Pekka Kainua, SRK:n toiminnallisen osaston johtaja
”Mies lähti kylvämään siementä. Kun hän kylvi, osa siemenestä putosi tien laitaan. Siinä jyvät tallautuivat, ja taivaan linnut söivät ne. Osa putosi kalliolle ja lähti kasvuun, mutta oraat kuivettuivat, koska eivät saaneet maasta kosteutta. Osa putosi keskelle ohdakkeita, ja kun oras kasvoi, kasvoivat ohdakkeetkin ja tukahduttivat sen. Mutta osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja tuotti satakertaisen sadon.” (Luuk. 8:5–8.)
Lähetystyö laajenee
Kristillisyytemme piirissä 1900-luvulla lähetystyö tarkoitti pitkälti kotimaan lähetystyötä. Halu oli kyllä tehdä lähetystyötä myös ulkomaille, mikäli mahdollisuuksia olisi. Uskovaiset jäivät silloin odottamaan Jumalan avaamia työmahdollisuuksia.
Muutamissa Euroopan maissa lähetystyö käynnistyi 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Vuonna 1990 käynnistyi Venäjän lähetystyö, joka laajeni ja vakiintui nopeasti. Kristillisyytemme lähetystyön yhtenä periaatteena on ollut, että työtä tehdään kutsuttuna. Näin toimitaan edelleenkin. Seuroja lähdetään pitämään uudelle alueelle kutsusta.
Vuosituhannen vaihteen jälkeen Jumala on avannut monia uusia mahdollisuuksia lähetystyöhön. Monissa Afrikan maissa on koettu herätyksen aikoja. Heti vuosituhannen alussa lähetystyö alkoi Togossa ja Keniassa. Sen jälkeen työmahdollisuuksia on avautunut Gambiassa, Ghanassa, Senegalissa, Guineassa, Sierra Leonessa, Liberiassa, Ruandassa ja viimeisimpänä Malawissa.
Keskeisintä sanoma
Keskeisintä lähetystyössä on julistaa syntien anteeksiantamuksen evankeliumia. Tätähän Jeesus itse teki kaksituhatta vuotta sitten: ”Jumalan valtakunta on lähestynyt: tehkäät parannus ja uskokaat evankeliumi” (Mark. 1:15). Jeesus lähetti omansa julistamaan tätä samaa sanomaa alkaen Jerusalemista aina maailman ääriin asti.
Jumala vanhurskauttaa ihmisen samalla tavalla kuin aina ennekin. Epäuskoinen ihminen saa parannuksen armon uskomalla Jumalan valtakunnasta saarnatun evankeliumin, ja hänestä tulee Jumalan valtakunnan asukas. Evankeliumi kulkee uskovaisten ihmisten mukana.
Paavali kirjoittaa roomalaisille: ”Kuinka he voivat huutaa avukseen sitä, johon eivät usko? Kuinka he voivat uskoa siihen, josta eivät ole kuulleet? Kuinka he voivat kuulla, ellei kukaan julista? Kuinka kukaan voi julistaa, ellei häntä ole lähetetty? Onhan kirjoitettu: ’Kuinka ihanat ovat ilosanoman tuojan askelet!’ – – Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana.” (Room. 10:14–17.)
Neljänlaista kylvömaata
Jeesus esitti vertauksen neljänlaisesta kylvömaasta. Tämä vertaus on hämmästyttävän tarkka kuvaus lähetystyöstä tänäkin aikana.
Jeesus selitti vertausta opetuslapsille: ”Vertaus tarkoittaa tätä: Siemen on Jumalan sana. Tien laitaan pudonnut siemen tarkoittaa ihmisiä, jotka kuulevat sanan mutta joiden sydämestä Paholainen heti tulee ottamaan sen pois, jotta he eivät uskoisi ja pelastuisi.
Kalliolle pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuullessaan ottavat sen iloiten vastaan mutta uskovat vain hetken aikaa. Heillä ei ole juurta, ja niin he koetukseen joutuessaan luopuvat.
Ohdakkeisiin pudonnut osa tarkoittaa niitä, jotka kuulevat sanan mutta sitten tukahtuvat elämän huoliin, rikkauteen ja nautintoihin. He eivät tuota kypsää satoa.
Mutta hyvään maahan pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuultuaan pysyvät siinä puhtain ja ehein sydämin ja kestävinä tuottavat satoa.” (Luuk. 8:11–15.)
Kasvu tulee Jumalalta
Suomessa seuroihin ei välttämättä useinkaan tule etsiviä ihmisiä – ainakaan rauhanyhdistyksen toimitalolle. Erityisesti Afrikan maissa seuroihin kutsutaan naapureita ja sukulaisia kuuntelemaan. Kylvetty Jumalan sanan siemen kohtaa monenlaista maaperää.
On niitä sanankuulijoita, jotka tulevat sanankuuloon, mutta sanan siemen ei ehdi edes alkaa kasvamaan. Vihollinen nappaa siemenen heti pois. On niitä sanakuulijoita, jotka ottavat sanan vastaan ja saavat parannuksen armon. Joidenkin kohdalla vaellus Jumalan lapsena jää lyhyeksi – ei ole ehtinyt kasvaa juuria, ja ehkä seuraavissa seuroissa kuulija ei olekaan enää paikalla. Hän on myös voinut lähteä toisen hengellisyyden tilaisuuteen.
Niin lähetyskentillä kuin Suomessakin on niitä, jotka uskovat, mutta joiden usko tukahtuu elämän huoliin, rikkauteen ja nautintoihin. Synti vie eroon Jumalasta. Onneksi on kuitenkin niitäkin, jotka Jumala saa varjella tässä uskossa. He pysyvät sanassa ja tuottavat runsaan sadon.
Meidän työmme on kylvää ja kastella. Jumala antaa kasvun, jos hyväksi näkee. Paavali kirjoittaa: ”Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun. Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun.” (1. Kor. 3:6–7.) Emme voi lähetyskentillä tai kotonakaan olla viemässä siementä peltoon ”sirppi kädessä”. Emme voi yrittää ottaa Jumalan työtä omiin käsiimme.
Toisessa vertauksessa Jeesus kertoi siitä, miten kylvötyön jälkeen vihollinen teki omaa kylvötyötään. Kun vilja nousi oraalle, nousi seasta myös rikkaviljaa. Kun isännältä kysyttiin, pitäisikö rikkavilja mennä kitkemään pois, oli vastaus kielteinen.
”Te voitte rikkaviljaa kootessanne nyhtää sen mukana vehnääkin. Antakaa niiden kasvaa yhdessä elonkorjuuseen asti. Kun sen aika tulee, minä sanon korjuuväelle: Kootkaa ensin rikkavilja ja sitokaa se kimpuiksi, että se poltettaisiin. Mutta vehnä korjatkaa aittaani.” (Matt. 13:29–30.)
Uudenlaisia mahdollisuuksia
Maataloudessa kylvötyö on kehittynyt huimasti aikojen saatossa. Enää ei mies kanna kylvövakkaa, vaan suuret maatalouskoneet ovat työssä apuna. Vaikka Jumalan sanan kylvämisessä perusta ei ole muuttunut eikä muutu, on toimintaympäristö muuttunut.
Jeesus syntyi maan päälle aikana, jolloin Rooman valtakunnassa oli rakennettu tiestö kuntoon kaikkialle tunnettuun maailmaan. Tieverkko oli valmiina Jumalan sanan julistamiseen ja lähetystyöhön. Uskonpuhdistuksen aikaan taas kirjapainotaito mahdollisti aivan uudella tavalla Raamatun opetusten levittämisen.
Viime vuosina internet on mullistanut maailmaa. Tämä näkyy myös lähetystyössä. Etäyhteyksin voidaan pitää seuroja ja keskustelutilaisuuksia eri puolille maailmaa. WhatsApp-seuratallenteita lähetetään viikoittain, ja ihmiset eri puolilla maailmaa kokoontuvat niiden kautta kuuntelemaan Jumalan sanaa.
Vastikään on julkistettu nettisivusto osoitteessa www.kingdomofpeace.net (=rauhan valtakunta). Se on saanut hyvän vastaanoton. Siihen liittyvät some-tilit ovat keränneet satojatuhansia seuraajia. Perinteiselle Jumalan sanan saarnalle näyttäisi olevan kysyntää. Sivuja käännetään parasta aikaa myös muille kielille kuin englanniksi. Niiden kautta etsivä ihminen voi löytää uskovaiset ihmiset, ja sitä kautta Jumalan valtakunnan. Kymmeniä ihmisiä on jo saanut näidenkin sivujen kautta parannuksen armon.
Tässäkin työssä tarvitaan työväkeä. Saamme pyytää, että Jumala antaisi palvelumieltä uskovaisille myös lähetystyöhön ja sen tukemiseen. Tilanne on samanlainen, mistä jo Jeesus puhui opetuslapsilleen: ”Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa.” (Luuk. 10:2.)
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys