JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Pateniemessä valmistaudutaan 90-vuotisjuhlaan

Uutiset
16.9.2024 8.00

Juttua muokattu:

13.9. 15:08
2024091315085820240916080000

Es­ko Ala­saa­re­la

Ou­lu

Pa­te­nie­men Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen toi­mi­ta­lol­la vie­te­tään yh­dis­tyk­sen 90-vuo­tis­juh­laa 22. syys­kuu­ta.

Pa­te­nie­me­läi­set ovat val­mis­tau­tu­neet juh­laan mo­nin ta­voin. Oh­jel­maa suun­ni­tel­lut juh­la­ryh­mä on poh­ti­nut eri­tyi­ses­ti sitä, mi­ten yh­dis­tyk­sen juh­lis­ta saa­daan koko väen ta­pah­tu­mia, sel­lai­sia, et­tä kai­ke­ni­käi­set pää­se­vät mu­kaan.

Juh­la­val­mis­te­lut lop­pu­suo­ral­la

Juh­laan val­mis­tau­tu­mi­nen aloi­tet­tiin jo vuo­sia sit­ten ke­rää­mäl­lä 90 vuo­den tai­pa­lees­ta tie­to­ja ja ta­ri­noi­ta, joi­ta on jul­kais­tu vuo­sien var­rel­la yh­dis­tyk­sen omas­sa Mai­nin­ki-leh­des­sä.

Vii­me vuo­den alus­sa pe­rus­tet­tiin juh­la­ryh­mä, pyy­det­tiin Pau­lii­na Ste­nudd juh­la­kan­taa­tin sä­vel­tä­jäk­si, Jari Heik­ki­lä juh­la­kir­jan kir­joit­ta­jak­si ja Han­nu Oja­leh­to juh­la­pu­heen pi­tä­jäk­si. Al­koi ke­hit­ty­mään juh­lan oh­jel­ma­run­ko, jon­ka yk­si­tyis­koh­dat tar­ken­tui­vat yh­des­sä joh­to­kun­nan kans­sa kes­kus­tel­len.

Juh­la­kan­taat­tiin saa­tiin oman rau­ha­nyh­dis­tyk­sen vä­el­tä teks­te­jä, ja run­ko­na pää­tet­tiin käyt­tää pa­te­nie­me­läi­sen Kal­le Ja­lo­paa­sin sä­vel­tä­mää Sii­o­nin lau­lua Mat­kal­le läk­sin tai­vaa­seen al­ku­pe­räi­sil­lä sa­noil­la yh­des­sä py­hiin­va­el­ta­jap­sal­min (Ps. 84) kans­sa.

Juh­la­kir­jan kir­joit­ta­mi­sen tu­ek­si pe­rus­tet­tiin lu­ku­ryh­mä, jo­hon tu­li­vat Mart­ti Pent­ti­lä, Kat­rii­na Heik­ki­lä, Rai­li ja Han­nu Oja­leh­to sekä Es­ko Ala­saa­re­la. Kir­ja tai­tet­tiin omin voi­min, ja pai­nos eh­tii so­pi­vas­ti juh­la­päi­vä­nä jul­kais­ta­vak­si. Kii­tol­li­si­na voi­daan to­de­ta, et­tä Ju­ma­la on siu­nan­nut jär­jes­te­lyi­tä.

Juh­la­kir­ja ”Kat­so tätä ran­taa”

Juh­las­sa jul­kis­tet­ta­va juh­la­kir­ja ker­too les­ta­di­o­lai­sen he­rä­tyk­sen vai­heis­ta Pa­te­nie­mes­sä yli sa­dan vuo­den ajal­ta: Mikä oli sa­han­hoi­ta­ja Ant­ti Huu­mo­sen roo­li seu­ro­jen jär­jes­tä­mi­ses­sä sata vuot­ta sit­ten? Mi­ten so­keu­tu­nut Kal­le Ja­lo­paa­si pää­si sil­mä­leik­kauk­seen ja sai nä­kön­sä ta­kai­sin? Mi­ten Sii­o­nin­tien toi­mi­ta­lo ra­hoi­tet­tiin ja ra­ken­net­tiin? Mi­ten toi­min­ta laa­je­ni ja ke­hit­tyi ny­kyi­seen muo­toon­sa?

Näi­hin ky­sy­myk­siin on Jari Heik­ki­lä löy­tä­nyt vas­tauk­sia pöy­tä­kir­jois­ta ja tar­kois­ta muis­tiin­pa­nois­ta, joi­den kir­joit­ta­mi­sen Huu­mo­nen aloit­ti jo 30 vuot­ta en­nen yh­dis­tyk­sen pe­rus­ta­mis­ta.

Jari Heik­ki­lä ker­too, et­tä juh­la­kir­jan ni­men Kat­so tätä ran­taa taus­tal­la on Ta­pio Han­nu­lan runo Täl­lä ran­nal­la ja Nii­lo Rau­ha­lan runo Tee meis­tä ra­ken­ta­jia. Hän ko­ros­taa Pa­te­nie­men te­ol­li­suu­syh­tei­sön eri­tyi­syyt­tä Ju­ma­lan kyl­vö­maa­na:

– En­sin­nä­kin ”Kat­so tätä ran­taa” on Ju­ma­lan pu­het­ta ih­mi­sel­le. Hän on an­ta­nut meil­le maan vil­jel­tä­väk­si ja var­jel­ta­vak­si mut­ta myös osoit­ta­nut ra­jat. An­ta­nut Pa­te­nie­men ran­nan aluk­si lai­va­var­vin ja myö­hem­min sa­han pai­kak­si. Tuo­nut tän­ne evan­ke­liu­min­sa ja syn­nyt­tä­nyt seu­ra­kun­nan, Heik­ki­lä va­lot­taa.

Toi­sek­si se on Heik­ki­län ker­to­man mu­kaan ih­mi­sen pu­het­ta Ju­ma­lal­le – ru­kous­ta sii­tä, et­tä hän muis­tai­si ja siu­nai­si tätä ran­taa sekä tääl­lä asu­via ja työs­ken­te­le­viä ih­mi­siä, var­je­li­si mei­tä tai­vas­tiel­lä.

– Kol­man­nek­si se on ih­mi­sen pu­het­ta ih­mi­sel­le. Täs­sä kir­jas­sa ih­mi­set ker­to­vat ih­mi­sil­le, mi­ten tääl­lä on työ­tä teh­ty, mi­ten us­kot­tu, mat­kaa teh­ty ja pääs­ty pe­ril­le, tii­vis­tää Heik­ki­lä.

Juh­la­kan­taat­ti ”Mat­kal­le läk­sin tai­vaa­seen”

Pau­lii­na Ste­nu­din mu­kaan juh­la­kan­taat­ti ker­too sa­noin ja sä­ve­lin sii­tä, mi­ten täl­lä ran­nal­la teh­dään mat­kaa koh­ti tai­vaan ko­tia, rau­han ran­taa.

– Se on hel­pos­ti omak­sut­ta­vaa mu­siik­kia mu­ka­naan toi­vo­mus, et­tä sai­sim­me ko­kea yh­des­sä lau­la­mi­sen ja soit­ta­mi­sen iloa.

Osa­na kan­taat­tia kuul­laan Rau­ni Lo­hi­lah­den ja Mar­ja-Lee­na Ko­kon juh­laa var­ten kir­joit­ta­mat ru­not.

Ste­nudd to­te­aa, et­tä mo­net pa­te­la­lai­set ovat jo Ju­ma­lan avul­la pääs­seet pe­ril­le.

– Tai­vas tun­tuu mo­nes­ti kau­kai­sel­ta asi­al­ta. Kan­taat­tia val­mis­tel­les­sa olen kui­ten­kin py­säyt­tä­väs­ti ta­jun­nut, mi­ten Kal­le Ja­lo­paa­sin ja mo­nen ko­ti­sii­o­nin asuk­kaan koh­dal­la pe­ril­le pää­se­mi­nen on jo tot­ta.

Juh­la­ryh­mä toi­vot­taa kaik­ki ter­ve­tul­leik­si juh­laan 22. syys­kuu­ta pai­kan pääl­le tai strii­min ää­rel­le Pa­te­nie­men Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen Yo­u­Tu­be-ka­na­val­le.

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys