JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Tiistaikerho aikamatkalla kauppamuseossa

Uutiset
10.9.2024 10.00

Juttua muokattu:

9.9. 12:58
2024090912583520240910100000

Pirk­ko Hur­tig

Vaa­sa

Vaa­san seu­dun Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen Tiis­tai­ker­ho aloit­ti syys­kau­ten­sa tu­tus­tu­mal­la his­to­ri­aa täyn­nä ole­vaan Ky­rön­pel­lon kaup­pa­mu­se­oon.

Mitä ei Ky­rön­pel­los­ta saa, sitä ei tar­vi, sa­not­tiin ai­ka­naan Ter­va­jo­el­la. Ky­rön­pel­lon kaup­pa­huo­neen kun­nos­tus kaup­pa­mu­se­ok­si on kult­tuu­ri­te­ko. Kaup­pa­mu­seo on kur­kis­tus yli sa­dan vuo­den ta­kai­seen elä­män­me­noon. Sota-ajan ta­va­rat kieh­to­vat myös täs­sä ajas­sa elä­viä.

Ki­ti­no­jan kaup­pi­as­su­ku pe­rus­ti Ison­ky­rön Ter­va­jo­el­le vuon­na 1918 kau­pan, jon­ka pe­ri­kun­ta möi vuon­na 2002 Ee­va ja Ant­ti Nie­mi-Kor­vel­le. He ovat teh­neet val­ta­van työn kun­nos­ta­es­saan kaup­pa­kar­ta­nos­ta kaup­pa­mu­se­on.

Tau­no Tuo­mis­to pu­hui al­ku­har­tau­des­sa kii­tol­li­suu­des­ta.

– Tun­nem­me kii­tol­li­suut­ta täs­tä­kin het­kes­tä, kun saam­me lu­kuis­ten mat­ka­ys­tä­vien kans­sa ko­koon­tua yh­teen, pu­hua asi­ois­ta, ki­peis­tä­kin, ja kuul­la evan­ke­liu­mia.

His­to­ri­al­li­nen kaup­pa­paik­ka

Tiis­tai­ker­ho­lai­set sai­vat mais­tel­la syk­syn sa­dos­ta val­mis­tet­tu­ja herk­ku­ja. Kah­vit­te­lun lo­mas­sa Ee­va Nie­mi-Kor­pi ker­toi kaup­pa­pai­kan jän­nit­tä­väs­tä his­to­ri­as­ta.

– Vie­rei­sel­lä ase­ma­seu­dul­la si­jait­si sota-ai­ka­na Sak­san ar­mei­jan am­mus­va­ras­to. Vi­hol­li­sen ko­neet len­si­vät pai­kal­la yli­len­to­ja. Jos sii­hen paik­kaan oli­si pom­mi pu­don­nut, oli­si tie­noo nyt toi­sen­lai­nen.

Kaup­pi­as Mai­ja Ki­ti­no­ja oli lä­hei­nen hen­ki­lö Nie­mi-Kor­vil­le. Hän ker­toi vuo­sien ai­ka­na lii­kut­ta­via ta­ri­noi­ta sota-ajas­ta kaup­pa­kar­ta­nol­la. Mai­ja Ki­ti­no­ja kuo­li 103-vuo­ti­aa­na.

Sota-ajan ta­va­roi­ta

– Mai­ja Ki­ti­no­ja pe­rus­ti ai­ka­naan si­sa­ren­sa kans­sa pie­nen mu­se­on, ja pula-ai­kaan tot­tu­nee­na hän sääs­ti pait­si it­se ta­va­raa myös pak­kauk­sia ja kää­rei­tä, ker­toi Ee­va Nie­mi-Kor­pi.

Kaup­pa­mu­se­os­sa on pal­jon hy­vä­laa­tuis­ta ta­va­raa ruo­ka­ta­va­rois­ta vaat­tei­siin sekä rau­ta- ja maa­ta­lous­ta­va­roi­hin. Ta­va­roi­den pal­jous oli yl­lä­tys Nie­mi-Kor­vil­le. Al­ku­pe­räi­nen kaup­pa­han oli ai­kan­sa tyy­pil­li­nen ta­va­ra­ta­lo, jos­ta löy­tyi kaik­kea. Tär­ke­ää kau­pan­käyn­tiä oli myös vil­ja­kaup­pa.

Ee­va Nie­mi-Kor­pi on pe­reh­ty­nyt huo­lel­la mu­se­on ta­va­roi­den his­to­ri­aan. Sota-ajal­ta ovat muis­to­na sään­nös­te­ly­kor­tit, joil­la sai os­taa esi­mer­kik­si kan­gas­ta.

– Kau­pas­sa oli ol­lut vain yk­si kan­gas­pak­ka, ja sii­tä oli­si pi­tä­nyt riit­tää kan­gas­ta koko ky­läl­le. Sa­moin so­ke­ria piti mu­ren­taa so­ke­ri­to­pas­ta pie­niä mu­ru­sia, et­tä kai­kil­le riit­ti.

Nie­mi-Kor­pi näyt­ti pien­tä ho­peis­ta ra­si­aa, jos­sa Mai­jal­la oli ol­lut omat so­ke­rit ky­läi­ly­jä var­ten, et­tei tar­vin­nut ky­lä­pai­kan so­ke­ria käyt­tää.

Kiin­nos­ta­va si­ni­nen laa­tik­ko

Hyl­lyl­lä nä­kyy Ho­ta­pul­ve­ria, joka on mo­nel­le tiis­tai­ker­ho­lai­sel­le tut­tua lää­ket­tä van­hoil­ta ajoil­ta. Kaup­pa­mu­se­os­sa on esit­teil­lä kuu­si­tois­ta eri­lais­ta tu­pak­ka­la­ji­ket­ta. Kun isän­nät tu­li­vat kaup­paan, kai­kil­le tar­jot­tiin pa­pe­ros­sia. Syl­ky­ku­pit kau­pan lat­ti­al­la ker­toi­vat, et­tei lat­ti­al­le so­pi­nut syl­jes­kel­lä. Mie­len­kiin­toa ja hu­vi­tus­ta meis­sä kuu­li­jois­sa he­rät­ti mu­nan­säi­ly­ty­sai­ne, jos­sa ka­na­mu­nat kuu­lem­ma säi­lyi­vät vaik­ka vuo­den.

Nie­mi-Kor­pi teki mie­len­kiin­toi­sen löy­dön puu­ta­va­ran ja pu­ru­jen al­ta, kun hän löy­si si­ni­sen laa­ti­kon, jon­ka pääl­lä luki Lot­ta Svärd.

– Laa­ti­kos­sa oli pääl­lim­mäi­se­nä so­ta­päi­vä­kir­ja, jos­sa ker­rot­tiin il­ma­len­nois­ta ja ajat, jol­loin nii­tä suo­ri­tet­tiin.

Oli si­de­tar­pei­ta, lääk­kei­tä, la­pa­set ja huo­lel­la kää­ri­tyis­tä ta­va­rois­ta huo­ku­vaa rak­kaut­ta.

– Kun kos­ket­te­len ta­va­roi­ta, koen suu­ria tun­tei­ta, sa­noo Nie­mi-Kor­pi.

Vä­li­rau­han eh­to­na oli muun mu­as­sa Lot­ta­jär­jes­tön lak­kau­tus. To­dis­teet lot­ta­toi­min­nas­ta piti pii­lot­taa, ja Mai­ja oli jou­tu­nut pii­lot­ta­maan lot­ta­pu­kun­sa pie­neen laa­tik­koon vin­til­le sa­han­pu­rui­hin.

Tiis­tai­ker­ho­lai­set ih­met­te­le­vät ta­va­roi­ta kat­sel­les­saan, mitä on sil­la, mik­si silk­ki­su­kis­sa on sau­mat mo­lem­mil­la si­vuil­la ja mik­si so­ti­lail­le lä­he­tet­tä­vis­sä la­pa­sis­sa on auk­ko etu­sor­men koh­dal­la.

Kii­tol­li­suus men­neil­le pol­vil­le

Mikä Nie­mi-Kor­vet sai in­nos­tu­maan kaup­pa­mu­se­os­ta?

– Se oli tämä ta­ri­na ja his­to­ria, mikä tä­hän paik­kaan liit­tyy. Myös ys­tä­vyys Mai­ja-kaup­pi­aan kans­sa ja hä­nel­tä saa­tu val­ta­va tie­to­mää­rä, jon­ka em­me ha­lun­neet jou­tu­van huk­kaan. Ja kaik­ki tämä van­ha ta­va­ra, jos­ta saan ol­la ker­to­mas­sa.

Ee­va Nie­mi-Kor­pi tun­tee kii­tol­li­suut­ta sii­tä, et­tä saa ol­la mu­ka­na Ky­rön­pel­lon ta­ri­nas­sa. Kaup­pa­mu­se­os­sa vie­rai­le­vat ky­lä­läi­set osaa­vat ker­toa li­sä­tie­toa ta­va­rois­ta ja van­hois­ta ajois­ta. Myös he ovat kii­tol­li­sia kaup­pa­pai­kan uu­des­ta elä­mäs­tä.

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys