SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Tämän tekstin ilmestyessä kirjoitamme vuosiluvuksi 2025. Vanhaa vuotta on verrattu hautaan menevään vanhukseen ja uutta vuotta lapseen, joka askeltaa vuodenvaihteen merkkipaalulta kohti uutta aikaa mieli täynnä toivoa ja luottamusta. Elämme levottomassa maailmanajassa. Tarvitsemme lapsen turvallista uskoa Jumalaan, samaa asennetta kuin pienellä lapsella on rakkaaseen isään.
On kerrottu lapsesta, joka seisoo vanhassa tuvassa avoimen kellarinaukon vierellä. Lapsi tietää, että isä on kellarissa asiaa toimittamassa. Äkkiä lapsi huutaa: ”Isä, ota kiinni!” ja hyppää kellariin. Hän on varma siitä, että isän voimakkaat käsivarret ottavat vastaan ja painavat syliin.
Tuleva vuosi on kuin pimeä kellarinaukko, emme tiedä, mitä se kätkee sisälleen. Yritämme ennustaa tulevaa tinoja valamalla ja muuten. Turha vaiva – ei tulevaisuus paljasta itseään. Nykyisin tulevaisuuden ennusteita ja hallintatapoja laaditaan erityisen tulevaisuudentutkimuksen avulla. Sen käsikirjoitukset eivät ole varmoja. Yksikin ennalta arvaamaton tekijä voi ne kaataa.
Jumala – uskon perustus
Kristityllä tuleva vuosi on hallinnassa. On hallinnassa sitä kautta, että hän tietää tulevaisuuden olevan Jumalan käsissä ja hallinnassa. Siirtymä uuteen vuoteen on uskon hyppy kaikkivaltiaan ja rakkaan Isän käsivarsille, Jumalan syliin.
Tähän liittyy se, mitä Heprealaiskirjeen 11. luku sanoo uskosta. Se on Uuden testamentin ainoa uskon määritelmä. Vanhan kirkkoraamatun, Biblian, mukaan: ”Usko on vahva uskallus niihin, joita toivotaan ja se ei näkymättömistä epäile” (Hepr. 11:1).
Vuoden 1938 raamatunkäännös puhuu lujasta luottamuksesta siihen, mitä toivotaan ja ojentautumisesta sen mukaan, mikä ei näy. Nämä ilmaisut perustuvat Martti Lutherin saksantamaan Raamattuun. Luther käänsi alkutekstin sanan luottamukseksi.
Vuoden 1992 raamatunkäännös tulkitsee sanan todellisuudeksi: ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.” Tässä painopiste asetetaan Jumalaan. Uskoa ei tarvitse puristaa itsestä. Uskon perustus on Jumala ja Jumalan valmistama todellisuus.
Raamatun alkutekstissä sana todellisuus tarkoittaa tosiolevaista todellisuutta. Se sisältää Jumalan laatiman käsikirjoituksen tulevaisuudesta. Siitä usko vakuuttuu ja katsoo toivossa eteenpäin.
Jumalan valmistama tulevaisuus
Myös Heprealaiskirjeen kirjoittaja on kuin lapsi, joka seisoo avoimen kellarinaukon vierellä. Hän ei erota Isää pimeydestä, mutta huutaa silti: ”Isä, ota kiinni!” Hän on varma siitä, että Isän kädet ottavat vastaan ja painavat syliin. Tulevaisuus on Jumalan valmistama ja hänen hallussaan taivaan kotiin pääsyä myöten.
Jumalan lupaamat asiat ovat uskolle nykyhetkistä todellisuutta. Usko on näet osallisuutta Jumalan olemuksesta ja hänen valmistamastaan pelastuksesta. On turvallista ajatella, että Jumala on valmistanut omilleen myös uuden vuoden tulevaisuuden ja tuo tulevaisuus on mahdollista omistaa uskossa ja toivossa jo nyt!
Jumalan hyvässä suunnitelmassa pysyminen edellyttää sitä, että me omalta puoleltamme haluamme kilvoitella kasteen armoliitossa ja uskonkuuliaisuudessa. Sillä, jolla kilvoitus on keskeytynyt, on lupa tehdä parannus ja uskoa synnit anteeksi Vapahtajamme nimessä ja sovintoveressä. Tämän vapauttavan evankeliumin voimme kuulla omilla korvillamme Jumalan armovaltakunnasta.
Elämme riemuvuotta
Se, ettemme tarkoin tiedä, mitä uusi vuosi tuo tullessaan, kutsuu meitä nöyrään rukoukseen. Vanhoissa almanakoissa oli vuoden ensimmäisen päivän kohdalle painettu psalmin 118 jaetta mukaileva rukous: ”Anna, oi Jeesus, rauha ja menestys!” Uudenvuodenpäivä on Jeesus-nimen päivä. Jeesuksen nimessä saamme aloittaa uuden vuoden.
Vanhan Simeonin tavoin voimme uskon silmin katsella Joulun lasta, kun hänet evankeliumin sanassa lasketaan eteemme ihasteltavaksi. Simeon sanoi: ”Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan, sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi” (Luuk. 2:29–30). Hyvällä mielellä vanha Simeon meni hautaan ja hänen mukanaan painui hautaan vanha vuosi, vanhan liiton aika.
Jeesus-lapsi aloitti uuden vuoden, riemuvuoden, Jumalan valtakunnan historiassa. Tuota riemuvuotta elämme yhä, ja se jatkuu kerran puuttumattomana ja täydellisenä taivaassa!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys