JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Taivas kosketti maata

Uutiset
9.9.2024 10.00

Juttua muokattu:

9.9. 09:17
2024090909175120240909100000

Tuo­mas Hän­ni­nen

Os­lo

Ko­ti­seu­ra­mai­nen tun­nel­ma ja de­si­be­li­ra­jat ylit­tä­vä lau­lu pu­hut­te­li­vat.

His­to­ri­an en­sim­mäi­set Os­lon syys­seu­rat jär­jes­tet­tiin Rødtve­tin kir­kos­sa 31.8.–1.9. Seu­rois­sa pal­ve­li­vat Juha Hä­mä­läi­nen, Pasi Pärk­kä, Pet­ri Luk­ka ja Tar­mo Lep­pä­lä.

Mik­si pie­ni 30 jä­se­nen Rau­ha­nyh­dis­tys päät­tää pit­kään har­kit­tu­aan jär­jes­tää vii­kon­lo­pun syys­seu­rat Os­loon ja kut­sua seu­ra­vie­rai­ta myös Suo­mes­ta ja Ruot­sis­ta? Jo­kai­nen yh­dis­tyk­sen jä­sen tie­si, et­tä vii­kon­vaih­de tu­lee ole­maan kai­kil­le työn­täy­tei­nen. Sik­si, kos­ka se oli Ju­ma­lan tah­to.

Kau­ka­na Os­los­sa toi­mi­va pie­ni rau­ha­nyh­dis­tys tar­vit­si roh­kai­sua. ”Kii­tos, kun tu­lit­te mei­dän seu­roi­hin” kuul­tiin use­an seu­ra­jär­jes­tä­jän sa­no­van. Hep­re­a­lais­kir­jees­sä to­de­taan, kuin­ka mei­dän tu­lee­kin roh­kais­ta toi­si­am­me: ”Me em­me saa lyö­dä lai­min seu­ra­kun­tam­me yh­tei­siä ko­kouk­sia, niin kuin muu­ta­mil­la on ta­pa­na, vaan mei­dän tu­lee roh­kais­ta toi­si­am­me, sitä enem­män mitä lä­hem­pä­nä nä­et­te Her­ran päi­vän ole­van” (Hepr 10:25).

Rak­kau­des­sa rik­kaan Ju­ma­lan siu­nauk­sen ko­ki­vat kaik­ki; roh­kais­tuk­si tu­li­vat niin seu­ra­vie­raat kuin jär­jes­tä­jät­kin.

Kirk­ko­sa­li täyt­tyi

Rødtve­tin kir­kos­sa jär­jes­te­tyt Os­lon syys­seu­rat oli­vat his­to­ri­an en­sim­mäi­set. Ti­lai­suu­des­sa ja eri­tyi­ses­ti äs­ket­täin sa­nan­pal­ve­li­jak­si ase­te­tun nuo­ren mie­hen pal­vel­les­sa tun­tui kuin kä­sil­lä oli­si jo­kin uu­den al­ku. Suo­mes­ta ja Ruot­sis­ta tul­lei­den pal­ve­le­mi­seen osal­lis­tut­tiin kuin yh­te­nä per­hee­nä. Eh­kä juu­ri sik­si il­ma­pii­ri ja tun­nel­ma oli läm­min kuin ko­ti­seu­rois­sa.

Huo­mi­o­ta he­rät­ti myös se, kuin­ka työ­vuo­roi­hin eri työ­pis­teil­lä osal­lis­tu­vat kaik­ki, niin lap­set kuin ai­kui­set. Pie­nen rau­ha­nyh­dis­tyk­sen suu­ri työ­pa­nos edel­lyt­ti kaik­kien yh­teis­työ­tä. Seu­ra­vie­rai­ta otet­tiin vas­taan sy­dä­mel­li­ses­ti ja hiu­kan häm­men­ty­nei­nä. Odo­tuk­set ylit­tyi­vät iloi­ses­ti, kun kir­kon pi­hal­le saa­pui ai­na uu­sia ja uu­sia vie­rai­ta. ”Ju­ma­lan ter­ve, te­kin olet­te läh­te­neet siel­tä saak­ka”, kuul­tiin use­an pai­kal­li­sen suus­ta. Iloit­tiin kii­reet­tö­mis­tä ta­paa­mi­sis­ta eri puo­lel­ta tul­lei­den kans­sa. Koh­taa­mi­sil­le oli va­rat­tu oh­jel­maan tie­toi­ses­ti enem­män ai­kaa, ja seu­ra­pu­heen al­ka­es­sa kirk­ko­sa­li täyt­tyi kuu­li­jois­ta.

Al­ku­ru­kouk­sen ja avauk­sen jäl­keen seu­rat al­koi­vat lau­lu­tuo­ki­ol­la. Nii­tä lau­let­tiin nor­jan, tuot­sin ja suo­men kie­lel­lä. Eri­tyi­ses­ti toi­ve­lau­lu­tuo­ki­oi­den voi­ma­kas, vä­lil­lä jopa de­si­be­li­ra­jat ylit­tä­vä lau­lu ava­si sy­dä­men kor­via ja al­tis­ti mie­let Ju­ma­lan sa­nan kuu­le­mi­seen.

– Seu­ra­vii­kon­lo­pun siu­nauk­sen ko­ke­mus­ta on vai­kea pu­kea sa­noik­si, to­te­si eräs kau­kaa tul­lut seu­ra­vie­ras.

Sen tun­si sy­dä­mes­sään, ja se nä­kyi kas­voil­ta. Sel­lais­ta on Ju­ma­lan seu­ra­siu­naus – kun tai­vas kos­ket­taa maa­ta.

”Mi­kään ei ole muut­tu­nut”

Sun­nun­tain pää­tös­seu­rois­sa Tar­mo Lep­pä­lä luki saar­na­teks­tik­si 1. Moo­sek­sen kir­jas­ta Jaa­ko­bin pai­ni -teks­tin. Kat­rii­na Ben­dik­sen tulk­ka­si pu­heen nor­jan kie­lel­le.

Al­koi mie­len­kiin­toi­nen yh­tei­nen mat­ka Esaun ja Jaa­ko­bin lap­suu­den ko­dis­ta Me­so­po­ta­mi­aan ja ta­kai­sin Jab­bok-vir­ran kah­laa­mol­le. Seu­ra­pu­he oli kuin raa­mat­tu­tun­ti Ju­ma­lan joh­da­tuk­ses­ta Jaa­ko­bin mo­ni­vai­hei­ses­sa elä­mäs­sä. Teks­ti oli mie­len­kiin­toi­nen, ja kun Pyhä Hen­ki teki pu­hu­tun sa­nan elä­väk­si, sen ope­tus ra­vit­si syys­seu­rois­sa sa­nan­kuu­los­sa ol­leet vie­lä vuo­si­tu­han­sien jäl­keen.

Kau­an sit­ten ja kau­ka­na Jab­bok-vir­ral­la Jaa­ko­bin pai­ni­kump­pa­nin ju­lis­ta­ma siu­naus oli edel­leen elä­vä­nä us­ko­vais­ten kes­kel­lä, ja sen al­le sai­vat seu­ra­vie­raat jää­dä. Syys­seu­rat oli hyvä päät­tää seu­ra­vie­raan to­te­a­muk­seen: ”Mi­kään ei ole muut­tu­nut.”

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys