JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Iankaikkinen elämä on Jumalan armolahja – Tampereen syysseurat lohduttivat

Uutiset
24.9.2024 9.00

Juttua muokattu:

23.9. 10:46
2024092310463920240924090000

Päi­vi Sei­ko

Tam­pe­re

Tam­pe­reen Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen syys­seu­rat pi­det­tiin pe­rin­tei­ses­ti syys­kuun puo­li­vä­lis­sä. Seu­rois­sa kuul­tiin, et­tä mur­heet ja kuor­mat saa pan­na pois. Ju­ma­lan val­ta­kun­ta on van­hurs­kaut­ta, iloa ja va­paut­ta Py­häs­sä Hen­ges­sä.

Seu­rat al­koi­vat lau­an­tai-il­lan mes­sul­la Alek­san­te­rin kir­kos­sa. Mes­sus­sa saar­na­si Mat­ti Kont­ka­nen ja li­tur­gi­an toi­mit­ti Sa­mu­li Tyni.

Rau­han val­ta­kun­ta

Kont­ka­sen teks­ti oli vuo­ri­saar­nan koh­das­ta, jos­sa Jee­sus pu­huu mu­reh­ti­mi­ses­ta (Matt. 6:31–34).

Pu­heen aluk­si Kont­ka­nen ker­toi oma­koh­tai­sen muis­ton seu­roi­hin tu­le­mi­ses­taan:

– Tu­lin huol­ten kes­kel­tä. Etei­ses­sä mi­nua pu­hut­te­li ke­hi­tys­vam­mai­nen mies. Hän ter­veh­ti iloi­ses­ti ja ky­syi, olet­ko tul­lut tän­ne pu­hu­maan. Vas­ta­sin kyl­lä. Hän sa­noi heti: ”Us­ko kaik­ki syn­nit an­teek­si Jee­suk­sen ni­mes­sä ja ve­res­sä.” Se tun­tui hy­väl­tä. Sitä tar­vit­sin.

– Us­kon, et­tä sitä te­kin tar­vit­set­te. Sen vuok­si saam­me heti alus­sa jää­dä us­ko­maan kaik­ki syn­nit ja mur­heet an­teek­si Jee­suk­sen ni­mes­sä ja ve­res­sä. Ju­ma­lan val­ta­kun­ta ei ole mur­heit­ten val­ta­kun­ta, vaan ilon, rau­han ja va­pau­den val­ta­kun­ta. Sitä saam­me elää to­dek­si täs­sä il­ta­kir­kos­sa.

Kont­ka­nen jat­koi, et­tä mu­reh­ti­mi­nen on in­hi­mil­lis­tä, mut­ta maa­il­man mur­heet ja rik­kau­den viet­te­lyk­set voi­vat nous­ta us­ko­mi­sen es­teek­si. Ju­ma­la an­taa elä­män­kou­lus­sa ko­et­te­le­muk­sia, jot­ta ih­mi­set ym­mär­täi­si­vät, mikä elä­mäs­sä on tär­ke­ä­tä ja mikä ar­vo on us­ko­mi­sel­la.

– Meil­lä on niin suu­ri aar­re kät­ket­ty­nä sa­vi­siin as­ti­oi­him­me, kun saam­me kan­taa Ju­ma­lan rau­haa sy­dä­mes­sä. Ju­ma­lan val­ta­kun­nan kaut­ta käy tie ian­kaik­ki­seen elä­mään, lu­pa­si Kont­ka­nen.

– Saam­me iloi­ta, et­tä Ju­ma­la on pit­kä­mie­li­nen, us­kol­li­nen ja ar­mol­li­nen.

Ko­et­te­le­muk­sia tar­vi­taan

Mes­sun jäl­keen Visa Hir­vi­suo piti rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä pu­heen­vuo­ron nuo­ril­le ai­hees­ta Mi­ten ko­et­te­le­muk­set ja siu­naus ovat nä­ky­neet elä­mäs­sä­si. Hir­vi­suo ker­toi ai­hees­ta kos­ket­ta­via esi­merk­ke­jä ja loh­dut­ti kuu­li­joi­ta:

– Ko­et­te­le­muk­set­kin ovat Ju­ma­lan siu­naus­ta.

Syys­seu­rat jat­kui­vat sun­nun­tai­na Vii­ni­kan kir­kos­sa pi­de­tyl­lä mes­sul­la, jos­sa saar­na­si Mat­ti Kont­ka­nen.

Päi­vä­seu­rois­sa rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä pu­hui­vat Sep­po Vä­li­mä­ki ja Visa Hir­vi­suo. Vä­li­mä­ki kä­sit­te­li sitä, kuka on suu­rin tai­vas­ten val­ta­kun­nas­sa. Hän ker­toi, kuin­ka Jee­sus ot­ti luok­seen lap­sen ja sa­noi: ”To­ti­ses­ti: el­let­te kään­ny ja tule las­ten kal­tai­sik­si, te et­te pää­se tai­vas­ten val­ta­kun­taan” (Matt. 18:3). Vä­li­mä­ki to­te­si ver­taus­ku­val­li­ses­ti, et­tä niin kuin äi­ti oh­jaa las­taan, niin myös seu­ra­kun­ta­äi­ti neu­voo ja opas­taa us­ko­vai­sia.

– Vain Ju­ma­lan val­ta­kun­nan hoi­dos­sa säi­lym­me us­ko­mas­sa, hän muis­tut­ti.

Us­kon pää­mää­rä

Hir­vi­suon teks­ti oli Roo­ma­lais­kir­jeen 6. lu­vus­ta koh­ta, jos­sa Paa­va­li kir­joit­taa syn­nin or­juu­des­ta ja sii­tä va­pau­tu­mi­ses­ta (Room. 6:15–23).

– Or­ja on täy­del­li­ses­ti omis­ta­jan­sa omai­suut­ta. Jo­kai­nen, joka te­kee syn­tiä, on syn­nin or­ja. Ju­ma­lan ar­mos­ta olem­me pääs­seet va­paik­si syn­nin or­juu­des­ta. Ju­ma­la on ol­lut mit­taa­mat­to­man ar­mol­li­nen, et­tä juu­ri minä saan omis­taa ar­moa, Hir­vi­suo pu­hui.

– Ju­ma­lan voi­ma on ih­meel­li­nen. Koko elä­mä muut­tuu us­kon­lah­jan seu­rauk­se­na. Saa ko­kea iloa ja rau­haa, on halu tul­la seu­roi­hin ja kuul­la Ju­ma­lan pu­het­ta.

Ju­ma­lan puhe on la­kia ja evan­ke­liu­mia. Lain tar­koi­tuk­se­na on kut­sua Ju­ma­lan val­ta­kun­taan. Evan­ke­liu­mi on ar­mo­lah­ja, jos­ta us­ko­vai­nen elää. Hir­vi­suo kan­nus­ti pa­ne­maan pois kuor­man ja syn­nin, jot­ka te­ke­vät mat­kan hi­taak­si, et­tei us­kon pää­mää­rä unoh­tui­si.

– Olem­me mat­kal­la tai­vaa­seen ja Tai­vaan Isä on lu­van­nut mei­tä joh­dat­taa ja ta­lut­taa kä­des­tä pi­tä­en, hän lu­pa­si.

Seu­ro­jen jat­ku­es­sa vie­lä tau­on jäl­keen kuul­tiin Mat­ti Kont­ka­sen ja Sep­po Vä­li­mä­en pu­heet.

Ju­ma­la siu­na­si syys­seu­rat. Tur­val­li­ses­ti sai us­koa, et­tä Ju­ma­la on omien­sa puo­lel­la ja tur­va­na al­ka­val­la­kin vii­kol­la.

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys