Kirkkohallitus järjesti 13.10. seurakuntavaalikampanjan avaustilaisuuden, jossa arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Alexander Stubb keskustelivat kirkosta, uskosta ja yhteiskunnasta. Keskustelussa kysyttiin, kenen ääni kuuluu kirkossa ja yhteiskunnassa. Tilaisuus oli yleisölle avoin, ja se lähetettiin myös suorana muun muassa evl.fi-sivustolla.
Stubb kertoi kiinnostavasti omasta suhteestaan kirkkoon ja uskontoon. Hän totesi saaneensa suomalaisen perinnekristillisen kasvatuksen ja kertoi, että kristinusko ja sen perinteet ovat vahva osa hänen identiteettiään. Stubbin mukaan uskonto on yksityisasia.
– Julkisesti en ole uskonnosta keskustellutkaan aiemmin, koska se tuntuu niin henkilökohtaiselta.
Mäkinen muistutti, että uskolla on yksityisen lisäksi myös yhteisöllinen luonne.
– Ja silloin on kysymys vaikkapa siitä, miten uskonnolla on mahdollisuus olla näkyvissä, hän sanoi.
Heikoimpien näkökulma huomioon
Yksinäisyyden ja syrjäytymisen teemat olivat vahvasti esillä keskustelussa. Stubb totesi, että syrjäytyminen ja vieraantuminen liittyvät usein yksinäisyyteen. Hän pohti, että on tärkeää ajatella, että kaveria ei jätetä.
– Kokonaisvastuu on jollain tavalla meillä kaikilla, koska ei kukaan pärjää yksin, Stubb sanoi.
Hän kertoi ajattelevansa kirkon roolia ihmistä ja sielua tukevana ja totesi, että kirkko tekee paljon hyvää.
– Pidän kirkon yhteiskunnallista työtä erittäin arvokkaana, olipa kyse sitten diakoniatyöstä tai nuorisotyöstä tai vastaavasta, Stubb totesi.
Mäkisen mukaan yhteiskunnan tilaa pitää koko ajan katsoa kaikkein heikoimpien näkökulmasta.
– Jos tunnistetaan se, että yksin jääminen on iso yhteiskunnallinen kysymys, se joka meitä kalvaa tällä hetkellä, niin eikö se voisi olla myös poliittisessa päätöksenteossa se mittari, jolla arvioidaan mitä tahansa poliittisia päätöksiä, arkkipiispa ehdotti.
Vanhoillislestadiolaisuus kirkon herätysliikkeenä
Keskustelua juontanut toimittaja Marketta Mattila arvioi, että vanhoillislestadiolaisuudella on opillisia ongelmia suhteessa kirkkoon ja kysyi arkkipiispan suhtautumista vanhoillislestadiolaisuuteen. Mäkinen totesi, että kirkossa on monenlaisia ihmisiä, jotka kiinnittyvät kirkkoon eri tavoilla.
– Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen ihmiset ovat kirkon jäseniä, ja on kunnioitettava heitä senkaltaisina, samanlaisina, yhtä arvokkaina ja yhtä lailla meidän kirkkoa edustavina myöskin kuin kuka tahansa muu.
Mäkinen kertoi, että kunnioitus on tärkeää, vaikka ei ajattelisi asioista samalla tavalla.
– Ja niin voin sanoa oikeastaan keskustellessani useimpien kirkon jäsenten kanssa, kunnioitan, arvostan, haluan kuulla miten näet, mitä ajattelet, mutta se ei silti tarkoita, että hyväksyisin sen kaiken, hän sanoi.
Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio
Lisätietoa marraskuun seurakuntavaaleista:
#uskohyväntekemiseen
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys