen, että näin tapahtuu.
Mitä jos emme luota?
Luottamus ei synny itsestään. Se rakentuu hiljalleen, ajan kanssa. Myös yhteiskunnan tasolla kyse on ansaitusta luottamuksesta. Mitä luottamusyhteiskunnan rapautumisesta seuraisi?
Vuonna 1918 kärjistynyt epäluottamus ja käyty sisällissota oli seurausta muun muassa siitä, että hyvinvointierot olivat kasvaneet liian suuriksi ja kansa oli jakautunut. Osa suomalaisista uskoi, että yhteiskunta ei ratkaise heidän ongelmiaan. Seurauksena oli kansallinen katastrofi.
Luottamusyhteiskunta rakennettiin sisällissodan ja myöhempien sotien jälkeisinä vuosikymmeninä, mutta siitä huolimatta vanhat jakolinjat säilyivät pitkään. Kristilliseen pohjaan nojautuva yhtenäiskulttuuri, lisääntynyt vauraus ja vaikeuksista huolimatta vakaa ja oikeudenmukaiseksi koettu yhteiskunta veivät luottamusta eteenpäin.
Millaisia nykyajan uhkat sitten ovat? Muun muassa tätä kysymystä pohditaan valtioneuvoston teettämissä kahdessa selonteossa, jotka koskevat sisäistä turvallisuutta ja puolustusta. Molemmat on julkaistu tänä vuonna.
Selonteoissa puhutaan paljon hybridi- ja informaatiovaikuttamisesta. Tämän niin sanotun laaja-alaisen vaikuttamisen tarkoituksena on syödä yhteiskuntaa sisältäpäin: horjuttaa kansalaisten turvallisuudentunnetta, kylvää valeinformaatiota ja aiheuttaa epäluottamusta ja hämmennystä. Tavoitteena on rikkoa yhtenäisyyttä ja kääntää ihmisiä toisiaan vastaan. Jakaantunut kansa olisi heikko.
Sisäisen turvallisuuden selonteossa todetaan, että jakautumisilmiöt haastavat luottamusta. Tästä esimerkkinä käy koventunut keskusteluilmapiiri yhteiskunnassamme. Tämä näkyy varsinkin internetin keskustelupalstoilla. Lisäksi erilainen häirintä, joka kohdistuu esimerkiksi poliitikkoihin ja viranhaltijoihin, on lisääntynyt. Myös pandemia-aika on tuonut esiin yhteiskunnassa vallitsevia sisäisiä jännitteitä.
Luin hiljattain tutkimuksesta, jossa todettiin, että mielipiteen kriisi uhkaa läntisiä demokratioita. Tutkijat tarkoittivat, että järkevän keskustelun mahdollistamiseksi on oltava tietyt perusfaktat, joista kaikki ovat samaa mieltä. Mikäli näin ei ole, keskustelu muuttuu mahdottomaksi. Se ei johda mihinkään.
Yhteiskuntaamme voidaan siis haavoittaa horjuttamalla luottamusta, joka on kaiken toimintamme perustana. Jos yleinen epäluottamus leviää yhteiskuntaan laajemmin, on vaarana, että hajaannumme toisiaan kyräileviin leireihin. Lopulta voisimme päätyä tilaan, jossa kansalaiset eivät luottaisi toisiinsa eivätkä yhteiskuntaan. Mietin, ovatko yhteiskunnallista luottamustamme hajottavat voimat jo osittain saavuttaneet tavoitettaan.
Mitä voimme tehdä luottamuksen hyväksi?
Ilmastonmuutos, talouskriisit, pakolaiskriisit ja viimeiseksi pandemia luovat epävarmuutta ja uhkan tuntua. On tärkeää, että asioista keskustellaan ja erilaisia näkökulmia kuunnellaan. Medialukutaito ja kriittinen ajattelu ovat nykypäivän tärkeitä taitoja. Ristiriitojen ratkaiseminen keskustelun kautta rakentaa luottamusta.
Olisi aivan oleellista, että mielipiteet perustuisivat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Elämme kuitenkin tietotulvan keskellä. Voi olla vaikea tietää, mitä uskoa. On kohtuutonta edellyttää, että jokainen kansalainen muodostaisi kaikista asioista perusteellisen mielipiteensä. Harva meistä on todellinen asiantuntija kovinkaan monessa asiassa. Joudumme lopulta siis luottamaan johonkin. Ajattelen, että viranomaisviestintään, asiantuntijoihin ja hyvää tahtovaan yhteiskuntaan on turvallista luottaa.
Elävän uskon keskeinen ominaisuus on luottamus. Kun uskomme Jumalaan, se sisältää ajatuksen, että luotamme häneen ja hänen johdatukseensa. Tästä on vapauttavaa huomata, että vastuuta kantava esivaltamme on Jumalan turvallisuutta tuova lahja meille. Luottava puheemme ja asenteemme luo myönteistä ilmapiiriä kanssaihmisiin. Suu puhuu tässäkin sitä mitä sydän tuntee.
Lähteet:
Häkkinen, Seppo. ”Koronaepidemia opetti, että luottamusyhteiskunta on säilytettävä vahvana”. Mielipidekirjoitus Itä-Häme-lehdessä 23.6.2020.
Jousilahti, Julia. ”Luottamus on yhteiskunnan liima.” Sitran artikkeli 19.09.2013.
Jääskeläinen, Jouko. Luottamusyhteiskunnan arvot, oikeudet ja velvollisuudet. Lausunto eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle, 2018.
Kouvo, Antti. Luottamuksen Lähteet: Vertaileva tutkimus yleistynyttä luottamusta synnyttävistä mekanismeista. Turun yliopisto, 2014.
Saari. Juho. Hyvinvointivaltio eriarvoistuneessa yhteiskunnassa. Toimi-hankkeen selvityshenkilön raportti, 2019.
Valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta. Valtioneuvoston julkaisuja 2021:48.
Valtioneuvoston puolustusselonteko. Valtioneuvoston julkaisuja 2021:78.
Valtiovarainministeriön tiedote 4.5.2021: ”OECD:n luottamusarviointi antaa Suomelle suosituksia toimista, joilla voidaan vahvistaa kansalaisten luottamusta hallintoon ja julkisiin instituutioihin.”
Artikkeli on julkaistu 1.12. ilmestyneessä Päivämies-lehdessä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys