Suviseurojen kuvapalvelu
Suviseurojen kuvapalvelu
Markku Kamula
Oulunsalon suviseurat vuonna 1982 olivat kolmannet, joihin pääsin paikalle. Aiemmin olin käynyt Kajaanissa päiväseltään ja Keminmaassa olin jo useamman yön, sinne pääsin vanhimman siskoni miehen kyydillä. Perhoon en päässyt, mutta Oulunsalon seuroihin oli ihan pakko päästä. Matkaakin oli vain vaivaiset sata kilometriä.
Oulunsalon seuroja varten sain isoveljeltäni lainaksi pienen kahden nukuttavan teltan. Se oli matala, putkimainen ja harjakattoinen teltta. Niin matala se oli, että siinä sopi pikkupoikakin liikkumaan vain kontallaan. Telttakaverikseni sain pari vuotta itseäni nuoremman hyvän kaverini Sapen. Meillä oli oikein mukavaa ensimmäisen päivän ajan. Päivä meni tietenkin niin kuin poikasilla menee paikasta toiseen juostessa: sukulaisen majapaikkoja etsiessä, moottoripyöriä ihaillessa ja vuoron perään jäätelöä, limsaa ja karkkia nauttiessa.
Ensimmäisen päivän iltayöstä lähdimme majapaikkaan, siihen oranssiin luolamaiseen telttaan, joka oli AIV-muovin alle sateen varalta peitelty. Päivän kuumuus oli hellittänyt, mutta matkatoverini oli rauhaton. Häntä selvästi arvelutti, että onko hän nyt kuitenkaan niin luotettavassa seurassa, että mahdollisten ongelmien tullen voisin häntä auttaa ja tarvittaessa puolustaa yöllisiä vihollisia vastaan.
Oboy -kaakaojauhetta muovisella kertakäyttölusikalla iltapalakseen suuhunsa kauhoen Sape alkoi arvelemaan, että hän taitaa muuttaa vähän turvallisempaan paikkaan. Aikoi mennä tavastkenkästen minua vanhempien ja paljon vahvempien nuorukaisten teltalle. Niin hän painoi kaakaopurkin kannen kiinni, pakkasi laukkunsa, otti vuoteensa ja konttasi ulos. Olin yksin keskellä suurta suviseurakaupunkia. Tuossa iässä unettomuus ei ollut vielä tullut vaivakseni, joten painoin pääni tyynylle, luin iltarukouksen – taisin pyytää siinä erityistä suojelusta yksinäiselle leposijalleni – ja nukuin hyvän yön.
Seuraava päivä valkeni taas aurinkoisena ja ihanana, kaikki edellisyön hädän aiheet oli pois pyyhitty. Sapekin oli kuin uusi mies. Jossain vaiheessa seuraamme liittyi hänen kaverinsa Antero Rovaniemeltä. En muista, kenen idea se oli, olisiko ollut Anteron? Nimittäin, että lähdetään tekemään työvuoroja, niin saadaan jäätelölippuja palkaksi. Lähdimme heti juosten työhönottopisteelle. Käytöksemme oli reipasta, ja luotettavia poikia kun olimme, saimme heti töitä. Ja minkälaisia töitä! Se oli melkein unelmahomma! Saimme nimittäin työnnettäväksemme kaksi käsikärryä – sellaisilla meillä kotona oli kuljetettu maitopäniköitä navetalta tien varteen maitolavalle. Maitokärryinä minä ne tunsin.
Nyt ei kuitenkaan ollut tehtävänä työntää maitopäniköitä, vaan kerätä ruokapöytien päästä tarjottimia ja kuljettaa niitä pestäväksi. Olihan hienoa hommaa! Urheilullinen ja samalla kilpailullinen puolemme pääsi hyvin oikeuksiinsa, kun otimme kerta toisensa jälkeen yhä isompia kuormia. Kuorman korkeus lähestyi varmasti lopulta jo metriä, siltä se ainakin tuntui. Voimamme äärimmilleen ponnistaen ja kuorman luisumista varoen työnsimme lastit pesulaan ja sitten juoksujalkaa kisaten tyhjien kärryjen kanssa takaisin pöytien päähän, uutta kuormaa hakemaan. Tätä teimme iltapäivästä myöhään iltaan saakka. Saimme paljon kehuja reippaudestamme ja sopimuksen mukaisen palkan ruokalippuina. Tunsin suurta iloa ja ehkä vähän ylpeyttäkin. Sain olla mukana ilmiselvästi tärkeässä tehtävässä ja selvisin hienosti! Veikkaan, että Sape ja Antero kokivat samoin.
Tuon työvuoron jälkeen olen saanut olla monissa Suviseurojen työtehtävissä, ja aina tuo sama ilo on läikähdellyt sisimmässä, kun on saanut palvella seurakansaa. Mukavia ovat olleet ne kokemukset, kun olen kolehtihaavin kanssa kiertänyt asuntovaunulta ja teltalta toiselle, ja rahaa on kertynyt iloisilta antajilta haavi täyteen. Mukavaa oli Haapaveden seuroissa, kun sain ajaa isolla pakettiautolla ruokaa keittiöltä litramyyntipisteille. Autossa oli muriseva kuutoskone ja vääntöä mukavasti. Mukava oli sekin Petäjäveden seurojen kioskin työvuoro, joka vaihtui rekkakuorman purkamiseen trukilla ja tavaran kuljettamiseen varastoalueelta kioskille. Puhumattakaan Äänekosken seurojen vessojen tyhjennyksestä! Se vasta oli loistohommaa! Topin kanssa ajoimme mönkijällä – tai minä sain ajaa, kun Topi on ajanut koneita koko ikänsä – ja hinasimme imutankkia mukana. Sillä kävimme hörppimässä Bajamajoja tyhjäksi. Olihan imutehot kohdillaan siinä vehkeessä! Ja iltayöhön venyneen aherruksen kruunasi työsuhde-etuna lämmin suihku!
Isommista ennakkosuunnittelua vaatineista vastuutehtävistä minulla ei ole kokemusta, tosin Jämijärven seuroissa minun vastuullani oli purkaa keskuskentän laidalla oleva kenttämaksujen myyntikoju. Kävin monta kertaa seurojen aikana katsomassa kojua ja suunnittelin tarkoin, miten purkutyön hoidan. Kun loppusanat oli lausuttu ja viimeisen virren sävelet hiipuneet, iskin kojuun kiinni mukaan varaamallani sorkkaraudalla ja vasaralla. Ehkä viisitoista minuuttia myöhemmin koju oli siistinä kovalevy- ja lautanippuna maanpinnalla.
Kokemukseni Suviseurojen työvuoroista taitavat olla kaikki hyviä. Tehtävät ovat olleet mielekkäitä ja työkaverit mukavia. Keskustelut työkavereiden kanssa ovat olleet usein iloisen huumorin sävyttämiä ja aina rakentavia ja rohkaisevia. Voi olla, että muistot ovat kuluneen ajan kultaamia, mutta en ainakaan muista yhtään tympeää työvuoroa.
Tämän kesän Suviseuroissa omat työvuoroni ovat sitä, että seuraan ja kuuntelen, miten Kauhavan ja Pudasjärven seurajärjestäjät ovat tähän asti toimineet ja miten he reagoivat seurojen aikana tuleviin tilanteisiin. Nyt meidän on hyvä aika opetella, onhan oma vuoromme kutsua kaikki Suviseuroihin jo vuoden päästä!
Pyydetään näissäkin Suviseuroissa Taivaan Isältä sanan nälkää kuulijoille, sanoja sananpalvelijoille, talkoomieltä seurakansalle ja siunausta vastuuvuorossa olevien tekemälle työlle!
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys